Crescent Moon Pose: Hoe Ardha Chandrasana te doen en de voordelen ervan

Yoga is geweldig voor onze fysieke en mentale gezondheid. Er zijn enkele asana’s die gemakkelijk zijn, maar er zijn ook asana’s die enige inspanning vergen. Ardha Chandrasana of Half Moon Pose is een van de uitdagende asana’s. Dat komt omdat je evenwicht wordt getest als je met je steunbeen naar beneden gaat en je arm stabiliseert, terwijl je tegelijkertijd je opgeheven been en andere arm omhoog brengt. Lees verder om de voordelen van de halvemaanhouding te ontdekken.

Bij de zon draait alles om energie en passie met een hoog octaangehalte. De maan daarentegen heeft een verkoelende en kalmerende werking. Ardha Chandrasana brengt, zoals de naam al doet vermoeden, de sereniteit en kalmte van de maan met zich mee, zegt Dr. Mickey Mehta, ‘s werelds toonaangevende holistische gezondheidsgoeroe en corporate life coach. De energie van de maan helpt compassie, empathie en creativiteit te ontwikkelen.

Vanuit gezondheidsperspectief veroorzaakt langdurig zitten spanning in de dij-, quadriceps- en bilspieren. U kunt last krijgen van pijnlijke heupen, rugpijn en gezwollen benen. Dus als u vooral last heeft van langdurig zitten, kunt u de halvemaanhouding proberen.

Doe de Half Moon Pose als je te lang hebt gezeten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Gezondheidsvoordelen van de halvemaanhouding

Half Moon Pose gaat niet alleen over het vinden van de juiste balans. Het heeft veel voordelen:

1. Half Moon Pose versterkt je benen

Deze asana traint al je beenspieren, vooral je bilspieren, quadriceps en hamstrings. De halvemaanvormige houding helpt dus bij het opbouwen van beenkracht. Het vergroot ook de flexibiliteit van je benen, zegt Dr. Mehta.

2. Halve maanhouding verbetert de lichaamsbalans

Naarmate we ouder worden, kunnen we evenwichtsproblemen krijgen en vaker vallen. Door de Crescent Pose aan beide kanten te oefenen, blijf je goed gecoördineerd en in balans.

3. De halvemaanhouding zorgt voor een goede strekking van het lichaam

Deze stretchhouding voor het hele lichaam kan je stijve spieren ontspannen en je hamstrings, heupen en armen strekken. Het opent ook uw borstkas en helpt de mobiliteit van uw lichaam te verbeteren.

4. De halvemaanhouding helpt bij celregeneratie

Het merendeel van onze gifstoffen wordt in onze organen samengetrokken, en wanneer alle spanningen en bochten samenkomen, bevordert dit de celregeneratie. Terwijl we ons uitstrekken, ontvangen onze organen voedings- en zuurstofrijk bloed. Dit resulteert in celregeneratie en orgaanvernieuwing, zegt de deskundige.

5. Halve maanhouding helpt de concentratie te verbeteren

Het langdurig vasthouden van de Crescent Pose kan de concentratie, focus en vastberadenheid helpen verbeteren.

Trikonasana
Voor Crescent Pose moet je vooroverbuigen in Trikonasana. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Tips voor de halvemaanhouding

Deze staande houding vereist niet al te veel stappen, maar is wel een uitdaging.

• Ga met je benen uit elkaar staan, buig in Trikonasana en til je been op terwijl je probeert te balanceren op één voet en één arm.
• Probeer deze houding zo lang mogelijk vast te houden en herhaal dan aan de andere kant.

Je kunt ook een halvemaanhouding doen met een blok en een stoel. U kunt uw opgeheven been op een stoel ondersteunen. Het enige dat u hoeft te doen, is uw opgeheven been op de rugleuning van de stoel laten rusten. Om het comfortabeler te maken, kun je er een deken onder leggen als opvulling. Vervolgens kunt u uw onderste hand naar een blok brengen dat onder uw schouder kan worden gehouden.

Richt uw aandacht op de opwaartse beweging van de hand en de oriëntatie, waarbij het belangrijk is om loodrecht op de vloer te staan. Vermijd het buigen van uw knieën, anders kunt u uw evenwicht verliezen en dit helpt mogelijk niet bij het versterken van uw benen.

Bij deze yoga-asana moet je veel strekken, dus draag rekbare kleding om comfortabel te blijven!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *