De menopauze kan slapeloosheid veroorzaken

Zit je in de menopauze en kun je niet slapen? Naarmate vrouwen de leeftijd van de menopauze naderen, beginnen vrouwen aan aanzienlijke hormonale, fysieke en psychologische veranderingen die zelfs kunnen leiden tot verstoringen van hun slaappatroon. Voor degenen die niet bekend zijn: de menopauze is het moment waarop het lichaam van een vrouw stopt met het produceren van oestrogeen en progesteron en de menstruatie stopt. Met andere woorden, het markeert het einde van de reproductieve jaren van een vrouw. Slaapproblemen zijn een van de meest voorkomende symptomen waarmee u tijdens de menopauze te maken kunt krijgen.

Uit een studie gepubliceerd in het tijdschrift Sleep Breathing Physiology and Disorders bleek dat 51,6 procent van de postmenopauzale vrouwen die aan het experiment deelnamen, slaapproblemen had. Hoewel de menopauze slapeloosheid kan veroorzaken, kan het problemen veroorzaken als het onbeheerd wordt achtergelaten. dr. Hira Mardi, consultant verloskunde en gynaecologie in het Manipal Ziekenhuis, zegt: “Menopauzesymptomen verstoren de slaap voor veel vrouwen en je moet bepaalde strategieën volgen om deze symptomen onder controle te houden.”

De menopauze leidt tot slapeloosheid: hoe omgaan met de symptomen?

Hier zijn enkele stappen om u te helpen de symptomen van de menopauze onder controle te houden en een betere slaap te bevorderen, zoals voorgesteld door Dr. Aanbevolen door Mardi:

1. Houd een slaapschema aan

Het is belangrijk om een ​​slaapschema op te stellen en je daaraan te houden om problemen te voorkomen. Ga elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op, ook in het weekend. Een consistent slaapschema helpt de interne klok van uw lichaam te reguleren en bevordert een goede slaap.

Een slaapschema is belangrijk voor vrouwen in de menopauze om de slaap te behouden. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

2. Creëer een slaapvriendelijke omgeving

Je kunt geen goede nachtrust verwachten als de tv op de achtergrond aanstaat of als de lichten aan zijn. U moet uw ruimte organiseren of een koude, donkere en stille slaapkamer creëren die een gezonde slaap bevordert. Gebruik oordopjes, verduisteringsgordijnen of een witte-ruismachine om geluid te verminderen. Overweeg om te investeren in een comfortabele matras en kussens die uw lichaam ondersteunen en nachtelijk zweten verlichten, adviseert de expert.

3. Oefen ontspanningstechnieken

Ontspanningstechnieken voor het slapengaan kunnen je lichaam en geest helpen kalmeren. Je kunt technieken proberen zoals ademhalingsoefeningen, meditatie, progressieve spierontspanning en meer. Volgens John Hopkins Medicine is aangetoond dat tai chi, meditatie en yoga helpen stress te verminderen en de slaap te bevorderen.

4. Beheer stress

De menopauze kan voor vrouwen een stressvolle tijd zijn, en te veel stress kan ook tot slapeloze nachten leiden. Zelfs studies hebben een verband gevonden tussen verhoogde stress en slaapproblemen zoals slapeloosheid. Uit een onderzoek gepubliceerd in Elsevier blijkt dat stress en slaap elkaar beïnvloeden. Te veel stress kan slapeloze nachten veroorzaken en slapeloosheid kan tot stress leiden. Daarom is het belangrijk om stress te beheersen door yoga te beoefenen, hobby’s na te streven, tijd door te brengen in de natuur of steun te zoeken.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Beweeg regelmatig

Regelmatige lichamelijke activiteit kan de symptomen van de menopauze helpen verlichten en de slaap verbeteren. “Oefen op de meeste dagen van de week minstens 30 minuten matige intensiteitsoefening. Vermijd intense fysieke activiteit vlak voor het slapengaan, omdat dit uw lichaam kan stimuleren en het moeilijk kan maken om in slaap te vallen”, voegt de expert toe.

6. Let op je dieet

Bepaalde voedingsmiddelen en dranken, zoals cafeïne, gekruid voedsel en alcohol, kunnen opvliegers veroorzaken en de slaap verstoren. Observeer hoe uw lichaam reageert op verschillende maaltijden en pas uw dieet hierop aan. Bovendien kan het handhaven van een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, volle granen en magere eiwitten de algehele gezondheid en het welzijn ondersteunen.

Slaap en menopauze
Haal de belangrijkste voedingsstoffen uit uw voeding om goed te kunnen slapen tijdens de menopauze. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

7. Hormoonsubstitutietherapie (HRT)

HST omvat het nemen van medicijnen die hormonen bevatten (oestrogeen en progesteron) om de dalende hormoonspiegels van het lichaam tijdens de menopauze te compenseren. Het kan een effectieve behandeling zijn voor symptomen van de menopauze, zoals opvliegers, nachtelijk zweten en slaapproblemen, legt Dr. Mardi.

Lees ook: Beheer van de menopauze: helpt hormoonsubstitutietherapie?

8. Cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid (CGT-1)

CGT-I is een gestructureerde, op bewijs gebaseerde therapie die zich richt op de onderliggende factoren die bijdragen aan slapeloosheid. Het wordt doorgaans uitgevoerd door een getrainde therapeut en richt zich op het behandelen van de gedrags- en psychologische factoren die bijdragen aan slaapstoornissen. Het kan een effectieve langetermijnoplossing zijn voor de behandeling van slaapstoornissen tijdens de menopauze en is vooral nuttig voor vrouwen die tijdens de menopauze last hebben van slaapstoornissen, legt de deskundige uit. Deze therapie omvat slaaphygiënetraining, slaapbeperking, prikkelcontrole, ontspanningstechnieken en cognitieve herstructurering, legt de gynaecoloog uit.

Symptomen van de menopauze kunnen voor elke vrouw anders zijn en wat voor de ene persoon werkt, werkt mogelijk niet voor de andere. Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren, geduldig te zijn en verschillende manieren uit te proberen om de symptomen te behandelen. U kunt met uw dierbaren praten of professionele hulp zoeken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *