Diabetes: Tekenen van een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend

Wordt u wakker met een duizelig of verward gevoel als u besluit een langere nacht te vasten? Dit kan te wijten zijn aan een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend. Dit geldt vooral voor mensen die met diabetes hebben geleefd. Neem hypoglykemie niet lichtvaardig op. Op Wereld Diabetes Dag, die elk jaar op 14 november valt, laten we u elke ochtend de tekenen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel weten.

Als we naar mondiale gegevens kijken, leven volgens de Wereldgezondheidsorganisatie ongeveer 422 miljoen mensen met diabetes. Elk jaar worden tot 1,5 miljoen sterfgevallen rechtstreeks toegeschreven aan diabetes. Daarom is het belangrijk om het bewustzijn te vergroten over hoe u een lage bloedsuikerspiegel kunt herkennen en wat u eraan kunt doen.

Lage bloedsuikerspiegels treffen vooral mensen met diabetes. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat is een lage bloedsuikerspiegel?

Een lage bloedsuikerspiegel, of hypoglykemie, is een aandoening die wordt gekenmerkt door een daling van de glucosespiegels in de bloedbaan, meestal onder de 70 milligram per deciliter, legt endocrinoloog en diabetesspecialist Dr. Nithya Abraham. Dit kan zowel mensen met diabetes type 1 als type 2 treffen, maar ook mensen zonder diabetes die mogelijk andere gezondheidsproblemen hebben.

Wat veroorzaakt een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend?

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend. Het is belangrijk om deze factoren te identificeren voor een effectieve behandeling van de ziekte. De meest voorkomende oorzaken van hypoglykemie zijn:

1. Langer vasten gedurende de nacht

Lange perioden zonder eten kunnen, vooral bij diabetici, leiden tot een daling van de bloedsuikerspiegel.

2. Medicatie

Bepaalde diabetesmedicijnen, vooral langwerkende diabetesmedicijnen zoals sulfonylureumderivaten of insuline, kunnen een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken als de dosis te hoog is of als er een onevenwicht is tussen medicatie en voedselinname.

3. Verhoogde fysieke activiteit

Lichaamsbeweging doen, vooral vlak voor het slapengaan, is geen goed idee. Dit komt omdat het lichaam tijdens het sporten glucose gebruikt voor energie.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Orgaanfalen

Chronische nierziekte of ander orgaanfalen kan het vermogen van het lichaam om de bloedsuikerspiegel te reguleren beïnvloeden, vertelt de expert aan Health Shots.

5. Hormonale onevenwichtigheden

Bepaalde hormonale onevenwichtigheden, zoals een lage bijnierfunctie of lage groeihormoonspiegels, kunnen leiden tot lage bloedsuikerspiegels.

6. Maagdarmproblemen

Braken of diarree kunnen leiden tot een verlies van glucose en op hun beurt bijdragen aan een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend.

7. Koolhydraatarm dieet

Je zou kunnen denken dat het eten van voedsel met weinig koolhydraten een goede manier is om af te vallen. Een dieet met een zeer laag koolhydraatgehalte kan echter leiden tot een verminderde beschikbaarheid van glucose.

Voor meer informatie over diabetes, klik hier!

Wat zijn de tekenen en symptomen van een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend?

Het kan zijn dat u niet alle symptomen van een lage bloedsuikerspiegel ervaart, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen waar u op moet letten.

1. Snelle hartslag

Een verhoogde hartslag is de reactie van het lichaam op een lage bloedsuikerspiegel, omdat het het gebrek aan glucose probeert te compenseren door het bloed sneller rond te pompen.

Health Shots beveelt aan: 5 beste continue glucosemeters voor diabetici

Bloedsuiker testen
Herken de tekenen van een lage bloedsuikerspiegel in de ochtend. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Schudden

Tremoren of trillingen, vooral in de handen, kunnen optreden als gevolg van de stressreactie van het lichaam op een lage bloedsuikerspiegel, zegt dr. Abraham.

3. Zweten

Zwaar zweten kan een symptoom zijn van een lage bloedsuikerspiegel, omdat het lichaam zichzelf probeert af te koelen wanneer het een bedreiging waarneemt.

4. Nervositeit of angst

Lage bloedsuikerspiegels kunnen gevoelens van nervositeit of angst veroorzaken als gevolg van de stressreactie van het lichaam.

5. Prikkelbaarheid of verwarring

Een lage bloedsuikerspiegel kan de stemming en de cognitieve functie beïnvloeden, waardoor prikkelbaarheid en verwarring ontstaan.

6. Duizeligheid

Duizeligheid is een veel voorkomend symptoom en kan te wijten zijn aan het feit dat de hersenen niet genoeg glucose ontvangen om optimaal te functioneren.

7. Verlies van coördinatie

Een lage bloedsuikerspiegel kan de motorische vaardigheden en coördinatie beïnvloeden, waardoor het moeilijk wordt om dagelijkse taken uit te voeren.

8. Hoofdpijn

Als gevolg van een lage bloedsuikerspiegel kan hoofdpijn optreden, waardoor de bloedvaten en de hersenfunctie worden aangetast.

Wat moet u doen als u een lage bloedsuikerspiegel heeft?

De behandeling van een lage bloedsuikerspiegel hangt af van de ernst van de aandoening.

  1. 15-15 regel

Als uw bloedsuikerspiegel lager is dan 70 mg/dl, maar niet erg laag, kunt u de 15-15-regel volgen. Neem 15 gram snelwerkende koolhydraten (zoals glucosetabletten, vruchtensap of gewone frisdrank), wacht 15 minuten en controleer dan opnieuw uw bloedsuikerspiegel. Als de niveaus laag blijven, herhaal dan het proces totdat ze stabiliseren, zegt de expert. Zodra u gestabiliseerd bent, eet u uw maaltijd.

2. Injecteerbare glucagon (intramusculair)

Het is een van de meest effectieve behandelingen voor mensen met een lage bloedsuikerspiegel die bewusteloos zijn. Een glucagon-kit op recept kan de bloedsuikerspiegel snel verhogen.

Als u het risico loopt op frequente lage bloedsuikerspiegels, informeer dan uw vrienden, familie en collega’s over hoe u de bloedsuikerspiegel kunt testen en eerste hulp kunt verlenen in geval van een ernstige hypoglykemische gebeurtenis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *