Diepe ademhalingsoefeningen om de longen gezond te houden

De overgang van zomer naar winter en het begin van de vakantie leiden altijd tot hogere niveaus van luchtvervuiling. Vooral mensen die lijden aan astma en andere aandoeningen van de luchtwegen worden blootgesteld aan giftige lucht. Er wordt aangenomen dat ademen onder dergelijke omstandigheden gevaarlijk is voor het lichaam. Studies zeggen zelfs dat dit het equivalent kan zijn van het roken van 20 sigaretten per dag! Yoga kan helpen voorkomen dat gifstoffen je lichaam binnendringen, en je kunt ook diepe ademhalingsoefeningen doen om de longcapaciteit te vergroten.

Wanneer de buitenluchtkwaliteit slecht is, doe dan ademhalingsoefeningen om te voorkomen dat verontreinigende stoffen uw ademhalingssysteem beschadigen.

Doe diepe ademhalingsoefeningen om longproblemen te voorkomen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Ademhalingsoefeningen tegen luchtvervuiling

Hier zijn drie eenvoudige ademhalingsoefeningen om de effecten van luchtvervuiling tegen te gaan, aanbevolen door yoga-expert Nisha Dhawan.

1. Anulom Vilom Pranayam

Nadi Shodhan Pranayama is een ademhalingstechniek die helpt geblokkeerde kanalen vrij te maken. Deze techniek staat ook bekend als Anulom Vilom Pranayam. Regelmatige beoefening van minimaal 10 minuten per dag helpt blokkades op te ruimen en zou de nadi’s of energiekanalen opruimen.

Lees ook: Leer hier hoe je Anulom Vilom maakt!

2. Kapalbhati

Kapalbhati is de eerste keuze voor elke yogabeoefenaar. Het helpt het hele systeem te ontgiften. Voor mensen die kortademig zijn, kan deze ademhalingstechniek helpen gifstoffen uit de longen en de hersenen te verwijderen. Kapalbhati verhoogt de zuurstofstroom en verbetert de spijsvertering en de ademhalingsreiniging.

Lees ook: Lees meer over de voordelen van Kapalbhati en hoe u dit kunt doen!

Kapalbhati
Voer Kapalbhati uit om je longen te versterken! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Bhastrika

Deze ademhalingsoefening – vaak vuurademhaling genoemd – ondersteunt de ontgifting en verwijdert schadelijke stoffen uit het lichaam. Deze techniek helpt de maag vrij te houden van gifstoffen en verhoogt onze immuniteit.

De beste manier om Bhastrika te beoefenen is door in Vajrasana of Sukhasana te zitten, de klassieke yogahouding met gekruiste benen. Maak nu een vuist en vouw je armen zodat ze dicht bij je schouders zijn. Adem in terwijl u uw handen recht opsteekt en uw vuisten ontspant. Adem nu krachtig uit terwijl je je armen terug naar je schouders brengt en je eerste armen sluit. Doe dit minstens 20 keer. Ontspan om de sessie te beëindigen.

De yoga-expert raadt aan om deze drie ademhalingsoefeningen regelmatig in de ochtend of tijdens de lunch te doen om stress te verminderen en het lichaam te ontdoen van gifstoffen.

Wat zijn de voordelen van ademhalingsoefeningen?

1. Ontgifting

Ademhalingsoefeningen helpen je te ontgiften en energie te geven. Er kan meer lucht in en uit uw longen stromen, waardoor u lichamelijk actiever kunt zijn.

2. Verhoog het zuurstofniveau

Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om opgehoopte muffe lucht uit de longen te verwijderen, het zuurstofniveau te verhogen en het middenrif weer te laten functioneren. Als u gezonde longen heeft, is ademen natuurlijk en gemakkelijk.

3. Verbeter de longcapaciteit

Ademhalingsoefeningen kunnen mogelijk helpen de longcapaciteit te behouden of te vergroten bij mensen zonder onderliggende longziekte.

4. Leid tot ontspanning

Diepe ademhalingsoefeningen kunnen ook het parasympathische zenuwstelsel stimuleren, wat ontspanning bevordert en de spijsvertering bevordert.

Kunnen ademhalingsoefeningen door iedereen worden gedaan?

Ademhalingsoefeningen kunnen nuttig zijn voor alle leeftijden, inclusief kinderen, volwassenen en ouderen. Mensen met ademhalingsproblemen of gezondheidsproblemen zoals hartritmestoornissen, trage hartslag, hoge bloeddruk, angina pectoris of pijn op de borst en hartaandoeningen moeten voorzichtig zijn en advies inwinnen voordat ze met ademhalingsoefeningen beginnen. In tegenstelling tot volwassenen mogen kinderen jonger dan 5 jaar geen ingewikkelde ademhalingstechnieken zoals kapalbhati gebruiken of hun adem inhouden terwijl ze pranayama gedurende een lange periode uitvoeren. Alle ademhalingsoefeningen moeten worden uitgevoerd onder begeleiding van een professional.

Yoga-expert Nisha Dhawan zegt dat het belangrijk is om te onthouden dat sommige ademhalingsoefeningen mogelijk niet voor iedereen geschikt zijn, vooral niet voor mensen met bepaalde medische aandoeningen. Raadpleeg uw arts voordat u met nieuwe ademhalingsoefeningen begint.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *