Donkere chocolade versus melkchocolade: wat is beter?

Kunt u niet leven zonder chocolade, maar weet u niet zeker wat beter is voor uw gezondheid: pure chocolade of melkchocolade? Dit is wat u moet weten over deze chocolaatjes om een ​​beslissing te nemen.

Chocolade wordt niet alleen gewaardeerd om zijn luxueuze smaak, maar ook om de vele gezondheidsvoordelen die het biedt. Maar zijn alle soorten chocolade gezond? Als je pure chocolade met melkchocolade vergelijkt, bestaan ​​ze allebei uit verschillende ingrediënten en hebben ze hun eigen voor- en nadelen. Donkere chocolade met een hoger cacaogehalte heeft antioxidanten en potentiële cardiovasculaire voordelen. Melkchocolade daarentegen is nog steeds lekker, maar bevat meer suiker en vet. Laten we eens kijken welke gezonder is dan de andere.

Welke gezondheidsvoordelen heeft pure chocolade?

Pure chocolade bestaat voornamelijk uit een hoog cacaogehalte (70 procent of meer) en staat bekend om zijn potentiële gezondheidsvoordelen. Voedingsdeskundige Divya Gopal zegt: “In tegenstelling tot zijn zoetere tegenhangers bevat pure chocolade cacao, waardoor het een licht bittere smaak krijgt. Het helpt oxidatieve stress in het lichaam te bestrijden, ontstekingen te verminderen en het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker te verlagen.”

Hier zijn 5 gezondheidsvoordelen van het met mate consumeren van pure chocolade:

1. Bevordert de gezondheid van het hart

De meeste pure chocolaatjes bevatten veel flavonoïden, die verband houden met een lager risico op hartziekten. Uit een onderzoek dat in 2017 door de American Heart Association werd gepubliceerd, bleek dat het consumeren van pure chocolade en cacao het ‘slechte’ LDL-cholesterol hielp verlagen, vooral bij mensen met overgewicht of obesitas.

2. Verbetert de cognitieve functie

De flavonoïden in pure chocolade kunnen neuroprotectieve effecten hebben, waardoor de cognitieve functie verbetert en het risico op leeftijdsgebonden cognitieve achteruitgang wordt verminderd.

lees ook

3. Verbetert de stemming

Pure chocolade bevat verbindingen die de aanmaak van endorfine en serotonine stimuleren, wat gevoelens van geluk en welzijn kan bevorderen. Het kan zelfs angst en prikkelbaarheid verlichten.

donkere chocolade
Pure chocolade kan goed zijn voor het verbeteren van je humeur. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Bevat antioxidanten

De antioxidanten in pure chocolade helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam, beschermen cellen tegen schade en verminderen het risico op ziekten veroorzaakt door oxidatieve stress.

5. Houdt het gewicht onder controle

“Donkere chocolade heeft een lager suikergehalte en een potentieel verzadigend effect, wat gunstig zou kunnen zijn voor gewichtsverlies en controle”, legt Gopal uit.

Je kunt alleen profiteren van deze voordelen van pure chocolade als je deze met mate consumeert. Overmatige consumptie van pure chocolade kan verschillende bijwerkingen veroorzaken, waaronder vaker plassen, slapeloosheid, huidallergieën, indigestie en hoofdpijn.

Is melkchocolade gezond?

Melkchocolade is een heerlijke combinatie van cacaobestanddelen, cacaoboter, suiker en melkbestanddelen. Mensen zijn er dol op vanwege de rijke, romige en zoete smaak. Zoals alle chocolaatjes bevat melkchocolade verbindingen die de afgifte van endorfines en serotonine kunnen stimuleren, waardoor de stemming mogelijk verbetert en stress wordt verminderd. Melkchocolade bevat kleine hoeveelheden calcium, fosfor en magnesium.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Omdat melkchocolade meer suiker en vet bevat, biedt het niet dezelfde voordelen als pure chocolade. U kunt er echter nog steeds met mate van genieten als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

Donkere chocolade versus melkchocolade: wat is beter?

Beide chocolaatjes bieden verschillende smaken en smaken en bevatten verschillende ingrediënten en hoeveelheden. Hier is het verschil tussen beide chocolaatjes:

1. Cacao

Cacao komt in beide voor en bevat flavonoïden en antioxidanten met potentiële gezondheidsvoordelen. Pure chocolade bevat doorgaans een hoger percentage cacao en minder suiker dan melkchocolade.

Chocolade
Liever pure chocolade dan melkchocolade! Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Melk

Deze romige toevoeging aan melkchocolade draagt ​​bij aan de zoetheid en zachte textuur. Het verdunt echter het cacaogehalte en vermindert de voedingswaarde.

3. Suiker

Als het om voedingswaarde gaat, bevat pure chocolade doorgaans meer antioxidanten en minder suiker en vet in vergelijking met melkchocolade.

4. Lactose-intolerantie

Mensen met lactose-intolerantie kunnen ongemak of spijsverteringsproblemen ervaren na het nuttigen van melkchocolade vanwege de vaste melkbestanddelen die het bevat. Pure chocolade bevat daarentegen meestal geen melkingrediënten.

Lees ook: Beste suikervrije pure chocolade: 5 heerlijke tips

5. Rijk aan calorieën

Vanwege het hoge vetgehalte uit cacaoboter en vaste melkbestanddelen bevat melkchocolade veel calorieën en moet deze met mate worden geconsumeerd als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Pure chocolade bevat daarentegen over het algemeen minder calorieën.

Dus welke chocolade is gezonder: pure of melkchocolade?

Volgens Gopal wordt “donkere chocolade vaak als gezonder beschouwd dan melkchocolade omdat het een hoger cacaogehalte heeft, dat antioxidanten bevat en potentiële gezondheidsvoordelen biedt, zoals het verbeteren van de gezondheid van het hart.” Het bevat minder suiker en bevat mogelijk minder calorieën dan melkchocolade.

U moet deze chocolaatjes echter met mate consumeren om van de gezondheidsvoordelen te profiteren zonder al te veel suiker of calorieën te consumeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *