Drie maanden zwanger: symptomen en ontwikkeling van de baby

Wanneer een vrouw de derde maand van de zwangerschap bereikt, kunnen er veel veranderingen worden verwacht. Hier zijn enkele veranderingen die u mogelijk opmerkt als u drie maanden zwanger bent.

Als u drie maanden zwanger bent, betekent dit dat u uw eerste trimester voltooit en op het punt staat het tweede trimester in te gaan. Deze fase is cruciaal in uw reis naar zwangerschap. Naarmate symptomen zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen aanhouden, zult u ook merken dat uw maag in omvang toeneemt. Je baby zal ook groeien en kenmerken zoals vingers en tenen zullen duidelijker worden. Regelmatige prenatale zorg is van cruciaal belang om de gezondheid en ontwikkeling van uw baby te monitoren. Laten we u de lijst met veranderingen vertellen die u kunt verwachten in de derde maand van de zwangerschap.

Waarom is de derde maand van de zwangerschap cruciaal?

De derde maand van de zwangerschap wordt als cruciaal beschouwd omdat deze het einde van het eerste trimester markeert. Alle belangrijke organen worden gevormd en zijn daardoor gevoelig voor teratogenen (stoffen die geboorteafwijkingen veroorzaken), legt verloskundige en gynaecoloog dr. Asha Hiremath. De placenta, die verantwoordelijk is voor de uitwisseling van voedingsstoffen en zuurstof, zorgt voor een sterke verbinding met de baarmoederwand. Ook na het eerste trimester neemt de kans op een miskraam aanzienlijk af, dus het bereiken van het einde van de derde maand is voor veel aanstaande ouders een mijlpaal. Volgens een onderzoek uit 2017, gepubliceerd in BMC Pregnancy and Childbirth, meldde 43 procent van de 53.479 vrouwen die op een kraamafdeling waren opgenomen, dat ze een of meer miskramen in het eerste trimester hadden gehad.

De derde maand van de zwangerschap is cruciaal. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de symptomen als je drie maanden zwanger bent?

Aan het begin van de derde maand kan een vrouw ook symptomen ervaren zoals:

 • Ochtendmisselijkheid: Ondanks de naam ochtendmisselijkheid kunnen misselijkheid en braken op elk moment voorkomen.
 • Borstveranderingen: De borst blijft groeien en het gebied rond de tepel (tepelhof) wordt groter en donkerder. De borsten worden gevoelig en gezwollen.
 • Acne: Als u een huid heeft die gevoelig is voor acne, kunt u last krijgen van puistjes.
 • Vermoeidheid: Hormonale schommelingen en verhoogde bloedproductie kunnen tot vermoeidheid leiden.
 • Verhoogd urineren: De groeiende baarmoeder oefent druk uit op de blaas, wat resulteert in frequente uitstapjes naar het toilet.
 • Stemmingswisselingen: Hormonale veranderingen kunnen ook emotionele schommelingen veroorzaken, waaronder verhoogde gevoeligheid en incidentele prikkelbaarheid.
 • Toename van vaginale afscheiding: Een merkbare toename van heldere of witte, geurloze vaginale afscheiding is normaal als gevolg van verhoogde oestrogeenspiegels. Deze afscheiding zorgt ervoor dat de vagina schoon en vochtig blijft.

Het kan ook constipatie, brandend maagzuur, hoofdpijn en duizeligheid veroorzaken.

Hoe verandert de maag in de derde maand van de zwangerschap?

In de derde maand van de zwangerschap merkt de moeder een lichte ronding in de onderbuik op als gevolg van de groei van de baarmoeder. De omvang van de buik kan echter bij verschillende vrouwen variëren.

lees ook

Vermijd sterk bewerkte voedingsmiddelen en fastfood tijdens de zwangerschap: dit is waarom

Hoe ver ontwikkelt de baby zich in de derde maand van de zwangerschap?

In de derde maand van de zwangerschap maakt de baby een aanzienlijke ontwikkeling door. De foetus is doorgaans ongeveer vijf tot zeven centimeter lang en weegt ongeveer een ons. Belangrijke organen zoals het hart, de longen, de hersenen en het spijsverteringsstelsel worden gevormd en de kenmerken van de baby, zoals vingers en tenen, worden duidelijker gedefinieerd. De hartslag is te horen via echografie en de ledematen van de baby kunnen spontaan bewegen, waarbij het beenmerg witte bloedcellen produceert. Gelaatstrekken worden duidelijker gedefinieerd, oogleden sluiten en uitwendige genitaliën beginnen zich te ontwikkelen, zegt de deskundige.

Zwangere vrouw zit op een bank
Vanaf de derde maand van de zwangerschap beginnen de tenen van de baby duidelijker te worden. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat kun je verwachten tijdens de zwangerschap van drie maanden als je een tweeling hebt?

Als u een tweeling verwacht, kunnen er enkele verschillen zijn in de derde maand van de zwangerschap. De baarmoeder kan sneller groeien om plaats te bieden aan twee foetussen, wat resulteert in een grotere en meer opvallende buik.

Bovendien kunnen symptomen zoals misselijkheid en vermoeidheid meer uitgesproken zijn als gevolg van de verhoogde hormoonspiegels die gepaard gaan met het dragen van meerdere kinderen.

Met welke tips moet u rekening houden in de derde maand van de zwangerschap?

Tijdens de zwangerschap mag u op geen enkel moment roken, drinken of drugs gebruiken, omdat deze stoffen schadelijk kunnen zijn voor uw baby. Maar hier zijn enkele zwangerschapstips die u kunt volgen:

 • Ga door met het dagelijks innemen van een prenatale vitamine met foliumzuur.
 • Voor een optimale voeding moet je een verscheidenheid aan groenten en fruit, volle granen en magere eiwitten eten.
 • Drink de hele dag voldoende water of gezonde sappen.
 • Matige fysieke activiteit zoals wandelen of zwemmen is gunstig.
 • Probeer elke nacht minimaal zeven tot acht uur slaap te krijgen.
 • Beoefen yoga of mediteer om met stress om te gaan.

Zorg ervoor dat u geen prenatale afspraken mist om uw gezondheid en die van uw baby te beschermen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *