Driftbuien bij kinderen: 5 manieren om ermee om te gaan

De hel kent geen woede als een boos kind! Driftbuien bij kinderen zijn net zo onvoorspelbaar als ze komen. Boodschappen doen kan leiden tot een ineenstorting die net zo erg is als elke grote teleurstelling als het gaat om een ​​kind dat niet krijgt wat het wil. Woedeaanvallen, hoe oncontroleerbaar ze ook lijken, zijn een normaal onderdeel van het opgroeien. Deze emotionele omwentelingen kunnen op elk moment van de dag en op elke plaats plaatsvinden. En hoewel ‘Shhhhh, stil nu!’ misschien niet werkt, zijn er genoeg manieren om zo nu en dan met driftbuien om te gaan.

Wat zijn driftbuien?

Driftbuien zijn intense, ongecontroleerde uitingen van woede, frustratie of andere negatieve emoties bij kinderen van 1 tot 4 jaar. Ze zijn een normaal onderdeel van de ontwikkeling van het kind en kunnen worden veroorzaakt door factoren zoals vermoeidheid, honger, veranderingen in de routine, frustratie, enz. Het verlangen naar onafhankelijkheid, zegt psycholoog Dr. Imran Noorani. Hij zegt dat deze driftbuien een pleidooi van de kleintjes kunnen zijn om door de ouderen gehoord en begrepen te worden.

Wat zijn de oorzaken van driftbuien?

Of het nu gaat om vermoeidheid, honger, overstimulatie, een verandering in routine, geen vrijheid, het onvermogen om te communiceren wat ze willen – de lijst gaat maar door! Al deze, of zelfs maar één ervan, kan tot een driftbui leiden.

‘Kinderen raken vaak gefrustreerd als ze niet kunnen doen wat ze willen, en ze kunnen zelfs nog prikkelbaarder worden als ze dingen niet zelf mogen doen.’ Overstimulatie kan het gevolg zijn van te veel zintuiglijke input, veranderingen in de routine of een gebrek aan autonomie. Communicatieproblemen, zintuiglijke gevoeligheden, lichamelijk ongemak, grenzen stellen, aandacht zoeken en onbekende omgevingen kunnen ook driftbuien veroorzaken”, voegt Dr. Noorani voegde eraan toe.

Lees ook: Nee betekent nee! U moet dit 7 keer aan uw kind vertellen

Kinderen hebben verschillende manieren om driftbuien te uiten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wanneer leren kinderen hun woede te beheersen?

Naarmate kinderen zich emotioneel ontwikkelen, hebben deze driftbuien de neiging om na verloop van tijd te verdwijnen of op zijn minst in ernst te verminderen. “Naarmate kinderen groeien, ontwikkelen ze betere vaardigheden op het gebied van emotionele regulatie en worden ze beter in staat om ermee om te gaan. Het tijdsbestek voor het verbeteren van hun vermogen om met driftbuien om te gaan, varieert van de kindertijd tot de schoolleeftijd”, zegt Dr. Noorani.

Zodra deze kleintjes naar de kleuterschool gaan, begrijpen, spreken en communiceren ze beter. “Ouderlijke begeleiding en het modelleren van effectieve strategieën voor emotionele regulatie zijn van cruciaal belang om kinderen te helpen hun driftbuien te beheersen”, voegt hij eraan toe.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5 manieren om driftbuien bij kinderen onder controle te houden

Hoe onmogelijk het ook lijkt, er zijn manieren om driftbuien bij kinderen onder controle te houden – of het kind nu speelgoed nodig heeft of een kieskeurige eter is! Hier zijn vijf beproefde methoden die ouders kunnen gebruiken om ervoor te zorgen dat een driftbui snel verdwijnt.

1. Blijf kalm en geduldig

Dit lijkt misschien onmogelijk, maar het is eigenlijk heel effectief. “Kinderen krijgen vaak driftbuien om een ​​reactie uit te lokken, dus kalm blijven kan de situatie helpen de-escaleren. Haal diep adem, tel tot tien of verlaat indien nodig even de kamer om tot jezelf te komen”, zegt dr. Noorani.

2. Leer triggers te anticiperen

Voorkomen is altijd beter dan genezen, zeker in dit geval! Let op wat de driftbuien bij uw kind veroorzaakt. Is het honger, vermoeidheid, frustratie of een bepaalde omgeving? Door deze triggers te identificeren, kunt u deze proactief aanpakken. Zorg er bijvoorbeeld voor dat uw kind regelmatig eet en een dutje doet, en vermijd situaties waarvan u weet dat deze tot driftbuien kunnen leiden.

Relatie tussen ouders en kinderen
Bouw een gezonde relatie op met uw kind. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Gebruik positieve bekrachtiging

“Dat snap je!”, “Goed gedaan”. Dit zijn affirmaties die wonderen verrichten voor kinderen. Versterk goed gedrag met positieve aandacht en complimenten. Maar hoe past dat bij een driftbui? dr. Noorani zegt dat je je kind complimenten en genegenheid moet geven als hij of zij zich goed gedraagt ​​of kalmeert na een driftbui. Dit leert hen dat positief gedrag eerder aandacht krijgt dan driftbuien.

4. Stel duidelijke grenzen en verwachtingen

Stel je grenzen! Stel duidelijke en consistente gedragsregels voor uw kind op, maar zorg ervoor dat deze passen bij de leeftijd. Wees duidelijk, gebruik eenvoudige taal, maar bied waar mogelijk ook keuzes. Dit geeft hen een gevoel van controle.

5. Omleiden en afleiden

Als u een driftbui voelt opkomen, probeer dan de aandacht van uw kind ergens anders op af te leiden. Bied ze ander speelgoed of een andere activiteit aan, of betrek ze in een gesprek over iets dat ze leuk vinden. Afleiding kan een effectieve manier zijn om driftbuien te bezweren voordat ze escaleren, zegt dr. Noorani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *