Droge gember versus verse gember: welke is het beste voor u?

Een dagelijks kopje thee is niet compleet zonder de toevoeging van gember, in India ook wel ‘adrak’ genoemd. Het voegt een subtiel kruid en een verkwikkend aroma toe. Naast zijn rol als thee-smaakstof, heeft gember ook medicinale doeleinden, waardoor het verlichting biedt bij misselijkheid, spijsverteringsproblemen en veel voorkomende seizoensgriepsymptomen zoals verkoudheid en hoest. Maar de vraag is welke soort gember je het beste kunt gebruiken: gedroogd of vers? Hoewel zowel droge als verse gember verschillende gezondheidsvoordelen bieden, hebben we advies ingewonnen bij een expert om erachter te komen welke gember beter is.

Wat zijn de voordelen van droge gember?

Droge gember, ook wel ‘sonth’ genoemd, wordt gemaakt door verse gemberwortels te drogen en ze vervolgens tot een fijn poeder te vermalen. Dit proces verwijdert het grootste deel van het watergehalte en concentreert de smaak en geneeskrachtige eigenschappen. Hier zijn de voordelen van droge gember, zoals Dr. Archana Batra, een voedingsdeskundige, fysiotherapeut en gecertificeerde diabetes-voorlichter, wees erop.

  • Verbetert de spijsvertering: Droge gember staat bekend om zijn spijsverteringseigenschappen. Het kan spijsverteringsongemakken verlichten, een opgeblazen gevoel verminderen en gastro-intestinaal ongemak verlichten.
  • Ontstekingsremmende eigenschappen: Het bevat verbindingen met ontstekingsremmende eigenschappen die ontstekingsaandoeningen kunnen helpen behandelen en spier- en gewrichtspijn kunnen verlichten.
  • Ademhalingsondersteuning: Droge gember kan ademhalingsproblemen helpen verlichten. Het wordt ook vaak gebruikt om hoest, verkoudheid en keelpijn te verlichten.
Droge gember kan wonderen doen voor je gezondheid! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

lees ook:Gember: 7 redenen waarom je dit wonderingrediënt aan je dieet zou moeten toevoegen

Wat zijn de voordelen van verse gember?

Verse gember, in zijn rauwe en natuurlijke vorm, wordt alom gewaardeerd vanwege zijn culinaire en geneeskrachtige eigenschappen. Het biedt een pittige, kruidige en lichtzoete smaak. De voordelen van verse gember zijn onder meer:

  • Tegen misselijkheid: Verse gember staat bekend om zijn anti-misselijkheid eigenschappen. Het wordt vaak gebruikt om reisziekte, ochtendmisselijkheid tijdens de zwangerschap en misselijkheid als gevolg van verschillende medische aandoeningen te verlichten. Het kauwen op een klein stukje verse gember of het zetten van gemberthee kan effectief zijn.
  • Antioxidantgehalte: Het is rijk aan antioxidanten die oxidatieve stress helpen bestrijden en mogelijk het risico op chronische ziekten verminderen.
  • Goed voor de spijsvertering: Net als droge gember bevordert verse gember de spijsvertering door de speeksel- en galproductie te stimuleren, wat helpt voedsel af te breken en maag-darmklachten te voorkomen.
  • Middelen tegen verkoudheid: Verse gember wordt ook vaak geconsumeerd als middel tegen verkoudheid en griep, omdat het de symptomen kan verlichten en het immuunsysteem kan versterken.
Voordelen van gember
Gember is een geweldige aanvulling op je dagelijkse voeding! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat is het beste: droge gember of verse gember?

In tegenstelling tot de overtuiging dat verse gember beter is dan gedroogde gember, is de realiteit precies het tegenovergestelde. Volgens de National Library of Medicine verhoogt het droogproces van verse gember het gehalte aan antioxidanten door er water uit te verwijderen. Dit betekent echter niet dat verse gember geheel geen antioxidanten bevat, maar het gehalte aan antioxidanten neemt af bij gebruik bij het koken.

Bovendien onderzocht een studie uit 2013, gepubliceerd in PubMed Central, de effecten van verse en gedroogde gember op een respiratoir virus in menselijke cellen. De resultaten suggereren dat verse gember de luchtwegen kan helpen beschermen, terwijl gedroogde gember niet hetzelfde effect heeft.

Lees ook: Te veel gember eten? U kunt last krijgen van deze 5 bijwerkingen

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Daarnaast heeft dr. Volgens de Ayurveda helpt droge gember vata in evenwicht te brengen, terwijl verse gember de neiging heeft vata te verhogen, wat mogelijk gasvorming, een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen kan veroorzaken. Om seizoensgriep, verkoudheid, hoest en ademhalingsproblemen te behandelen, is het daarom raadzaam om te kiezen voor droog gemberwater of thee in plaats van vers gemberwater.

Droge gember is een goede keuze, maar het is belangrijk om verse gember niet volledig uit je dieet te bannen, omdat het nog steeds waardevolle voordelen biedt. Profiteer van de voordelen van beide varianten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *