Een tekort aan eiwitten kan tot huidproblemen leiden

Eiwitten worden beschouwd als de bouwsteen van het lichaam, een hoeksteen van uw gezondheid en een essentiële voedingsstof voor uw spieren. Maar de functie ervan beperkt zich niet tot je spieren. Het is ook nodig voor veel andere functies. Van het tellen van macro’s tot het volgen van het keto-dieet, er is altijd discussie over hoeveel eiwitten je lichaam nodig heeft. Het is natuurlijk omdat eiwitten de gezondheid van je spieren, botten, gewrichten en metabolisme beïnvloeden. Het is ook goed voor de hersenen en je immuniteit. Eiwitten zijn zelfs goed voor de huid. Dat klopt, het is een rage in de schoonheidsindustrie, omdat een tekort aan eiwitten ook tot huidproblemen kan leiden.

Welke invloed heeft een eiwittekort op je huid, haar en nagels?

Wist je dat je huid, haar en nagels zijn gemaakt van eiwitten, wat bestaat uit aminozuren? Eiwitten spelen een rol bij de opbouw van botten, spieren, kraakbeen, huid en alle delen en weefsels van het lichaam. Daarom is het belangrijk om een ​​dieet te volgen dat rijk is aan eiwitten voor je huid, haar en nagels. De aminozuren komen via de voeding je lichaam binnen. Dit zijn een soort grondstoffen voor het maken van eiwitten die je lichaam nodig heeft.

Een eiwittekort kan ook tot huidproblemen leiden. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Volgens de National Library of Medicine bestaan ​​huid, haar en nagels uit verschillende eiwitten, waaronder keratine, collageen en elastine. Het eten van voldoende eiwitten als onderdeel van een gezond dieet is belangrijk om het vermogen van het lichaam te ondersteunen om alle soorten eiwitten te synthetiseren, inclusief uw huid.

Lees ook: 6 waarschuwingssignalen dat u niet genoeg eiwitten binnenkrijgt

Onderzoek naar het verband tussen eiwitten en de gezondheid van de huid

Voldoende hoeveelheden hoogwaardige eiwitten kunnen de aminozuren van het eiwit gebruiken om keratine, collageen en elastine te vormen. Uit onderzoek is gebleken dat een dieet met weinig eiwitten kan leiden tot afbraak van collageen en huidbeschadiging. Uit een studie gepubliceerd in “Bioscience, Biotechnology, and Biochemistry” bleek dat een achtdaags eiwitvrij dieet zowel type I als type III collageen bij ratten verminderde. Uit een ander onderzoek, gepubliceerd door de National Institutes of Health, blijkt dat een tekort aan eiwitten atopische dermatitis en huidproblemen kan veroorzaken.

Omdat nagels voornamelijk uit hard eiwit bestaan, worden broze of brekende nagels ook in verband gebracht met eiwitgerelateerde problemen. Met andere woorden: er kan een eiwittekort in je nagels voorkomen. De beste manier om dit te bestrijden is door eiwitrijk voedsel te eten of eiwitsupplementen te nemen.

Eiwittekort en huid
Zorg voor voldoende eiwitten om huid-, haar- en nagelproblemen te voorkomen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe eiwittekort bestrijden om huidproblemen te voorkomen?

U kunt eiwitten in uw dieet opnemen om huidproblemen zoals roodheid, schilferige huid en depigmentatie te voorkomen. Volgens Harvard Health suggereren gegevens over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) dat u dagelijks minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht moet consumeren. Dit is de minimale hoeveelheid eiwit die een persoon aan zijn voedingsbehoeften moet toevoegen om onevenwichtigheden van welke aard dan ook te voorkomen. U kunt vette vis, avocado’s, walnoten, zonnebloempitten, zoete aardappelen, paprika’s, broccoli, tomaten, soja, pure chocolade, groene thee, rode druiven en meer in uw dieet opnemen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

De eiwitbehoefte kan ook van persoon tot persoon verschillen. Zwangere vrouwen of vrouwen in de menopauze hebben mogelijk meer eiwitten nodig dan anderen. U moet echter uw arts raadplegen om de eiwitbehoeften van uw lichaam te kennen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *