Eenzaamheid tijdens het festivalseizoen: 7 tips voor een gelukkiger Diwali

Diwali, het lichtfestival, is een tijd waarin families en gemeenschappen samenkomen om dit festival te vieren. Voor sommige mensen kan deze vreugdevolle tijd van het jaar echter een aangrijpende herinnering zijn aan hun eenzaamheid, of dit nu komt door het verlies van dierbaren of omdat ze ver van familie en vrienden wonen. Gevoelens van isolatie tijdens zo’n feestelijke periode kunnen bijzonder uitdagend zijn. Maar het is cruciaal om deze eenzaamheid te overwinnen en er iets bijzonders en plezierigs van te maken.

Waarom voel je je eenzaam op festivals?

Iedereen kan een andere reden hebben om zich eenzaam te voelen tijdens het festivalseizoen. Geestelijk gezondheidsdeskundige Dr. Sonal Anand, psychiater bij Wockhardt Hospitals, geeft enkele veelvoorkomende redenen:

1. Vermiste dierbaren

Vieringen herinneren ons vaak aan familie en vrienden met wie we vieringen vieren. Als je om wat voor reden dan ook ver van huis bent en alleen woont, kunnen festivals je ook een beetje vreemd en eenzaam doen voelen.

2. Sociaal isolement

Het kan zijn dat u geen goede vrienden of familie heeft om mee te vieren, waardoor u zich geïsoleerd en alleen kunt voelen.

3. Verlies van dierbaren

Met vieringen wordt de afwezigheid van overleden familieleden herdacht. Hun afwezigheid kan een leegte creëren die diep gevoeld wordt tijdens feestelijke tijden.

Denk niet te veel na en vermijd negatieve gedachten. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

4. Persoonlijke uitdagingen

Sommige mensen kampen mogelijk met persoonlijke uitdagingen, zoals gezondheidsproblemen, financiële problemen of relatieproblemen, waardoor het voor hen moeilijk is om feesten bij te wonen of met anderen om te gaan.

Lees ook: 5 schokkende feiten die de wetenschap zegt over eenzaamheid en de bijwerkingen ervan op de gezondheid

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Onrealistische verwachtingen

Onrealistische verwachtingen kunnen op festivals tot teleurstelling en eenzaamheid leiden. dr. Anand zegt: “Als je vreugde, saamhorigheid of bepaalde vieringen verwacht, maar deze niet ervaart, kan dit gevoelens van isolatie en teleurstelling teweegbrengen.”

Hoe overwin je eenzaamheid op festivals?

1. Maak contact met je familie en vrienden

Neem contact op met uw dierbaren via videogesprekken of berichten om de kloof te overbruggen met degenen die niet bij u kunnen zijn. Laat haar weten hoe je je voelt. Zij kunnen je emotionele steun bieden en je misschien uitnodigen om het met hen te vieren.

Lees ook: Deze Diwali, fleur je leven op door deze 5 gezonde gewoonten aan te nemen

2. Vrijwilliger

Doe vrijwilligerswerk tijdens het festivalseizoen, want iets teruggeven kan voldoening geven en is een geweldige manier om met nieuwe mensen in contact te komen.

3. Woon feestelijke evenementen bij

Woon lokale Diwali-evenementen bij, zoals gemeenschapsvieringen, culturele optredens of religieuze bijeenkomsten die verband houden met het festival, om contact te maken met mensen.

blije vrienden
Socialiseren is een goede manier om van eenzaamheid af te komen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Wees goed voor jezelf

Maak tijd vrij voor zelfzorgactiviteiten zoals meditatie, lezen of een feestelijke hobby waar u van geniet. Deelnemen aan deze activiteiten kan u vreugde en ontspanning brengen.

5. Stel realistische verwachtingen

Vermijd te hoge verwachtingen en concentreer u op het creëren van aangename momenten binnen uw mogelijkheden. En accepteer dat eenzaamheid kan komen en gaan, en dat het oké is om gemengde gevoelens te hebben.

6. Ga naar een feestje en leg nieuwe contacten

Als je uitnodigingen krijgt voor Diwali-feestjes of sociale bijeenkomsten, doe dat dan. Feestelijke evenementen bieden vaak een geweldige sfeer om vrienden te maken.

7. Plan iets nieuws voor deze Diwali

Creëer uw eigen speciale Diwali-traditie of -viering. Of je nu een nieuw recept uitprobeert, je huis anders inricht of een unieke culturele ervaring opdoet, iets nieuws doen kan opwinding veroorzaken en eenzaamheid verminderen.

genieten met vrienden
Maak plannen met uw familie en vrienden. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

In plaats van in een hoekje te gaan zitten en anderen of het lot de schuld te geven, probeer een speciale dag voor jezelf te creëren. In plaats van te wachten tot iemand anders je uitnodigt voor een feestje of uitje, kun je het initiatief nemen en samen een feest plannen. Op deze manier kunt u toekomstige teleurstellingen voorkomen en zorgen voor een vreugdevolle ervaring. Veel plezier dus en wij wensen u een fijne Diwali van het Health Shots-team.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *