Gebrek aan slaap tijdens de zwangerschap: oorzaken en gevolgen

Trakteer uzelf op een goede nachtrust terwijl u wacht. Dit is belangrijk omdat een gebrek aan slaap invloed kan hebben op uw baby en uw gezondheid.

Hormonale veranderingen worden vaak toegeschreven aan stemmingswisselingen of maag- of rugpijn tijdens je menstruatie. Hormonen spelen ook een rol bij veel problemen tijdens de zwangerschap, waaronder slapeloze nachten. Naast de fysieke problemen zijn er ook angsten over zwangerschap en ouderschap, wat tot slaapstoornissen kan leiden. Gebrek aan slaap tijdens de zwangerschap heeft gevolgen. Daarom moeten aanstaande moeders minstens zeven uur slapen voor de gezondheid van zichzelf en hun baby.

Waarom hebben zwangere vrouwen last van een slechte slaapkwaliteit?

Volgens een onderzoek uit 2023, gepubliceerd in het tijdschrift Clocks & Sleep, hebben volwassenen, inclusief zwangere vrouwen, elke nacht zeven tot negen uur slaap nodig, maar slapen zwangere vrouwen doorgaans minder. Onderzoekers ontdekten dat 80 procent van de vrouwen tijdens hun zwangerschap een slechte slaap rapporteerde.

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een slechte slaapkwaliteit. Met dank aan afbeelding: Freepik

Zwangere vrouwen lijden vaak aan een slechte slaapkwaliteit als gevolg van een combinatie van lichamelijk ongemak, hormonale veranderingen en emotionele stress, zegt verloskundige en gynaecoloog dr. Meenakshi Bansal.

  • Naarmate uw zwangerschap vordert, kunnen lichamelijke symptomen zoals rugpijn, vaak moeten plassen en buikklachten het moeilijk maken om een ​​comfortabele slaaphouding te vinden.
  • Hormonale veranderingen, waaronder een stijging van de progesteronspiegels, kunnen leiden tot symptomen zoals misselijkheid, brandend maagzuur en het rustelozebenensyndroom, en kunnen de slaap verder verstoren.
  • Angsten en zorgen over zwangerschap, naderend ouderschap en andere veranderingen in het leven kunnen tot slaapproblemen leiden.

In welk trimester hebben zwangere vrouwen slaapproblemen?

Zwangere vrouwen kunnen in alle trimesters slaapproblemen ervaren, maar deze zijn meestal het ernstigst in het eerste en derde trimester.

1. Eerste trimester

Tijdens het eerste trimester kunnen hormonale schommelingen, vooral verhoogde progesteronspiegels, overdag vermoeidheid en slaperigheid veroorzaken, wat leidt tot slaapproblemen ‘s nachts, zegt de deskundige. Misselijkheid en frequent urineren, wat veel voorkomende symptomen zijn tijdens de vroege zwangerschap, kunnen ook de slaap verstoren.

lees ook

Ischiaspijn tijdens de zwangerschap: symptomen, oorzaken en manieren om ermee om te gaan

2. Derde trimester

In het derde trimester neemt het fysieke ongemak toe naarmate de baby groter wordt en er druk ontstaat op de organen en spieren van de moeder. Rugpijn, krampen in de benen en moeite met het vinden van een comfortabele slaaphouding kunnen ervoor zorgen dat u ‘s nachts vaak wakker wordt. Verhoogde niveaus van angst en anticipatie op de bevalling en de komst van de baby kunnen ook tot slaapstoornissen leiden.

Wat zijn de gevolgen van slaapgebrek tijdens de zwangerschap?

Een gebrek aan slaap tijdens de zwangerschap kan aanzienlijke gevolgen hebben voor moeder en kind. De gevolgen omvatten, maar zijn niet beperkt tot:

1. Verhoogd risico op zwangerschapsdiabetes

Een gebrek aan slaap kan het glucosemetabolisme en de insulinegevoeligheid beïnvloeden en het risico op het ontwikkelen van zwangerschapsdiabetes vergroten. Het kan de kans vergroten dat de baby te vroeg geboren wordt of te zwaar wordt.

2. Vroegtijdige bevalling

Chronisch slaapgebrek tijdens de zwangerschap kan het risico op vroegtijdige bevalling en bevalling vergroten. De baby kan ademhalingsproblemen of ontwikkelingsachterstand hebben.

3. Hoge bloeddruk

Een slechte slaapkwaliteit kan ook het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap vergroten. Complicaties zoals orgaanbeschadiging en verminderde groei van de foetus kunnen optreden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Postpartumdepressie

Slaapproblemen tijdens de zwangerschap kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een postpartumdepressie. Het kan een negatieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid van de moeder en haar vermogen om na de geboorte voor zichzelf en haar baby te zorgen, zegt dr. Bansaal.

5. Verminderde ontwikkeling van de foetus

Onvoldoende slaap tijdens de zwangerschap kan de ontwikkeling en groei van de foetus beïnvloeden. Dit kan mogelijk op de lange termijn gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van de baby.

6. Verhoogde moederlijke stress

Een gebrek aan slaap kan gevoelens van stress en angst tijdens de zwangerschap vergroten. Dit maakt het voor de moeder moeilijker om met de fysieke en emotionele eisen van de zwangerschap om te gaan.

Hoe kunnen zwangere vrouwen beter slapen?

Er zijn verschillende strategieën die zwangere vrouwen kunnen proberen om de slaapkwaliteit te verbeteren en slapeloosheid tijdens de zwangerschap te voorkomen.

1. Zorg voor een bedtijdroutine

Doe voordat u naar bed gaat ontspannende activiteiten, zoals lezen of een warm bad nemen. Deze kunnen het lichaam helpen signaleren dat het tijd is om te ontspannen en zich voor te bereiden op de slaap, zegt hij.

Zwangere vrouw slapen
Kies zwangerschapskussens voor een betere slaapkwaliteit. Met dank aan afbeelding: Freepik

2. Creëer een comfortabele slaapomgeving

Investeer in een ondersteunend matras en kussens. Er zijn zwangerschapskussens die de buik, rug en heupen ondersteunen, ongemak verlichten en de slaapkwaliteit verbeteren. Houd de slaapkamer bovendien koel, donker en stil om een ​​goede nachtrust te garanderen.

3. Oefen ontspanningstechnieken

Probeer technieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga om je lichaam en geest te kalmeren voordat je naar bed gaat. Deze ontspanningstechnieken kunnen het gemakkelijker maken om in slaap te vallen.

4. Beperk cafeïne en vloeistoffen voordat u naar bed gaat

Vermijd het consumeren van cafeïne en grote hoeveelheden vloeistoffen in de uren vóór het slapengaan om slaapverstoring tot een minimum te beperken. Als u niet te veel drinkt voordat u naar bed gaat, hoeft u zich geen zorgen te maken over frequent urineren.

5. Zorg voor een consistent slaapschema

Elke dag op dezelfde tijd naar bed gaan en wakker worden, zelfs in het weekend, kan helpen de interne klok van het lichaam te reguleren en betere slaappatronen te bevorderen.

Als u tijdens de zwangerschap aanhoudende slaapproblemen ervaart, kunt u het beste met uw arts praten. Zij kunnen u persoonlijk advies en ondersteuning geven, zodat u de gemoedsrust krijgt die u nodig heeft voor een gezonde zwangerschap.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *