Gele tong: waarom het gebeurt en hoe je het weer roze kunt maken

Een gezonde tong ziet er over het algemeen roze uit. Dus als het geel wordt, kan dat zorgwekkend zijn. De gele tong is een deel van de tong met een grijsgele coating die de hele tong kan bedekken of in vlekken kan verschijnen. Meestal is het slechts een teken van vastzittend voedsel of dode cellen op je tong. Hoewel de oorzaken gevarieerd zijn, moet je ook weten hoe je van gele tong af kunt komen.

Onze tong is bedekt met voedselreceptoren, papillen genaamd, die zich in de vorm van kleine bultjes op het oppervlak van de tong bevinden. Door het grote oppervlak van de papillen hopen zich hier voedsel en vuil op. Als gevolg hiervan kunnen een gele tong en een slechte adem optreden, legt internist-specialist dr. Tushar Tayal.

Een gele tong kan te wijten zijn aan een slechte mondhygiëne. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat zijn de oorzaken van een gele tong?

Je favoriete curry met veel kurkuma kan je tong geel maken. Hier zijn enkele andere oorzaken:

• Rook
• Tabak kauwen
• Slechte mondhygiëne
• Het dragen van een kunstgebit of een kunstgebit
• Uitdroging
• Regelmatig alcoholgebruik
• Te veel thee- en koffieconsumptie

Een gele tong kan ook op bepaalde ziekten duiden:

1. Geografische taal

Aardrijkskundetong is een onschuldige ziekte waarbij papillen op plekken op het tongoppervlak ontbreken, zegt de deskundige. Deze vlekken zijn glad en rood, vaak met licht verhoogde witachtige randen. Geografische tong kan soms tongpijn veroorzaken en u gevoeliger maken voor bepaalde voedingsmiddelen zoals specerijen, zout en snoep. Geografische taal vereist geen behandeling.

2. Orale lichen planus

Dit is een chronische ontstekingsziekte die witgele, kantachtige plekken rond de mond kan veroorzaken, evenals zweren, pijn of een branderig gevoel, zwelling en roodheid. Het is een auto-immuunziekte. Voor de behandeling kunnen lokale of orale corticosteroïden worden gebruikt.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Geelzucht

Geelzucht veroorzaakt geelverkleuring van de huid en ogen. Dit gebeurt wanneer uw lever ontstoken is en bilirubine niet kan verwerken, wat zich vervolgens in het lichaam ophoopt en ervoor kan zorgen dat de onderkant van uw tong geel wordt. U moet eerst worden behandeld voor geelzucht.

4. Spruw

Het is een schimmelinfectie veroorzaakt door de gist Candida. Als u hier last van heeft, kunt u crèmekleurige of gele vlekken in de mond en tong ervaren met een onaangename smaak of smaakverlies, evenals pijntjes en kwalen. Antischimmelmedicijnen werken goed om dit probleem te behandelen.

5. Medicatie

Sommige medicijnen, zoals antimalariamiddelen, orale anticonceptiva en HIV-medicijnen, kunnen tongverkleuring veroorzaken.

6. Droge mond

Een droge mond wordt gekenmerkt door een gebrek aan voldoende speeksel in de mond, wat kan leiden tot een ophoping van bacteriën en gele vlekken op de tong. Het syndroom van Sjögren, diabetes, bestraling en chemotherapie kunnen een droge mond veroorzaken.

Hoe zich te ontdoen van gele tong?

Wanneer er sprake is van een ziekte, moet u manieren vinden om deze te behandelen of te beheersen. Andere mogelijkheden zijn:

1. Goede mondhygiëne

Dit is de belangrijkste stap bij het voorkomen en behandelen van gele tong. Poets je tanden twee keer per dag gedurende twee minuten en flos één keer per dag, adviseert Dr. Tayal. U moet ook een tongschraper of een tandenborstel met zachte haren gebruiken om bacteriën en vuil voorzichtig van het oppervlak van de tong te verwijderen.

2. Stop met roken

Roken kan uw tong irriteren en deze gevoeliger maken voor verkleuring. Als u rookt, is stoppen een van de beste dingen die u voor uw algehele gezondheid kunt doen, en het zal ook helpen het uiterlijk van uw tong te verbeteren.

De tong van de vrouw
Stop met roken als je van de gele tong af wilt. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Verhoog uw vezelinname

Vezels stimuleren de speekselproductie, wat kan helpen de tong schoon en vochtig te houden. Probeer minimaal 25 tot 35 gram vezels per dag te consumeren, zegt de expert. Begin dus met het eten van meer fruit, groenten, volle granen en peulvruchten.

4. Gebruik een spoeling met waterstofperoxide

Waterstofperoxide heeft antibacteriële eigenschappen die kunnen helpen de bacteriën te doden die gele tong veroorzaken. Meng één deel waterstofperoxide met vijf delen water en spoel het 30 seconden in je mond voordat je het gaat spoelen. Het kan nuttig zijn om dit één keer per dag te doen.

U dient uw arts te raadplegen als de gele tongkleur niet verdwijnt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *