Gewichtsverlies: is Desi Ghee beter of olijfolie?

Als het om gewichtsverlies gaat, wordt vaak gezegd dat het voor 80 procent uit dieet en 20 procent uit lichaamsbeweging bestaat. Hoewel beperkte porties en strikte dieetplannen de ruggengraat vormen van uw afslankroutine, is de olie die u gebruikt om uw voedsel te bereiden een ander belangrijk aspect waarmee u rekening moet houden. Het gebruik van de juiste olie kan vaak helpen het gewichtsverlies te versnellen en uw fitnessdoelen sneller te bereiken. Hoewel zowel desi ghee als olijfolie goede opties voor gewichtsverlies zijn, is de keuze vaak verwarrend.

Hoe werkt desi ghee bij het afvallen?

Garima Goyal, voedingsdeskundige, zegt dat veel deskundigen op het gebied van gewichtsverlies aanraden om desi ghee te consumeren in plaats van enige vorm van geraffineerde olie als je wilt afvallen. Hier zijn de voordelen van Desi Ghee voor gewichtsverlies:

 • Hoge verzadigingswaarde: Omdat desi ghee veel vetten en veel calorieën bevat, zal het consumeren ervan ervoor zorgen dat je je langer vol voelt, wat resulteert in een lager totaal calorieverbruik en dus gewichtsverlies.
 • Verbeterde spijsvertering: Er wordt terecht gezegd dat gezonde darmen in een gezond lichaam zitten en als je wilt afvallen, moeten je darmen gezond zijn, omdat ze de opname van voedingsstoffen verbeteren. Het consumeren van desi ghee verbetert de spijsvertering van het lichaam en helpt bij het afvallen. Ghee bevat een aminozuur met een korte keten, butyraat, dat bekend staat om zijn darmvriendelijke en ontstekingsremmende eigenschappen.
 • Gezonde vetten: Desi ghee bevat gezonde vetbestanddelen zoals omega-3-vetzuren en CLA (geconjugeerd linolzuur). Beide verbeteren de vetstofwisseling in het lichaam en ondersteunen vetverlies.
 • Rijk aan in vet oplosbare vitamines: Desi ghee levert niet alleen gezonde vetten, maar is ook een drager van in vet oplosbare vitamines zoals vitamine A, D, E en K. Lees ook: Leer hoe u thuis Ghee kunt maken
Olijfolie is een rijke bron van antioxidanten zoals vitamine E en fenolverbindingen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe werkt olijfolie voor gewichtsverlies?

Olijfolie is ook een van de meest populaire oliën als je aan de slag wilt met een gezond dieet.

 • Rijk aan enkelvoudig onverzadigde vetten (MUFA): Olijfolie is een geweldige bron van MUFA, dat een gevoel van verzadiging geeft, het verlangen naar voedsel vertraagt ​​en zo bijdraagt ​​aan gewichtsverlies. De MUFA’s in deze olie beïnvloeden de hongerhormoonspiegels in het lichaam en onderdrukken de eetlust.
 • Ontstekingsremmende werking: Het is bekend dat olijfolie bepaalde ontstekingsremmende componenten bevat die helpen bij het afvallen. Dit komt omdat chronische ontstekingen verband houden met gewichtstoename.
 • Hart gezond: Deze olie staat bekend om zijn voordelen voor de hartgezondheid, omdat hij rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetten, antioxidanten en ontstekingsremmende fytonutriënten. Deze componenten hebben een cholesterolemisch effect en helpen ook een verhoogde bloeddruk te verlagen.
 • Preventie van chronische ziekten: Olijfolie is een rijke bron van antioxidanten zoals vitamine E en fenolverbindingen, die cellen beschermen tegen oxidatieve schade en het risico op kanker verminderen.

Ghee versus olijfolie: wat geeft snellere resultaten bij gewichtsverlies?

Er bestaat geen one-size-fits-all plan als het gaat om afvallen. Goyal legt uit: “Het mengen van desi ghee en olijfolie is een geweldig idee als het gaat om gewichtsverlies, maar met mate, omdat beide veel calorieën bevatten en invloed hebben op je algehele calorie-inname.”

Health Shots beveelt aan: 5 beste Ghee-merken om smaak en gezondheid te stimuleren

Kunnen Desi Ghee en olijfolie samen worden gebruikt?

De combinatie van de twee oliën zou een balans kunnen creëren tussen smaak en voedingswaarde, zegt Goyal. Houd echter rekening met een aantal zaken, zoals:

 • Het mengen van oliën betekent dat u uw totale calorie-inname effectief moet beheren. Zowel ghee als olijfolie bevatten veel calorieën, dus controle over de porties is cruciaal voor gewichtsverlies.
 • Zorg ervoor dat u een uitgebalanceerd dieet blijft volgen met een verscheidenheid aan voedingsmiddelen uit verschillende voedselgroepen. Het toevoegen van gemengde oliën moet uw algehele dieet aanvullen en andere essentiële voedingsstoffen niet vervangen.
 • Wees voorzichtig met de hoeveelheid die u gebruikt. Je kunt een mengsel van beide oliën gebruiken bij het koken of als saladedressing, maar wees voorzichtig met de totale hoeveelheid om overmatige calorie-inname te voorkomen.

Hoe veel is te veel?

Matiging is de sleutel. Of je nu kiest voor desi ghee of olijfolie, het zijn allebei vetten en één gram van elk levert 9 kcal op. Daarom is een zorgvuldige consumptie van deze vetbronnen cruciaal om overmatig calorieverbruik te voorkomen. “De hoeveelheid desi ghee-olie die je kunt consumeren, hangt af van de calorieën die je nodig hebt, afhankelijk van je leeftijd. Geslacht en fysieke activiteit maken ook een verschil. Maar over het algemeen is 2-3 theelepels prima, omdat je ook door verborgen bronnen dik wordt”, zegt Goyal.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *