Goede eiwitten versus slechte eiwitten: ken het verschil

Of je nu keiharde buikspieren, een slank lichaam of gewoon fit wilt zijn, het gebeurt niet van de ene op de andere dag. Een goede trainingsroutine en een gezond dieet met eiwitten zijn ook vereist. Eiwit is een essentieel onderdeel van elk voedingsgerelateerd debat dat er is! Omdat steeds meer mensen gezond eten en fit blijven, tellen ze hoeveel eiwitten ze elke dag consumeren. Maar hoe zit het met de kwaliteit van de eiwitten die je consumeert? Geloof het of niet, er zijn goede eiwitten en slechte eiwitten! Laten we het eiwitlandschap verkennen en het verschil blootleggen tussen goede en slechte eiwitten.

Goede eiwitten versus slechte eiwitten

Eiwit is een belangrijke voedingsstof voor het menselijk lichaam, essentieel voor het onderhoud en herstel van weefsels en voor de productie van enzymen, hormonen en andere lichaamschemicaliën. Het is een integraal onderdeel van botten, spieren, kraakbeen, huid en bloed en in tegenstelling tot vet en koolhydraten, legt internist Dr. Hemalata Arora. Bovendien slaat het lichaam geen eiwitten op, daarom is het belangrijk om deze regelmatig in uw dieet te consumeren. Het is belangrijk om het verschil tussen ‘goede’ en ‘slechte’ eiwitten te begrijpen, vooral in India, waar de voedingsbehoeften veranderen als gevolg van veranderende topografie, klimatologische omstandigheden en bevolkingsdemografie.

Lees ook: Eiwit: waarom en hoe u deze voedingsstof in uw dieet kunt opnemen

Goede eiwitten zijn wat je in je dieet moet opnemen: Adobe Stock

“Goede eiwitten zijn rijk aan essentiële aminozuren en worden gemakkelijk verteerd en door het lichaam opgenomen. Mager vlees, gevogelte, vis, zuivelproducten, peulvruchten en noten zijn goede bronnen van ‘goede’ eiwitten. “Slechte” eiwitten daarentegen zijn bewerkt vlees en andere eiwitbronnen die een hoog gehalte aan verzadigd vet en additieven kunnen bevatten, wat op de lange termijn een negatieve invloed op uw gezondheid zou kunnen hebben”, legt Dr. Arora.

Waarom zou je het juiste eiwit kiezen?

Er wordt aangenomen dat eiwitten de bouwsteen van het lichaam zijn die u helpt uw ​​algehele gezondheid te behouden. Daarom is het belangrijk om het juiste eiwit te kiezen om de gezondheid te behouden en chronische ziekten te voorkomen. Kiezen voor goede eiwitten met weinig verzadigde vetten en cholesterol kan helpen bij het bestrijden en voorkomen van ziekten zoals hartziekten, diabetes en obesitas, die tegenwoordig steeds vaker voorkomen in India.

De deskundige waarschuwt dat mensen met comorbiditeiten zoals een nierziekte, lactose-intolerantie of vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven voorzichtiger moeten zijn bij het kiezen van het juiste type eiwit. Bovendien zouden mensen die beperkte toegang hebben tot de eiwitten die ze dagelijks kunnen consumeren, meer aandacht moeten besteden aan de kwaliteit van de eiwitten.

Lees ook: 7 eiwitrijke voedingsmiddelen die u in uw dieet moet opnemen

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

eiwit
Het kiezen van de juiste eiwitten is cruciaal om uw algehele gezondheid onder controle te houden. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Zijn er bijwerkingen als je slechte eiwitten eet?

Er is een reden waarom ze de titel ‘slechte’ eiwitten krijgen. Ze zijn sterk bewerkt of bevatten een hoog verzadigd vetgehalte, wat schadelijk kan zijn voor uw gezondheid en het risico op hartaandoeningen, nierproblemen en andere gezondheidsproblemen kan vergroten. Vermijd daarom bewerkte en gefrituurde voedingsmiddelen, zoals bepaalde soorten worst, spek en gefrituurde snacks. Dit alles is uiterst ongezond voor je, omdat het conserveermiddelen en een hoog zoutgehalte bevat. dr. Arora raadt aan goede eiwitten te eten, waaronder dal, peulvruchten, paneer, yoghurt, mager vlees en vis, eieren en noten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *