Good Girl-syndroom: wat is het, tekenen en effecten op de geestelijke gezondheid

Als we aan een ‘braaf meisje’ denken, denken we aan een rustig, braaf, loyaal en gehoorzaam meisje dat er alles aan doet om anderen gelukkig te maken. Dit zijn de kenmerken van iemand die het ‘good girl-syndroom’ heeft. Het lijkt misschien onschuldig, maar na verloop van tijd kan het het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een vrouw aantasten. Lees verder om de tekenen van het Good Girl-syndroom te leren kennen en hoe dit uw geestelijke gezondheid kan beïnvloeden.

GHet Ood Girl-syndroom is geen erkende aandoening of diagnose. Maar het verwijst naar een vrouw die het stereotiepe sociale en culturele gedrag internaliseert van hoe ze zich ‘zou moeten’ gedragen, zegt ze. Ritika Aggarwal, Consultant-psycholoog, Jaslok Hospital and Research Centre, Mumbai. Dat wil zeggen, de vrouw kan geloven dat er niet van haar gehouden wordt als ze zich niet gedraagt ​​zoals verwacht.

Vrouwen met het Good Girl-syndroom geloven dat mensen hen plezieren. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Tekenen van het good girl-syndroom

Vrouwen met het Good Girl-syndroom zijn altijd aardig en doen er alles aan om conflicten te voorkomen. Hier zijn enkele tekenen:

1. Mensvriendelijk gedrag

Dergelijke vrouwen hebben doorgaans de neiging mensen te plezieren die externe validatie zoeken of voortdurend proberen perfect te zijn, zegt de expert. Ze hebben de neiging om de behoeften van anderen op de eerste plaats te zetten.

2. Zelfopoffering

Ze doen voortdurend hun uiterste best om anderen gelukkig te maken, terwijl ze hun eigen zelfzorg, verlangens of doelen in het leven verwaarlozen of ondermijnen.

3. Moeilijkheid om nee te zeggen

Ze vinden het moeilijk om nee te zeggen, zelfs als ze iets niet leuk vinden of zich ongemakkelijk voelen, en ze zijn overdreven meegaand uit angst voor afwijzing.

4. Moeite met het uiten van meningen

Ze vinden het moeilijk om hun eigen mening of gevoelens te uiten omdat ze bang zijn voor oordeel of kritiek van anderen. Soms vinden ze het moeilijk om zich te uiten, uit angst de gevoelens van anderen te kwetsen, zegt Aggarwal.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Angst om anderen teleur te stellen

Ze zijn niet alleen bang om afkeuring te krijgen van de mensen om hen heen, maar ze zijn ook bang om anderen teleur te stellen.

6. Voel je verantwoordelijk voor alles

Of het nu positief of negatief is, het is goed om de verantwoordelijkheid voor je eigen daden te nemen. Maar je voor alles verantwoordelijk voelen en de lasten van anderen op je nemen om hen een plezier te doen, is gewoon niet juist.

7. Geen grenzen

Vrouwen met het ‘good girl-syndroom’ hebben moeite met het stellen en handhaven van hun grenzen, zegt de deskundige.

8. Je moet uitblinken

Ze hebben altijd de behoefte om de beste te zijn en perfect te zijn in alles wat ze doen. Daarom is de kans groter dat ze zich aan de regels houden.

Hoe het Good Girl-syndroom de geestelijke gezondheid beïnvloedt

In extreme gevallen kan dit gedrag van invloed zijn op de fysieke en mentale gezondheid van een persoon, evenals op persoonlijke, sociale en professionele relaties. Het beïnvloedt het gevoel van eigenwaarde en het zelfvertrouwen van een vrouw, waardoor ze het vertrouwen in zichzelf kan verliezen en besluiteloos kan lijken, zegt de deskundige. De constante behoefte om perfect te zijn kan leiden tot psychische stoornissen zoals angst en depressie. In relaties kunnen ze de neiging hebben passieve volgers te worden in plaats van leiders, uit angst bekritiseerd of als agressief bestempeld te worden. Dit kan leiden tot frustratie, ontevredenheid, burn-out en gevoelens van onvervuldheid en wrok. Dit kan ook van invloed zijn op hun kansen op promotie of op de manier waarop zij op de werkvloer worden gezien.

Tips om te voorkomen dat je altijd een ‘brave meid’ bent

Iedereen heeft een andere mening, dus je hoeft het niet altijd eens te zijn met de persoon voor je om gezien te worden als iemand die ‘goed’ is. Naast het leren hoe je je eigen stem kunt hebben, kun je het volgende doen:

Sterke vrouw
Wees sterk en houd eerst van jezelf. Met dank aan: Shutterstock

• Begin met te leren dat het oké is om jezelf op de eerste plaats te zetten en dat je eerst van jezelf moet leren houden
• Begin een reis van zelfontdekking
• Identificeer uw sterke punten, passies, waarden en doelen en laat u hierdoor leiden
• Begin op je instinct te vertrouwen
• Accepteer onvolkomenheden en vier jouw uniciteit.
• Oefen positieve zelfpraat en compassie
• Laat je niet beperken door de verwachtingen die de maatschappij van jou heeft
• Stel duidelijke grenzen en respecteer deze.

Als u de hulp van een professional nodig heeft, hoeft u zich niet te schamen. Neem eenvoudig contact op met een psycholoog die u goed advies kan geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *