Goudse kaas: 6 gezondheidsvoordelen

Goudse kaas is één van de bekendste kazen ter wereld. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van het opnemen van Goudse kaas in uw dieet.

Er is iets magisch aan kaas waar je gewoon geen nee tegen kunt zeggen. Het voegt niet alleen smaak en een geheel nieuwe dimensie toe aan uw kookkunsten, maar biedt ook gezondheidsvoordelen. Ja, dat heb je goed gehoord! Eén van deze kazen is Goudse kaas, die bekend staat om zijn unieke smaak en gezondheidsvoordelen. Het komt oorspronkelijk uit Nederland en wordt gemaakt van volle melk van koeien van 1 tot 20 maanden. De textuur en smaak van dit type kaas is afhankelijk van de leeftijd. Hoe ouder de kaas, hoe harder en kruimeliger hij wordt en een zoete, nootachtige smaak heeft. Jongere Goudse kaas heeft daarentegen een gladde textuur en een melkachtige smaak. Hier leest u welke gezondheidsvoordelen Goudse kaas heeft en hoe u deze in uw dieet kunt opnemen.

Welke gezondheidsvoordelen heeft Goudse kaas?

Hier zijn enkele van de opmerkelijke voordelen van het toevoegen van Goudse kaas aan uw dieet, zoals voorgesteld door voedingsdeskundige Dr. Priyanka Rohtagi legt het uit.

1. Goed voor de gezondheid van de botten

Calcium is een noodzakelijk mineraal om de botten gezond te houden. Goudse kaas draagt ​​bij aan de opbouw en versterking van botten, omdat het veel calcium bevat. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift National Institute of Arthritis and Musculoskeletal and Skin Disease leiden tekorten aan calcium en vitamine D tot een verslechtering van de botgezondheid bij mensen met lactose-intolerantie. Bovendien kan het consumeren van magere zuivelproducten helpen bij het leveren van calcium en vitamine D, wat kan helpen bij de opbouw van botten en het voorkomen van osteoporose. Deze kaassoort zorgt niet alleen voor voldoende calcium, maar bevordert ook de tandgezondheid.

Goudse kaas kan je botten helpen versterken! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Bevordert de gezondheid van het hart

Goudse kaas bevat veel verzadigd vet, maar bevat ook een aantal andere voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en vitamine D die de gezondheid van het hart kunnen bevorderen. Hoewel er aanwijzingen zijn dat volvette zuivelproducten zoals Goudse kaas misschien niet zo gevaarlijk zijn voor je hart, is er meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Zo is de consumptie van zuivelvet bijvoorbeeld in verband gebracht met een verminderd risico op hart- en vaatziekten, blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Frontier. Wetenschappers zijn het er echter ook over eens dat er meer studies nodig zijn om de hart-gezonde voordelen van volle zuivelproducten volledig te begrijpen.

3. Helpt bij gewichtsbeheersing

Het wordt vaak opgenomen in koolhydraatarme diëten. Dit volvette zuivelproduct helpt het gewicht onder controle te houden door u vol te houden en te voorkomen dat u meer eet. Bovendien worden eiwitten langzaam verteerd, waardoor je langer vol blijft en minder calorieën consumeert, waardoor het essentieel is voor gewichtsverlies.

lees ook

Glucose versus fructose: 6 verschillen die suiker onderscheiden

4. Rijk aan antioxidanten

Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Food Science and Technology heeft Goudse kaas antioxiderende eigenschappen. De verrijkte Goudse kaas heeft dankzij de toevoeging van mangozaadvet de oxidatieve stabiliteit, antioxiderende werking en sensorische eigenschappen verbeterd.

5. Helpt bij de spijsvertering

De meeste mensen met lactose-intolerantie vermijden zuivelproducten uit angst voor mogelijke maagproblemen. Vanwege het lage koolhydraatgehalte bevat het echter zeer weinig lactose. Als gevolg hiervan kan het voor dergelijke personen gemakkelijker zijn om te verteren.

Oorzaak van indigestie
Goudse kaas helpt bij spijsverteringsproblemen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

6. Past bij de meeste populaire diëten

Gouda kan een geschikte aanvulling zijn op uw dieet als u op koolhydraten let om uw bloedsuikerspiegel stabiel te houden vanwege diabetes. Bovendien zijn de meeste soorten Goudse kaas glutenvrij, tenzij specifiek anders geëtiketteerd, waardoor ze een uitstekende optie zijn voor mensen die voedingsmiddelen met gluten moeten vermijden.

Wie moet Goudse kaas vermijden?

Degenen met een hoog cholesterolgehalte, hoge bloeddruk, lactose-intolerantie of overgewicht moeten mogelijk Gouda beperken en de portiegroottes controleren. Aged Gouda bevat mogelijk veel tyramine en is niet geschikt voor mensen die monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) gebruiken, een type antidepressivum.

Lees ook: Hier zijn 4 dingen die gebeuren als je te veel kaas eet

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Is het oké om elke dag Goudse kaas te eten?

“Hoewel deze kaas zeer voedzaam is, bevat hij veel calorieën, natrium en verzadigd vet. Voor een gezonder voedingspatroon kun je Gouda beter beperken tot 2-3 keer per week. Combineer het met plantaardig voedsel voor vezels, antioxidanten en onverzadigde vetten om de rijkdom ervan in evenwicht te brengen”, zegt de expert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *