Granaatappelpitjes: 6 gezondheidsvoordelen

De rode, sappige en heldere granaatappel zit boordevol belangrijke voedingsstoffen. Dit superfood, beter bekend als anar, is ontzettend lekker en gezond. Als het gaat om het eten van granaatappels, vermijden sommige mensen het eten van de zaden. Maar wist je dat deze kleine zaadjes eigenlijk eetbaar zijn en boordevol gezondheidsvoordelen zitten?

Health Shots nam contact op met Nupuur Patil, een voedingsdeskundige en diëtist gevestigd in Mumbai en de VAE, om meer te weten te komen over de gezondheidsvoordelen van het consumeren van granaatappelpitjes.

“Granaatappelpitjes zijn rijk aan antioxidanten, vooral punicalagine en anthocyanen, die helpen oxidatieve stress te bestrijden, ontstekingen te verminderen en cellen tegen schade te beschermen. Deze antioxidanten worden in verband gebracht met een lager risico op chronische ziekten, waaronder hartziekten en bepaalde vormen van kanker”, zegt Patil.

Gezondheidsvoordelen van granaatappelpitten

Hier zijn 6 gezondheidsvoordelen van het eten van granaatappelpitjes:

1. Boordevol antioxidanten

Granaatappelpitjes zijn rijk aan antioxidanten, vooral polyfenolen, die de cellen helpen beschermen tegen oxidatieve schade veroorzaakt door vrije radicalen. Daarnaast helpen antioxidanten ook bij het bestrijden van chronische ziekten zoals diabetes, hartziekten en kanker. Om het risico op deze ziekten te verminderen, moet je granaatappelpitjes consumeren en niet uitspugen.

Geniet van deze antioxidantrijke vrucht. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Verbetert de spijsvertering

Granaatappelpitjes zijn goed voor een gezonde spijsvertering. Patil zegt: “Deze kleine zaadjes kunnen de spijsvertering bevorderen vanwege hun vezelgehalte en ontstekingsremmende effecten.” Vezels helpen de stoelgang te reguleren, constipatie te voorkomen en een gezond darmmicrobioom te behouden. Terwijl ontstekingsremmende eigenschappen spijsverteringsproblemen helpen genezen. Bovendien kunnen granaatappelpitjes een mild laxerend effect hebben, wat gunstig kan zijn bij spijsverteringsproblemen.

Lees ook: Bewaar de granaatappelschil en gebruik deze voor deze 5 gezondheidsvoordelen

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. Bevorder de gezondheid van het hart

“Het eten van granaatappelpitjes kan ook de cardiovasculaire gezondheid verbeteren door het cholesterolgehalte te verlagen, de bloeddruk te verlagen en de bloedvatfunctie te verbeteren”, zegt Patil. Het gehalte aan antioxidanten, vooral punicalagin en anthocyanen, en de ontstekingsremmende eigenschappen verminderen oxidatieve stress en ontstekingen in het cardiovasculaire systeem. Voeg deze hartvriendelijke vrucht dus toe aan je dagelijkse voeding.

4. Goed voor de huid

Granaatappel heeft verschillende voordelen voor de huid. Het helpt de gezondheid van de huid te verbeteren door rimpels te verminderen, zonnebrand en schade te voorkomen, acne te verminderen, de collageenproductie te verhogen en de huid te ontgiften. Het gehalte aan antioxidanten helpt het risico op vroegtijdige huidveroudering te verminderen. Al met al draagt ​​het bij aan een stralende en jeugdig ogende huid.

Granaatappelzaadjes
Maak je klaar voor een stralende huid. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

5. Verminder het risico op kanker

Granaatappelpitjes zijn rijk aan bepaalde verbindingen, zoals ellaginezuur en anthocyanen, die kankerbestrijdende eigenschappen hebben. Deze verbindingen remmen de groei van kankercellen en bevorderen apoptose, een proces waarbij het lichaam op natuurlijke wijze beschadigde of schadelijke cellen elimineert. Hoewel er op dit gebied meer onderzoek nodig is, kan het opnemen van granaatappelpitjes in uw dieet kanker helpen voorkomen.

Lees ook: Meloenzaden moeten deel uitmaken van uw dieet, omdat…

6. Versterk de immuniteit

Granaatappelpitjes zijn een goede bron van vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, vitamine K, kalium en foliumzuur. Vitamine C ondersteunt een sterk immuunsysteem, terwijl vitamine K essentieel is voor de gezondheid van de botten en de bloedstolling. Kalium daarentegen helpt de bloeddruk te reguleren en foliumzuur is cruciaal voor de DNA-synthese en celreparatie. Het eten van granaatappelpitjes tijdens het koude en griepseizoen kan je helpen gezond te blijven.

Granaatappelpitjes zijn veelzijdig en hebben tal van gezondheidsvoordelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *