Haarschade door hard water: problemen en tips voor reparatie

Hard water wordt als een huishoudelijk probleem beschouwd omdat het lelijke minerale afzettingen achterlaat op kranen en douchekoppen. Het zijn niet alleen de sanitaire voorzieningen in het toilet, ook hard water kan je haar beschadigen. Het veroorzaakt een verscheidenheid aan problemen, waaronder droog en kroeshaar. Laten we dus eens kijken naar de effecten van hard water op het haar.

Vijftien vrouwen namen deel aan een onderzoek uit 2015, gepubliceerd in ResearchGate, en daaruit bleek dat hard water het haar beschadigt. Voor het onderzoek werden haarmonsters genomen en een maand lang gewassen in hard en gedestilleerd water. Er werd vastgesteld dat het haar uit de hardwatermonsters volume had verloren.

Beschadigt hard water je haar? Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Welke bijwerkingen heeft hard water op het haar?

Hard water is eigenlijk water met een hoog mineraalgehalte. Deze mineralen, met name calcium- en magnesiumionen, worden geabsorbeerd als water door rotsen en grond stroomt, waardoor ze minder oplosbaar worden en de kans groter is dat ze afzettingen achterlaten. Dit is hoe het het haar beïnvloedt:

1. Droogheid en kroezen

Hard water kan het haar van zijn natuurlijke oliën ontdoen, waardoor het droog en gevoelig voor kroezen achterblijft. Dit gebrek aan vocht maakt het haar gevoeliger voor breuk en gespleten haarpunten, zegt dermatoloog Dr. Monica Chahar.

2. Dof uiterlijk

De minerale afzettingen uit hard water kunnen een film op de haarschacht vormen, wat kan resulteren in een dof en dof uiterlijk.

3. Moeilijkheid bij het inzepen

De mineralen in hard water reageren met zepen en shampoos, waardoor het moeilijk wordt om een ​​rijk schuim te vormen. Dit kan leiden tot onvoldoende reiniging, waardoor het haar zwaar en onrein aanvoelt.

4. Verhoogde klitten

Droog en beschadigd haar is gevoeliger voor klitten en hard water verergert dit probleem. Klitten en knopen kunnen haarbreuk veroorzaken tijdens het kammen of borstelen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Kleurvervaging

Als je graag haar kleurt, kan hard water slecht nieuws voor je zijn. De mineralen die het bevat hebben de neiging de kleurmoleculen te verstoren. Hierdoor verliest de kleur snel zijn glans en levendigheid, aldus de deskundige.

6. Irritatie van de hoofdhuid

Hard water kan de hoofdhuid irriteren en uitdroging, jeuk en roos veroorzaken. Dit ongemak kan verder bijdragen aan haarbeschadiging.

Vrouw wast haar
Ze kunnen haar dat beschadigd is door hard water herstellen. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Hoe haar beschadigd door hard water herstellen?

Voortdurende blootstelling aan hard water kan leiden tot aanhoudende haarproblemen zoals chronische droogheid, een verzwakte haarstructuur en een verhoogd risico op gespleten haarpunten. Na verloop van tijd kan dit leiden tot een algehele achteruitgang van de haargezondheid. Maar jij kunt jouw steentje bijdragen om beschadigd haar te herstellen.

1. Verhelderende shampoos

Gebruik zuiverende shampoos om de opbouw van mineralen uit het haar te verwijderen. Deze shampoos zijn speciaal ontworpen om opbouw op te lossen en te elimineren, waardoor het haar in een gezondere staat wordt hersteld.

2. Diepe conditionering

Zorg ervoor dat u regelmatig een diepe conditioneringsbehandeling krijgt, omdat deze kan helpen het vocht aan te vullen en uw manen te voeden.

3. Spoelen met azijn

Azijnspoeling is een huismiddeltje dat kan helpen minerale afzettingen op te lossen en de pH-balans van het haar te herstellen. Meng azijn met gedestilleerd water en gebruik het na het wassen van je haar met shampoo.

Voorkomt haarbeschadiging veroorzaakt door hard water

Probeer schade te voorkomen voordat hard water je haar schaadt.

1. Waterontharder

Een wateronthardingssysteem kan het mineraalgehalte van uw water verminderen, waardoor de negatieve effecten van hard water op uw haar worden verlicht, zegt Dr. Chahar.

2. Douchefilter

Investeer in een douchefilter dat mineralen uit het water haalt. Deze filters zijn eenvoudig te installeren en kunnen een merkbaar verschil maken in de kwaliteit van uw haar.

3. Beschermende kapsels

Vlechten of knotjes behoren tot de beschermende kapsels die u kunt dragen om blootstelling aan hard water tot een minimum te beperken. Dit kan het risico op klitten en haarbreuk verminderen.

Neem deze tips op in uw haarverzorgingsroutine om uw haar gezond te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *