Haarverlies na de bevalling: 6 tips om haarverlies na de zwangerschap te verminderen

Hoewel het verwelkomen van je bundeltje vreugde thuis een gevoel is als geen ander, ervaren nieuwe moeders vaak extreem haarverlies. Dit gebeurt onder andere vaak enige tijd na de bevalling. Haarverlies na de bevalling kan op elk moment drie maanden na de bevalling optreden en kan tot zes maanden duren. Hoewel het onvermijdelijk is, zijn er manieren om haarverlies na de bevalling onder controle te houden.

Wat veroorzaakt haaruitval na de bevalling?

Postpartumhormonen kunnen uw haar aantasten en de haargroeicyclus verstoren als gevolg van de plotselinge daling van de oestrogeen- en progesteronspiegels. “Deze overgang van de anagene fase (haargroeifase) naar de telogene fase (haaruitvalfase) leidt tot haaruitval na de geboorte. “Bovendien kunnen een verminderde bloedstroom en mogelijke tekorten aan voedingsstoffen deze aandoening verergeren”, zegt dermatoloog Dr. Prijanka Kuri.

Is haaruitval normaal na de bevalling?

Na de geboorte is er een snelle afname van bepaalde hormonen in het lichaam, waardoor de haargroeifase (anagene fase) overgaat in de haarverliesfase (telogene fase) en er haaruitval optreedt. Bovendien kan fysieke stress tijdens de bevalling, zoals het bevallingsproces, verder bijdragen aan haarverlies na de geboorte. Een verminderde bloedcirculatie en slechte voedingsgewoonten kunnen de effecten van haarverlies gedurende deze periode vergroten.

Het kan echter vrijwel elke nieuwe moeder overkomen. “Haarverlies na de bevalling wordt als normaal beschouwd in de eerste drie tot vier maanden na de geboorte en houdt zes maanden aan. Als de overmatige secretie echter langer dan zes maanden aanhoudt, kan dit wijzen op een ernstiger aandoening, zoals chronisch telogeeneffluvium. Verschillende factoren, waaronder onvoldoende voeding, gebrek aan slaap en verhoogde stress, kunnen bijdragen aan de ernst van haarverlies na de bevalling, legt Dr. Kuri.

IJzersupplementen zijn een must in elk behandelplan voor haaruitval. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Kun je haaruitval na de bevalling voorkomen?

Er zijn veel eenvoudige en praktische manieren om haaruitval na de bevalling te minimaliseren. Deze methoden hebben ook een positief effect op de algemene gezondheid van de nieuwe moeder en zullen alleen maar goede resultaten opleveren.

1. Gezond eten

Na de geboorte van een baby moet de nadruk liggen op een voedzaam dieet. Dit dieet moet bestaan ​​uit groene en kleurrijke groenten, fruit, noten en gedroogd fruit. De nieuwe moeder moet een uitgebalanceerd dieet volgen.

2. Beperk de suikerconsumptie

Te veel suiker beïnvloedt de bloedcirculatie. En wanneer dit gebeurt, kan het bloed uw haarzakjes niet langer effectief bereiken. Dit heeft tot gevolg dat voedingsstoffen uw haar niet bereiken, waardoor een gezonde haargroei wordt aangetast.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

3. IJzersupplementen

Het is erg belangrijk dat nieuwe moeders gedurende minimaal zes maanden ijzersupplementen blijven innemen. Overmatig bloeden na de bevalling en het geven van borstvoeding kunnen uw ijzervoorraden vaak onder druk zetten.

4. Controleer het suiker- en schildklierniveau

Regelmatig controleren van het suiker- en schildklierniveau kan ook helpen overmatig haarverlies te voorkomen.

5. Vermijd styling

Probeer styling te vermijden tenzij dit absoluut noodzakelijk is, omdat dit zeker de haargroei zal beïnvloeden. Vermijd gedurende deze periode ook het gebruik van warmteapparaten en salonbehandelingen

6. Zoek professionele hulp

Raadpleeg een dermatoloog over geschikte haarserums en supplementen.

Hoe lang duurt haaruitval na de bevalling?

Elke dag aanzienlijke hoeveelheden haar verliezen kan voor elke vrouw traumatisch zijn. Je zou je kunnen afvragen hoe lang het zou duren. Een andere relevante vraag die bij mij opkomt is: terwijl mijn haar steeds weer teruggroeit naar het volume dat ik had tijdens de zwangerschap of daarvoor? Het goede nieuws is dat dit snel voorbij zal zijn en dat het haar in de loop van een jaar of twee naar zijn oorspronkelijke volume zal terugkeren.

“Het haarverlies na de bevalling duurt doorgaans drie tot zes maanden na de bevalling, en het kan tot twee jaar duren voordat het verloren haarvolume volledig is hersteld. Als het haarverlies langer dan zes maanden aanhoudt, wordt het als chronisch beschouwd”, zegt Dr. Kuri.

Het is echter heel belangrijk om te onthouden dat prioriteit geven aan een gezonde levensstijl essentieel is. Zorg ervoor dat u een voedzaam dieet volgt, want dit kan een lange weg gaan. Goede zelfzorgpraktijken zijn vaak erg belangrijk om het herstel van het haarvolume in de loop van de tijd te vergemakkelijken en deze moeten worden gevolgd. Het is ook belangrijk om mentaal en fysiek voorbereid te zijn op de uitdagingen die gepaard gaan met zwangerschap en herstel na de bevalling.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *