Hartkloppingen tijdens de zwangerschap: oorzaken en wanneer u zich zorgen moet maken

Sommige zwangere vrouwen kunnen last krijgen van racen of hartkloppingen. Ontdek of u zich zorgen moet maken over hartkloppingen tijdens de zwangerschap.

Als je opgewonden bent, gaat je hart sneller kloppen. Zwangerschap is een van die momenten in het leven waarin je opgewonden kunt zijn. Je zult er naar uitkijken om je kleintje te ontmoeten dat in je groeit. Maar het kan gebeuren dat u het gevoel heeft dat uw hart sneller klopt en sneller klopt, niet alleen vanwege de opwinding. Dit is een hartkloppingen dat bij veel zwangere vrouwen voorkomt. Het verhoogde bloedvolume en de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap kunnen uw hart beïnvloeden. Wij vertellen u of u zich zorgen moet maken over hartkloppingen tijdens de zwangerschap.

Wat zijn hartkloppingen?

Hartkloppingen zijn het gevoel van een fladderende of bonzende hartslag die voelbaar is in de keel, nek en borst. Hoewel ze vaak onschadelijk zijn, kunnen ze soms een teken zijn van een onderliggend hartprobleem of van factoren zoals stress, zegt interventiecardioloog dr. Abhijit Borse.

Hormonale veranderingen kunnen leiden tot een verhoogde hartslag. Met dank aan afbeelding: Freepik

Welke invloed heeft zwangerschap op het hart?

Zwangerschap kan het hart op verschillende manieren beïnvloeden. Hormonale veranderingen en een verhoogd bloedvolume kunnen leiden tot een verhoogde hartslag. Het hart moet harder werken om meer bloed rond te pompen om zowel de moeder als de zich ontwikkelende foetus te ondersteunen. Bovendien kunnen hormonale veranderingen leiden tot veranderingen in de bloedvatfunctie.

Hartkloppingen kunnen relatief vaak voorkomen tijdens de zwangerschap, voornamelijk als gevolg van de fysiologische veranderingen in het cardiovasculaire systeem. Het verhoogde bloedvolume, hormonale schommelingen en de verhoogde belasting van het hart kunnen bijdragen aan hartkloppingen, zegt de deskundige.

lees ook

9 tips voor moeders die borstvoeding geven om deze winter gehydrateerd te blijven

Hoewel veel zwangere vrouwen af ​​en toe last hebben van hartkloppingen, zijn dit normale, aanhoudende of ernstige symptomen die met een arts moeten worden besproken.

Wat zijn de oorzaken van hartkloppingen tijdens de zwangerschap?

Hartkloppingen tijdens de zwangerschap kunnen worden toegeschreven aan verschillende factoren die verband houden met de fysiologische veranderingen in het lichaam. Enkele veel voorkomende oorzaken zijn:

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

1. Hormonale veranderingen

Verhoogde niveaus van hormonen zoals progesteron kunnen effecten hebben op het cardiovasculaire systeem. Dit kan leiden tot veranderingen in de hartslag en het ritme.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

2. Verhoogd bloedvolume

Tijdens de zwangerschap produceert het lichaam meer bloed om de baby te ondersteunen. Volgens de American Heart Association is het bloedvolume tijdens de zwangerschap 20 tot 100 procent hoger dan vóór de zwangerschap. Dit kan ervoor zorgen dat het hart harder moet werken, wat mogelijk hartkloppingen kan veroorzaken.

3. Veranderingen in de bloeddruk

Zwangerschap kan invloed hebben op de bloeddruk en schommelingen kunnen leiden tot hartkloppingen, zegt de deskundige.

4. Stress en angst

Emotionele stress of angst kunnen tijdens de zwangerschap toenemen. Dit kan hartkloppingen veroorzaken.

5. Bloedarmoede

Bloedarmoede (laag aantal rode bloedcellen) is een veel voorkomende aandoening tijdens de zwangerschap. Hartkloppingen kunnen optreden.

6. Gevoeligheid voor cafeïne

Sommige zwangere vrouwen kunnen gevoeliger zijn voor cafeïne. Het innemen ervan kan hartkloppingen veroorzaken, zegt dr. Bors.

Zwangere vrouw oefenen
De belasting van het lichaam tijdens het sporten kan soms hartkloppingen veroorzaken. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

7. Lichamelijke activiteit

Tijdens de zwangerschap kun je oefeningen doen. Maar veranderingen in het fysieke activiteitsniveau of de stress die tijdens het sporten op het lichaam wordt uitgeoefend, kunnen soms hartkloppingen veroorzaken.

Wanneer moet u zich zorgen maken over hartkloppingen tijdens de zwangerschap?

Incidentele hartkloppingen tijdens de zwangerschap zijn vaak normaal als gevolg van hormonale en fysiologische veranderingen. Maar aanhoudende of ernstige hartkloppingen kunnen zorgen baren, zegt de deskundige. Raadpleeg uw arts als:

  • Hartkloppingen komen vaak voor of duren langdurig.
  • U kunt ook last krijgen van duizeligheid, pijn op de borst of kortademigheid.
  • Ze verschijnen plotseling terwijl ze er voorheen niet waren.
  • U heeft reeds bestaande hartaandoeningen.

In de meeste gevallen zijn hartkloppingen tijdens de zwangerschap onschadelijk, maar het is belangrijk om mogelijke problemen uit te sluiten die de gezondheid van moeder en baby kunnen beïnvloeden.

Je kunt stress beheersen door middel van ontspanningstechnieken en zorgen voor een goede hydratatie om hartkloppingen tijdens de zwangerschap te voorkomen, zegt de deskundige. U dient zich bezig te houden met matige, toegestane lichamelijke activiteit, zoals aanbevolen door uw arts. Eet een uitgebalanceerd dieet en eet ijzerrijk voedsel om bloedarmoede te voorkomen.

Regelmatige prenatale zorg en overleg met artsen zijn tijdens de zwangerschap van cruciaal belang om mogelijke hartproblemen op te volgen en aan te pakken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *