Hartslag: weet wat normaal en gevaarlijk is

Uw hartslag is een belangrijke maatstaf voor uw welzijn. Als het echter te snel of te langzaam klopt, kan dit problemen voor de gezondheid van uw hart veroorzaken.

Uw hartslag is een fundamentele maatstaf voor de cardiovasculaire gezondheid. Uw hartslag kan veranderen van snel naar langzaam, afhankelijk van wat u op een bepaald moment doet of voelt. Stress, hormonen, cafeïne en uw fysieke activiteit behoren tot de factoren die uw hartslag kunnen beïnvloeden. Een hoge hartslag kan het risico op hart- en vaatziekten vergroten. Maar weet u wat een normale hartslag is en wanneer uw hartslag een teken van gevaar is? Wij vertellen je alles over je hartslag en hoe je je hart sterk kunt houden.

Wat is een hartslag?

De hartslag, gemeten in slagen per minuut (BPM), geeft het ritme aan waarmee uw hart samentrekt en bloed door uw lichaam pompt. Het dient als een belangrijke indicator voor de algehele gezondheid en conditie van het hart, legt interventiecardioloog dr. Abhijit Borse. Als u uw hartslag wilt meten, let dan eerst op uw hartslag.

Het meten van uw hartslag aan uw pols is de gemakkelijkste manier om uw hartslag te meten. Houd eenvoudigweg twee vingers tussen het bot en de pees over uw radiale slagader. Het bevindt zich aan de duimzijde van uw pols. Nadat u uw hartslag heeft gevoeld, telt u het aantal slagen in 15 seconden en vermenigvuldigt u dit met vier. Op deze manier krijgt u uw hartslag per minuut.

De hartslag is een belangrijke indicator voor de algehele gezondheid van het hart. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat is een gemiddelde hartslag?

Volgens de American Heart Association wordt een hartslag tussen 60 en 100 slagen per minuut voor de meeste volwassenen als normaal beschouwd. Individuele factoren zoals leeftijd, conditieniveau en onderliggende gezondheidsproblemen kunnen deze basislijn echter beïnvloeden. Sporters en mensen in topconditie kunnen bijvoorbeeld een lagere rusthartslag hebben, wat duidt op een gezond hart, zegt de expert.

Wat is een gevaarlijke hartslag?

Een gevaarlijk hoge hartslag, tachycardie genoemd, treedt op wanneer het hart buitensporig snel klopt, meer dan 110 tot 120 slagen per minuut in rust. Het is gebleken dat een hartslag in rust van ongeveer 100 slagen per minuut of meer het risico op hart- en vaatziekten kan verhogen. Dit werd gevonden in een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in de Heart Journal. De cardiovasculaire gezondheid van ongeveer 3.000 mensen werd 16 jaar lang bestudeerd. Gedurende deze tijd werd ontdekt dat een hoge hartslag in rust geassocieerd was met een hogere bloeddruk, een hoger lichaamsgewicht en een lagere fysieke fitheid.

lees ook

Deze Holi, wees voorzichtig met wat je eet als je voedselallergieën hebt!

Een abnormaal langzame hartslag, bekend als bradycardie, betekent ook dat je hart niet gezond is als het in rust onder de 40 tot 50 slagen per minuut daalt, zegt dr. Bors.

Wat zijn de oorzaken van een abnormale hartslag?

Abnormale hartslag kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

 • Onderliggende hartaandoeningen zoals hartritmestoornissen, coronaire hartziekte of hartfalen.
 • Elektrolytenonevenwichtigheden of uitdroging.
 • Schildklierziekten die de hormoonspiegels beïnvloeden.
 • Chronische stress, angst of paniekaanvallen.
 • Consumptie van stimulerende middelen zoals cafeïne.
 • Genetische aanleg of aangeboren hartafwijkingen.

Wanneer moet u een arts raadplegen?

Raadpleeg een arts als u last krijgt van:

 • Aanhoudend hoge of lage hartslag.
 • Pijn, ongemak of druk op de borst.
 • Duizeligheid, flauwvallen of duizeligheid.
 • Kortademigheid, vooral tijdens lichamelijke inspanning.
 • Onverklaarbare vermoeidheid of zwakte.
 • Onregelmatige hartslag of hartkloppingen.

Een tijdig medisch onderzoek kan helpen onderliggende problemen te identificeren en passende maatregelen te nemen om de gezondheid van het hart te beschermen.

Een vrouw legt haar handen op haar hart
Eet voedzaam voedsel voor een gezonde hartslag. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn enkele manieren om een ​​gezonde hartslag te behouden?

Om een ​​gezonde hartslag te behouden en het cardiovasculaire welzijn te bevorderen, kunt u de volgende levensstijlpraktijken overwegen:

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

 • Voer regelmatig aerobe oefeningen uit, zoals stevig wandelen, joggen of fietsen, om de hartspier te versterken en de algehele cardiovasculaire conditie te verbeteren.
 • Eet een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan groenten, fruit, magere eiwitten en volle granen, terwijl u uw inname van verzadigde vetten, cholesterol en natrium beperkt.
 • Doe meditatie of yoga om de effecten van stress op uw hartslag en algehele welzijn te verzachten.
 • Vermijd tabaksproducten en beperk het alcoholgebruik, omdat deze de hartfunctie kunnen beïnvloeden en de hartslag kunnen verhogen.
 • Behoud een gezond gewicht door middel van portiecontrole, bewust eten en regelmatige fysieke activiteit om de druk op het hart te verminderen en de prestaties ervan te optimaliseren.
 • Controleer en behandel onderliggende gezondheidsproblemen zoals hoge bloeddruk, diabetes of hoog cholesterol onder begeleiding van een arts om complicaties te voorkomen die de hartslag kunnen beïnvloeden.

Het begrijpen en monitoren van uw hartslag is van cruciaal belang voor het behouden van een optimale cardiovasculaire gezondheid. Door gezonde levensstijlgewoonten aan te nemen en indien nodig medische zorg te zoeken, kunt u voor uw hart zorgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *