Hoe

Hoe je iemand met een psychische aandoening kunt ondersteunen

Veel mensen vragen vaak: “Hoe kun je iemand met een psychische aandoening ondersteunen?” Dit is wat je kunt doen om de geestelijke gezondheid van je patiënt te ondersteunen terwijl hij of zij over zijn psychische aandoening heen komt.

Het ondersteunen van een persoon met een psychische aandoening vereist empathie en begrip. Maar als u rechtstreeks naar hen toe gaat, zonder na te denken over de soort ondersteuning die u biedt, kan dit feitelijk meer kwaad dan goed doen. In plaats van hun problemen af ​​te wijzen met zinnetjes als: ‘Alles komt wel goed’, kun je ze bijvoorbeeld echte geruststelling bieden door te zeggen: ‘Ik ben er voor je wanneer je me nodig hebt.’ Dit kleine verschil kan ervoor zorgen dat ze zich gesteund en geholpen voelen. hen om hun uitdagingen te overwinnen. Weet dus hoe je iemand met psychische problemen kunt ondersteunen.

Hoe kun je iemand met een psychisch probleem ondersteunen?

Als je een geliefde of vriend hebt die worstelt met een geestelijk gezondheidsprobleem, volg dan deze 9 tips:

1. Let op de waarschuwingssignalen

Ten eerste is het belangrijk om de waarschuwingssignalen van psychische problemen te herkennen. Gedragsveranderingen, stemmingswisselingen, sociale terugtrekking en moeilijkheden bij het voltooien van alledaagse taken kunnen op onderliggende problemen duiden. Door attent en attent te zijn, kun je ze in de vroege stadia helpen en psychische problemen voorkomen.

2. Houd ze bezig

Het kan nuttig zijn om de persoon bezig te houden, omdat het hem helpt af te leiden van negatieve gedachten en emoties. “Stimuleer activiteiten die ze leuk vinden, zoals sporten, een film kijken of een wandeling maken. Het kan een gevoel van doel en prestatie geven, wat een positieve invloed kan hebben op het mentale welzijn”, zegt psychiater Dr. Sonaal Anand.

Breng tijd door met uw dierbaren! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

3. Ga een gesprek met hen aan

Communicatie is de sleutel tot het ondersteunen van mensen met psychische problemen. Begin een open en eerlijk gesprek over uw geestelijke gezondheidsproblemen. Moedig hen aan om te vertellen wat ze voelen en wat hen dwars zit. Laat ze weten dat het oké is om te praten over wat ze doormaken en dat je er bent om te luisteren

lees ook

Ayurvedische Dosha's: hoe brengen we Kapha, Pitta en Vata in evenwicht om de algehele gezondheid te behouden?

4. Onthoud je van het vellen van oordelen

Wees voorzichtig met wat u zegt en hoe u reageert als u over hun ervaringen of problemen praat. “Vermijd het zeggen van dingen als: ‘Het is oké’, ‘Het gaat goed’, enz. en het maken van aannames over hun gedachten, gevoelens en gedrag”, legt Dr. Anand. Bied in plaats daarvan empathie, validatie en onvoorwaardelijke steun.

Lees ook: 5 dingen die u niet moet zeggen tegen iemand die lijdt aan een psychische aandoening

5. Luister aandachtig

Oefen actief luisteren door ze uw volledige aandacht te geven en onderbrekingen of afleiding te vermijden. Toon empathie en begrip door hun emoties en ervaringen te valideren. Wees ruimdenkend en geef geen ongevraagd advies en probeer hun problemen niet ‘op te lossen’.

6. Stel haar gerust

Stel de persoon gerust dat u er voor hem of haar bent en dat u hem of haar bij zijn of haar uitdagingen zult steunen. Laat ze weten dat ze niet alleen zijn op hun reis en dat het zoeken naar hulp een teken van kracht is, en niet van zwakte. Consistente emotionele steun kan hen helpen hun gevoelens te overwinnen.

knuffel
Geef ze een knuffel en laat ze weten dat je er bent om te helpen! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

7. Wees geduldig

Geduld is essentieel bij het ondersteunen van een persoon met psychische problemen. Omdat herstel enige tijd kan duren en er mislukkingen kunnen optreden, moet u geduldig en begripvol tegenover hen zijn. Moedig ze altijd aan en steun ze in moeilijke tijden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

8. Begrijp je grenzen

Het is ook belangrijk om je grenzen te kennen en grenzen te stellen. Bij het bieden van ondersteuning moet je ook goed voor jezelf zorgen en jezelf voldoende rust en pauzes gunnen. Laat hun ervaringen en gevoelens u niet kwetsen en stress bezorgen.

9. Ga met haar mee naar doktersafspraken

“Het kan ongelooflijk nuttig zijn om de persoon te vergezellen naar zijn medische afspraken, zoals therapiesessies, bezoeken aan een psychiater of steungroepbijeenkomsten”, adviseert Dr. Anand. Het toont uw betrokkenheid bij hun welzijn en biedt praktische ondersteuning. Bovendien kunt u op de hoogte blijven van de voortgang en het behandelplan van de patiënt, waardoor u effectievere ondersteuning kunt bieden.

Houd deze tips in gedachten als u te maken heeft met iemand die lijdt aan psychische problemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *