Hoe lang duurt het voordat je in ketose raakt?

Het bereiken van een toestand van ketose is essentieel om de gewenste effecten van het volgen van het ketogene dieet te bereiken. Hier leest u hoe u dit kunt doen.

Het is bekend dat het ketogene dieet resulteert in snel gewichtsverlies. Het is een van de meest populaire koolhydraatarme diëten. Naast gewichtsverlies helpt het ook bij het onder controle houden van de bloedsuikerspiegel en meer. Bij het keto-dieet moet u idealiter uw koolhydraatinname onder de 50 gram per dag houden, terwijl uw vetinname hoog blijft. Hierdoor kom je in een staat van ketose, en dan zullen gewichtsverlies en andere voordelen merkbaar worden.

Het behouden van deze staat van ketose is echter het geheim van het ketogene dieet. Health Shots nam contact op met voedingsdeskundige Veena V om erachter te komen hoe u op de juiste manier ketose kunt invoeren en hoe u ervoor kunt zorgen dat uw lichaam ketose in stand houdt.

Wat is ketose?

Ketose is een metabolische toestand waarin uw lichaam vet als primaire energiebron gebruikt. Het lichaam is doorgaans afhankelijk van glucose of suiker om energie te genereren. Wanneer er onvoldoende glucose is, verbrandt het lichaam vet voor energie, wat leidt tot de productie van ketonen. Ketonen kunnen dienen als alternatieve energiebron, maar kunnen via de urine uit het lichaam worden uitgescheiden, zegt Veena. De aanwezigheid van ketonen in het bloed en de urine betekent dat een persoon in een staat van ketose verkeert, wat vaak wenselijk is vanwege de potentiële gezondheidsvoordelen, waaronder caloriebeheersing en vetgebruik voor energie.

Om in een toestand van ketose te komen, moet je stoppen met het eten van koolhydraatrijk voedsel zoals granen, peulvruchten en fruit. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe kom je in de staat van ketose?

Er zijn drie hoofdmethoden om uw lichaam in een staat van ketose te brengen. “Dit kan worden bereikt door de hoeveelheid koolhydraten die dagelijks wordt geconsumeerd te verminderen, de fysieke activiteit te verhogen en gedurende korte perioden te vasten of door intermitterend vasten te volgen”, zegt Veena.

Lees ook: Hoe lang moet je een Keto-dieet volgen?

lees ook

Alles over de ischemische herseninfarct die Mithun Chakraborty trof

Hoe lang kan het duren voordat je in ketose raakt?

Als je 20 tot 50 gram koolhydraten per dag eet, kom je vaak binnen twee tot vier dagen in ketose. “Het is belangrijk om te onthouden dat er een aantal variabelen zijn die van invloed zijn op hoe lang het duurt om deze toestand te bereiken. Je mag een week lang niet in ketose komen”, zegt Veena.

Op welke verschillende manieren kun je controleren of je in ketose bent?

De symptomen en indicatoren van ketose kunnen van persoon tot persoon verschillen. Al met al zijn er enkele veel voorkomende symptomen van ketose waar u op moet letten om ervoor te zorgen dat uw ketogene dieet effectief is. U kunt ook een aandoening krijgen die ‘keto-griep’ wordt genoemd. Symptomen van de griep zijn onder meer hoofdpijn, misselijkheid en verhoogde dorst.

1. Snel gewichtsverlies

Het kan zijn dat uw lichaam in ketose verkeert als u merkt dat u gewicht verliest terwijl u op de weegschaal loopt.

2. Slechte adem en droge mond

Je zult waarschijnlijk meer dorst en een droge mond ervaren als je lichaam water verliest. Uitdroging kan zelfs een typische bijwerking van ketose zijn als het juiste dieet en de juiste voeding niet worden gevolgd.

3. Vermoeidheid of slaapproblemen

De eerste paar weken van ketose kunnen tijdelijke vermoeidheid of veranderingen in slaapgewoonten veroorzaken.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Tijdelijke afname van de trainingsefficiëntie

Een tijdelijke afname van uw trainingsprestaties is een andere vroege indicator dat u in ketose verkeert. Het glycogeen in je spieren, een soort glucose, neemt af omdat je je lichaam niet langer voorziet van koolhydraten, die meestal de meest efficiënte energiebron zijn voor intensieve training.

5. Krampen en spierspasmen

Terwijl u in ketose verkeert, kunt u last krijgen van spierkrampen en krampen omdat u minder water weegt en minder glycogeen in uw spieren heeft opgeslagen. Dit kan worden veroorzaakt door een onevenwicht in de vocht- en elektrolytenbalans.

6. Onderdrukking van de eetlust

Een ketogeen dieet kan ervoor zorgen dat je minder honger hebt. Je verkeert in ketose als je merkt dat je langere pauzes kunt nemen tussen de maaltijden of dat je overdag minder honger hebt.

7. Verandering in stoelgang

U heeft waarschijnlijk gemerkt dat een aanzienlijke verandering in uw dieet een directe invloed heeft op hoe vaak u naar het toilet gaat. Constipatie en diarree kunnen te wijten zijn aan een verscheidenheid aan spijsverteringsstoornissen die optreden als uw lichaam in ketose raakt.

Als alternatief kunt u uw ketonwaarden meten met keton-urinestrips. Deze worden afhankelijk van het niveau roze of paars. Een andere manier om dit te controleren is door een keton-ademmeter te gebruiken. Opnieuw knippert er een kleur die uw ketonniveaus aangeeft. Er kan ook een bloedketonmeter worden gebruikt. Hierbij prik je in de huid, neem je bloed af en breng je dit op de strip aan.

Een vrouw met een weegschaal
Gewichtsverlies is een symptoom van ketose. Met dank aan afbeelding: Freepik

Waar moet u op letten als u in ketose verkeert?

Om in ketose te raken, moet je mogelijk minder dan 50 gram koolhydraten per dag consumeren, wat kan oplopen tot 20 gram. “De exacte koolhydraatinname die ketose veroorzaakt, verschilt van persoon tot persoon. Om dit stadium te bereiken, moet u de meeste koolhydraatrijke voedingsmiddelen uit uw dieet verwijderen of sterk verminderen, inclusief de meeste granen, peulvruchten, aardappelen, fruit, snoep, suikerhoudende frisdranken en suikerhoudende dranken, kruiden en sauzen die suiker bevatten, zoals ketchup of barbecuesaus”, zegt Veena.

Lees ook: Hoe u een gezond Keto-dieet ontwerpt voor gewichtsverlies: volg deze tips

Voor de context: een enkel sneetje (32 gram) brood bevat ongeveer 15 gram koolhydraten, terwijl een kopje (186 gram) gekookte rijst ongeveer 53 gram koolhydraten bevat.

Word ik uit ketose gezet als ik vals speel?

Als het belangrijkste doel van een keto-dieet gewichtsverlies is, is het mogelijk dat incidentele afwijkingen of cheat days de voortgang niet volledig doen ontsporen, zelfs als ze ketose verstoren. Voor degenen die ketose ondergaan om andere redenen dan gewichtsverlies, is het misschien niet raadzaam om vals te spelen tijdens een keto-dieet. “Hoewel een cheat meal psychologische voordelen kan opleveren, zoals minder trek in voedsel, kunnen de mogelijke gevolgen van het afwijken van een keto-dieet onder meer bloedsuikerpieken, stopgezette ketonproductie en tijdelijke gewichtstoename in water omvatten”, zegt Veena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *