Hoe

Hoe om te gaan met FOMO: 6 tips

Heeft u ooit geen nee kunnen zeggen tegen een verzoek, met als gevolg een overweldigende angst om iets te missen (FOMO)? Welnu, veel mensen worstelen met de uitdaging om ‘nee’ te zeggen, uit angst voor de gevolgen van mogelijk gemiste kansen. Het zijn feitelijk angsten die voortkomen uit de overtuiging dat anderen leuke activiteiten ondernemen terwijl jij dat niet doet. Iedereen die zich hierin herkent, moet zeker weten hoe om te gaan met FOMO.

Health Shots heeft contact opgenomen met psycholoog Dr. Yuvraj Pant, die uitlegt dat de angst om iets te missen een soort angst is waarbij iemand voortdurend bang is zijn favoriete ding te verliezen, of het nu een baan, een vriendschap of een relatie is.

Hoe ga ik om met FOMO?

Deze 6 tips kunnen je helpen los te komen uit de klauwen van FOMO:

1. Beperk het gebruik van sociale media

Social media platforms kunnen een broedplaats zijn voor FOMO. Eindeloze stromen van hoogtepunten uit het leven van andere mensen kunnen een vertekend beeld van de werkelijkheid creëren. Hierdoor denk je misschien dat het leven van andere mensen beter is dan dat van jou en dat zij over alle voorzieningen en faciliteiten beschikken. Om dit tegen te gaan, kunt u overwegen een pauze te nemen van sociale media. Stel specifieke tijden gedurende de dag in om uw accounts te controleren, zodat u geleidelijk de totale tijd die u online doorbrengt, kunt verminderen. Deze pauze maakt het voortdurend vergelijken niet alleen gemakkelijker, maar biedt ook ruimte voor betekenisvollere offline ervaringen.

Het leven op sociale media is voor niemand een volledige realiteit. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Blijf verbonden met vrienden

FOMO komt vaak voort uit de angst om buitengesloten te worden of niet verbonden te zijn met sociale kringen. Om hiermee om te gaan, probeer in het echte leven contact te houden met je vrienden. dr. Pant zegt: “Als we andere mensen ontmoeten, leren we echt over hun levensprestaties, maar ook over hun worstelingen. Dit helpt het gevoel dat je iets mist te verminderen en zorgt voor een gevoel van verbondenheid.” Plan bijeenkomsten, chat via een telefoongesprek of neem deel aan gedeelde activiteiten om je offline verbinding te versterken.

Lees ook: Daarom is het tijd om JOMO (Joy of Missing Out) te omarmen.

3. Werk aan je zelfvertrouwen

FOMO kan worden gevoed door een gebrek aan zelfvertrouwen en een constante behoefte aan externe validatie. Werk aan het vergroten van uw gevoel van eigenwaarde door uw sterke punten en successen te erkennen. Stel realistische doelen en vier je successen, hoe klein ook. Naarmate uw zelfvertrouwen groeit, is de kans kleiner dat u zich ontoereikend voelt in vergelijking met anderen, waardoor de effecten van FOMO worden verzacht.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Stel realistische verwachtingen

FOMO komt vaak voort uit onrealistische verwachtingen die voortkomen uit maatschappelijke normen of sociale mediastandaarden. Houd er rekening mee dat wat online wordt getoond, mogelijk niet de volledige realiteit van het leven van anderen weerspiegelt. Realiseer je dat het leven zijn ups en downs kent. dr. Pant zegt: “Door realistische verwachtingen te stellen voor jezelf en anderen, creëer je een evenwichtiger perspectief en verminder je de effecten van FOMO.”

Zelfhaat
Stel realistische doelen om gemotiveerd te blijven. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Geniet van het leven

Focussen op het huidige moment en vreugde vinden in dagelijkse ervaringen is een krachtig tegengif tegen FOMO. Hierdoor kun je het leven ten volle leven, wat een positieve impact kan hebben op je persoonlijke groei. dr. Pant zegt: “Dit kan de constante vergelijking met anderen verminderen en je aandacht verleggen van de levens van anderen naar die van jezelf, waardoor de invloed van FOMO wordt verminderd.”

Lees ook: Wees elke dag dankbaarder: 6 redenen waarom dankbaarheid je leven kan veranderen

6. Oefen dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtige manier om FOMO te bestrijden. Denk regelmatig na over de positieve aspecten van uw leven en spreek uw dankbaarheid daarvoor uit. Houd een dankbaarheidsdagboek bij waarin je elke dag vastlegt waar je dankbaar voor bent. Als u uw aandacht verlegt naar wat u hebt in plaats van naar wat u mist, bevordert u de tevredenheid en vermindert u het gevoel dat u iets mist dat anderen hebben. Het beoefenen van dankbaarheid helpt je de rijkdom van je eigen reis te waarderen.

Met deze tips verminder je het gevoel dat je iets mist!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *