Hoe om te gaan met negatieve gedachten: 10 positieve tips

Als we niet overbelast zijn met werk, hebben we de neiging om tijd door te brengen met onze eigen gedachten. We denken na over hoe de dag is verlopen, wat er mis is gegaan, het verleden of spijt in het leven. Als dat niet het geval is, maken we ons zorgen over de toekomst. Als iets niet goed gaat, denken mensen vaak dat ze nooit goed genoeg zullen zijn of niet in staat zijn om de dingen goed te doen. Maar als je je te veel concentreert op de delen van het leven die je ongelukkig maakten, zul je niet van het heden kunnen genieten. Vertel dus dat uw negatieve gedachten van uw zijde moeten wijken, zodat u gelukkig kunt zijn. Lees verder om erachter te komen hoe u met negatieve gedachten kunt omgaan.

Negatieve gedachten kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals ervaringen uit het verleden, stress, angst of onderliggende psychische problemen, zegt dr. Pallavi Joshi, adviseurpsycholoog bij Sri Balaji Action Medical Institute Delhi. Het is belangrijk om met deze factoren rekening te houden als je wilt begrijpen waarom sommige mensen aanhoudende negatieve gedachten hebben.

Leer omgaan met negatieve gedachten. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Hoe kun je omgaan met negatieve gedachten?

Voordat je leert omgaan met negatieve gedachten, is het belangrijk om ze te identificeren. Het gaat om zelfbewustzijn en het monitoren van je innerlijke dialoog. Je kunt ook zoeken naar patronen van zelfkritiek, pessimisme of irrationele angsten. Dit is wat u moet doen:

1. Mindfulness

Mindfulnessoefeningen kunnen je helpen je gedachten zonder oordeel te observeren. Hierdoor kun je de negativiteit die zich in je geest heeft opgehoopt, loslaten.

2. Cognitieve gedragstherapie

Dit is een therapeutische aanpak die helpt negatieve denkpatronen te herkennen, uit te dagen en te vervangen door positievere, legt de expert uit aan Health Shots.

3. Positieve affirmaties

Gebruik positieve uitspraken om negatieve zelfpraat tegen te gaan en uw gevoel van eigenwaarde en zelfvertrouwen te vergroten. Volgens een onderzoek uit 2013, gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine, hangt het allemaal af van welke woorden we kiezen. Positieve korte koersen kunnen dus helpen stress tegen te gaan.

4. Dankbaarheidsdagboek

Je hoeft geen professionele schrijver te zijn om je eigen dagboek bij te houden. Schrijf regelmatig dingen op waar je dankbaar voor bent, zodat je je focus kunt verleggen van negativiteit naar positiviteit.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Vrouw met negatieve gedachten
Oefening om met negatieve gedachten om te gaan. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

5. Lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging gaat niet alleen over afvallen of spiermassa opbouwen. Het is ook bekend dat het endorfines vrijgeeft, die worden beschouwd als natuurlijke stemmingsversterkers. Het kan dus ook helpen negatieve gedachten te bestrijden.

6. Sociale steun

Praat met je vrienden, familie of een therapeut over je negatieve gedachten. Delen kan emotionele verlichting en verschillende perspectieven bieden. Maar ze moeten begripvol en ondersteunend zijn.

7. Beperk blootstelling aan negativiteit

De wereld is vol negativiteit en je kunt erover lezen in kranten of op websites op tv. Probeer echter uw blootstelling aan negatief nieuws, sociale media of giftige omgevingen die negatieve gedachten kunnen oproepen, te verminderen.

8. Zelfzorg

Het is goed om voor uw gezinsleden te zorgen, maar vergeet niet ook voor uzelf te zorgen. U moet prioriteit geven aan zelfzorgactiviteiten zoals: Bijvoorbeeld voldoende slapen, gezond eten en hobby’s uitoefenen die je leuk vindt.

9. Stel realistische doelen

Of het nu gaat om fitness of werk, het hebben van doelen in het leven is een must. Maar onrealistische verwachtingen kunnen tot negatieve gedachten leiden. Stel dus haalbare doelen om onnodige stress te voorkomen.

10. Denk na over je sterke punten

Laat het positieve niet over het hoofd en concentreer u op uw sterke punten. Als je merkt dat je negatieve gedachten hebt over je daden of persoonlijkheid, denk dan aan iets dat je leuk vindt aan jezelf of aan iets goeds dat je hebt gedaan.

Als negatieve gedachten u niet verlaten en uw dagelijks leven verstoren, moet u contact opnemen met een psycholoog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *