Hoe

Hoe ontstekingen in het lichaam te verminderen: Begin met uw dieet

Of het nu gaat om het bestrijden van infecties of het versnellen van de genezing, je lichaam heeft een zekere mate van ontsteking nodig. Maar als je te lang te veel ontstekingen hebt, kan je immuunsysteem je gezonde organen aanvallen. Een studie uit 2019, gepubliceerd in de Amerikaanse National Library of Medicine, toonde aan dat chronische ontstekingen een belangrijke oorzaak kunnen zijn van diabetes, hartziekten en auto-immuunziekten. Leer dus hoe u ontstekingen in uw lichaam kunt verminderen.

“Ontsteking is een natuurlijke reactie van het immuunsysteem van het lichaam om zich te beschermen tegen schadelijke stimuli zoals infecties, verwondingen en gifstoffen”, zegt Dr. Pramod Kadam, consultant algemeen chirurg, Ruby Hall Clinic, Pune. Chronische of overmatige ontstekingen kunnen echter schadelijke gevolgen hebben voor het lichaam.

Ontstekingen kunnen het immuunsysteem verzwakken. Met dank aan afbeelding: Freepik

1. Pijn en ongemak

Ontsteking leidt vaak tot pijn, zwelling en roodheid in het getroffen gebied. Dit is de manier waarop het lichaam aangeeft dat er iets mis is en daar moet je op letten.

2. Verminderde functie

Bij chronische ontstekingen functioneert het ontstoken weefsel mogelijk niet goed. Ontstoken gewrichten kunnen bijvoorbeeld leiden tot beperkte mobiliteit en gewrichtsstijfheid.

3. Weefselschade

Chronische ontstekingen kunnen na verloop van tijd gezonde weefsels en organen beschadigen. Deze schade kan bijdragen aan het ontstaan ​​van verschillende ziektes en kwalen, zegt de deskundige.

4. Chronische ziekten

Aanhoudende of systemische ontstekingen worden in verband gebracht met een aantal chronische ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes en auto-immuunziekten.

5. Verzwakte immuunrespons

In sommige gevallen kan chronische ontsteking het vermogen van het immuunsysteem om infecties te bestrijden onderdrukken en de persoon vatbaarder maken voor ziekten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

6. Vermoeidheid

Chronische ontstekingen gaan vaak gepaard met vermoeidheid en ongemak, zegt dr. Kadam. Dit kan de algehele kwaliteit van leven en het dagelijks functioneren beïnvloeden.

Wat veroorzaakt lichaamsontsteking?

Ontstekingen in het lichaam kunnen verschillende oorzaken hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen waarom u een ontsteking kunt ervaren:

1. Auto-immuunziekten

Auto-immuunziekten zijn aandoeningen waarbij het immuunsysteem per ongeluk gezond weefsel aanvalt, wat leidt tot chronische ontstekingen. Veel auto-immuunziekten zoals reumatoïde artritis en systemische lupus erythematosus komen vaker voor bij vrouwen.

2. Hormonale schommelingen

Hormonale veranderingen gedurende het leven van een vrouw kunnen ontstekingen beïnvloeden. Menstruatiecycli, zwangerschap en menopauze zijn perioden van aanzienlijke hormonale schommelingen die kunnen leiden tot ontstekingsgerelateerde symptomen.

3. Chronische stress

Psychische stress kan ontstekingen in het lichaam veroorzaken. Vrouwen worden vaak geconfronteerd met unieke stressfactoren die verband houden met werk, gezin en maatschappelijke druk die tot chronische ontstekingen kunnen leiden als ze niet effectief worden beheerd.

4. Dieet en voeding

Een slecht dieet met veel bewerkte voedingsmiddelen, suiker en ongezonde vetten kan tot chronische ontstekingen leiden. Daarom is gezond eten de juiste keuze.

5. Obesitas

Obesitas wordt geassocieerd met chronische, laaggradige ontstekingen door het hele lichaam. Omdat vrouwen vatbaarder kunnen zijn voor gewichtstoename, vooral tijdens hormonale veranderingen, kan obesitas een belangrijke factor zijn bij ontstekingsgerelateerde gezondheidsproblemen, vertelt de expert aan Health Shots.

Manieren om ontstekingen in het lichaam te verminderen

Het is belangrijk om ontstekingen in het lichaam te verminderen, omdat dit het risico op chronische ziekten kan helpen verminderen. Hier zijn enkele natuurlijke manieren om ontstekingen te behandelen:

1. Ontstekingsremmend dieet

Om ontstekingen te verminderen, verhoogt u uw consumptie van omega-3-vetzuren, die voorkomen in voedingsmiddelen zoals vette vis (zalm, makreel en sardines), lijnzaad en walnoten. Je lichaam zal je bedanken voor het ontstekingsremmende dieet.

Omega-3
Consumeer omega-3-voedingsmiddelen om ontstekingen in het lichaam te verminderen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Eet voedsel dat rijk is aan antioxidanten

Fruit en groenten zoals bessen, bladgroenten en kleurrijke producten bevatten antioxidanten die ontstekingen kunnen bestrijden. Ga dus op regenboogdieet!

3. Beperk bewerkte voedingsmiddelen

Bewerkte voedingsmiddelen die veel geraffineerde suikers, ongezonde vetten en additieven bevatten, kunnen ontstekingen vergroten. Verminder of schrap ze daarom uit uw dieet.

4. Kies volle granen

Kies volle granen zoals bruine rijst, quinoa en haver in plaats van geraffineerde granen zoals witte rijst en witbrood. Dus als je je dag begint met witbrood, wordt het tijd om op zoek te gaan naar een alternatief.

5. Regelmatige lichaamsbeweging

Wees regelmatig als het gaat om fysieke activiteiten zoals aerobics, krachttraining of yoga. Lichaamsbeweging helpt ontstekingen te verminderen door het immuunsysteem te reguleren en de algehele gezondheid te verbeteren, zegt de expert.

6. Stressmanagement

Oefen stressverminderende technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen en mindfulness. Chronische stress kan tot ontstekingen leiden, dus behandeling is erg belangrijk.

7. Zorg voor voldoende slaap

Slaap niet te laat en sta vroeg op. Probeer elke nacht 7 tot 9 uur goed te slapen. Slechte slaappatronen en onvoldoende slaap kunnen tot ontstekingen leiden.

8. Gewichtsbeheersing

Als u overgewicht heeft, probeer dan een gezond gewicht te bereiken en te behouden door middel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Wanneer overtollig vetweefsel aanwezig is, kan dit ontstekingsstoffen produceren.

Het verminderen van ontstekingen in het lichaam kan een alomvattende aanpak vereisen, en de reactie van elke persoon kan anders zijn. Sommigen hebben mogelijk medicijnen nodig, anderen moeten mogelijk bepaalde veranderingen in het dieet doorvoeren om ontstekingen effectief te bestrijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *