Hoe smog de geestelijke gezondheid beïnvloedt naarmate de luchtvervuiling toeneemt

Wanneer de luchtvervuiling hoog is, kan giftige lucht worden ingeademd. Als we aan de bijwerkingen van smog denken, denken we meestal aan gezondheidsproblemen zoals luchtweg- en hart- en vaatziekten. Het kan echter ook direct en indirect invloed hebben op onze geestelijke gezondheid en ons algehele psychologische welzijn. Lees verder om erachter te komen hoe smog de geestelijke gezondheid beïnvloedt.

Wat is smog?

Smog is een combinatie van de woorden rook en mist en verwijst naar de dekking en kleur die wordt veroorzaakt door de rokerig ogende mist. Het zorgt er meestal voor dat de blauwe lucht bruin of grijs lijkt. Kortom, het is de zware luchtvervuiling die het zicht beïnvloedt.

Kan smog de geestelijke gezondheid beïnvloeden?

Een slechte luchtkwaliteit en een hoge mate van luchtvervuiling leiden niet alleen tot ademhalingsproblemen. U moet zich ook zorgen maken over uw geestelijke gezondheid. Dit is waarom:

1. Verhoogt het risico op psychiatrische stoornissen

Luchtvervuiling kan het risico op psychiatrische stoornissen zoals angst, depressie, bipolaire stoornis, schizofrenie en persoonlijkheidsstoornissen vergroten, zegt consulentpsycholoog Ritika Aggarwal. Een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in The Lancet, toonde ook aan dat depressieve symptomen het meest voorkomen bij veel deelnemers van 45 jaar en ouder.

2. Cognitieve achteruitgang bij ouderen

Luchtvervuiling kan het risico op de ziekte van Alzheimer, dementie en algemene cognitieve achteruitgang bij ouderen vergroten. Fijnere deeltjes in de lucht kunnen gemakkelijker de afweer van het lichaam binnendringen en vanuit de longen in het bloed terechtkomen. Soms reizen ze via het axon van de reukzenuw naar de hersenen.

3. Vergroot agressief gedrag

Een slechte luchtkwaliteitsindex kan mensen prikkelbaarder maken en ook tekenen van agressief gedrag vertonen, zegt de deskundige.

4. Negatieve impact op sociaal vertrouwen

Een slechte AQI kan een negatieve invloed hebben op het sociale vertrouwen, wat betekent dat u zich eerder op de negatieve eigenschappen van anderen zult concentreren en hen minder betrouwbaar zult vinden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Stress

Luchtvervuiling kan onnodige stress veroorzaken als gevolg van gezondheids- of reisbeperkingen en de manier waarop u denkt en functioneert beïnvloeden. Gezondheidsproblemen veroorzaakt door smog kunnen ook tot psychologische stress leiden.

Hoe kunnen we de effecten van luchtvervuiling op de geestelijke gezondheid vermijden?

Onze geestelijke gezondheid beïnvloedt ons vermogen om te denken, voelen, gedragen en relaties aan te gaan, en heeft ook invloed op onze veerkracht. Dit betekent niet dat we nooit slechte ervaringen of emotionele problemen zullen hebben, maar het bepaalt eerder hoe we deze problemen overwinnen en ervan herstellen.

Wees op de hoogte van de AQI-waarden in uw omgeving. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Enkele manieren om gezond te blijven tijdens de smog zijn als volgt:

• Plan en bereid je voor op de smog om een ​​gevoel van controle over de situatie te creëren, wat op zijn beurt het psychologische welzijn bevordert.
• Let op de AQI-niveaus in uw omgeving, zodat u uzelf dienovereenkomstig kunt beschermen.
• Vermijd buitenactiviteiten, tenzij dit noodzakelijk is als de smog bijzonder hevig is. Probeer manieren te vinden om je tijd binnenshuis productief door te brengen, stelt Aggarwal.
• Draag een gezichtsmasker als u uitgaat als de AQI bijzonder slecht is.
• Neem op zonnige dagen, wanneer er minder smog is, deel aan buitenactiviteiten of zoek een zonnig plekje in huis en ga daar een paar minuten zitten om je vitamine D-gehalte te verhogen.
• Verbeter de luchtkwaliteit binnenshuis om uw blootstelling aan luchtvervuiling te verminderen. U kunt hierbij denken aan het aanschaffen van een goed luchtfiltratiesysteem of een luchtreiniger voor in huis.
• Was uw gezicht regelmatig, vooral nadat u tijd in de buitenlucht heeft doorgebracht.
• Behandel uw smoggerelateerde en andere lichamelijke gezondheidsproblemen om uw algehele levenskwaliteit te verbeteren.
• Eet gezond en voedzaam voedsel, vooral voedsel dat uw immuunsysteem versterkt. Voeg voedingsmiddelen toe die rijk zijn aan vitamine C, omega-3-vetzuren en magnesium.
• Zet uw oefenprogramma binnenshuis voort.
• Handhaaf zelfzorg- en hygiënepraktijken
• Versterk je veerkracht, dat wil zeggen werken aan het accepteren van situaties die je niet kunt veranderen.
• Vind hobby’s en passies die uw cognitieve vaardigheden verbeteren, zoals: Bijvoorbeeld puzzels oplossen, zingen, dansen en lezen, en daarmee doorgaan.
• Probeer iets ontspannends. Beoefen yoga, ademhalingsoefeningen, mindfulness of meditatie.

U kunt ook betrokkenheid van de gemeenschap overwegen en proberen groenere ruimtes te creëren om sociale interactie aan te moedigen en vervuiling op uw eigen niveau te bestrijden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *