Hoe

Hoe u Doomscrolling kunt stoppen: 9 tips voor uw gezond verstand

Veel mensen kijken graag naar grappige kattenvideo’s op sociale media, en sommigen zijn verslaafd aan verdrietig of deprimerend nieuws. Of het nu gaat om oorlog in een ander land of om misdaden die in de buurt plaatsvinden, het is niet eenvoudig om negatief nieuws te negeren. Wanneer u nieuws online leest, komt u verhalen tegen die u misschien van streek maken. Sommige mensen voelen echter de drang om simpelweg door negatief nieuws op digitale platforms te scrollen. Dit heet doomscrolling en kan een negatief effect hebben op je geestelijke gezondheid. Lees verder om erachter te komen hoe u doomscrolling kunt stoppen.

Uit een onderzoek uit 2022, gepubliceerd in het Health Communication Journal, bleek dat 16,5 procent van de deelnemers een ‘uiterst problematische’ gewoonte had om negatief nieuws te consumeren. Uit het onderzoek bleek dat degenen die meer geïnteresseerd waren in slecht nieuws “meer mentaal en fysiek ongemak” ervoeren dan mensen die minder over negatief nieuws lazen. Stress, angst en depressie werden in het onderzoek genoemd als voorbeelden van ‘ongemak’.

Voortdurend negatief nieuws lezen is ongezond. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

dr. Rahul Rai Kakkar, gastconsulent in de psychiatrie en klinische psychologie aan het Narayana Superspeciality Hospital in Gurugram, legt uit dat doomscrolling de gewoonte is om eindeloos en dwangmatig door sociale media, nieuwswebsites of andere online platforms te scrollen om een ​​constante stroom negatieve of verontrustende berichten te vinden. dingen om informatie te consumeren. Deze inhoud draait doorgaans om onderwerpen als rampen, crises, pandemieën, tragedies en politieke onrust. De term ‘doomscrolling’ is populair sinds 2018 en komt voort uit het gevoel van naderend onheil dat een dergelijke constante blootstelling aan verontrustend nieuws kan oproepen.

Wat drijft mensen om zich bezig te houden met doomscrolling?

Er zijn veel factoren die ervoor kunnen zorgen dat mensen doomscrollen.

1. Angst om iets te missen (FOMO)

Mensen zijn vaak bang om verouderd te zijn of belangrijke informatie te missen, dus blijven ze scrollen om op de hoogte te blijven en krijgen ze uiteindelijk nog meer slecht nieuws te horen.

2. Nieuwsgierigheid

Als mensen hebben we een natuurlijke nieuwsgierigheid naar de wereld, en dit kan ertoe leiden dat we informatie zoeken en consumeren, zelfs als deze verontrustend en verontrustend is.

3. Stressverlichting

Paradoxaal genoeg doen sommige mensen aan doomscrolling om zichzelf af te leiden van hun eigen stress of angst door zich te concentreren op externe problemen, zegt de expert.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Verslavend karakter van sociale media

Socialemediaplatforms kunnen zeer verslavend zijn, met eindeloze scrollfuncties die gebruikers verslaafd houden. Terwijl sommigen graag over hun favoriete sterren scrollen, zoeken anderen naar slecht nieuws.

Hoe doomscrolling de geestelijke gezondheid beïnvloedt

Het voortdurend lezen van negatief nieuws kan schadelijke gevolgen hebben voor uw mentale en fysieke gezondheid.

• Voortdurende blootstelling aan negatief nieuws kan de angst- en stressniveaus verhogen.
• Langdurig doemscrollen kan leiden tot gevoelens van hopeloosheid en wanhoop.
• Dit bedtijdgedrag kan het slaappatroon verstoren.
• Stress en angst veroorzaakt door doomscrolling kunnen een negatief effect hebben op de lichamelijke gezondheid.

Tips om doomscrollen te stoppen

Doomscrolling is niet goed voor je gezondheid, dus je moet proberen het te stoppen.

1. Stel tijdslimieten in

Het online bekijken van video’s of berichten kan erg tijdrovend zijn. De tijd vliegt als je je telefoon of laptop gebruikt. Plan dus specifieke tijden om door nieuws of sociale media te bladeren. U kunt apps of telefooninstellingen gebruiken om dagelijkse tijdslimieten voor deze activiteiten in te stellen.

2. Beheer uw feeds

Ontvolg of demp sociale media-accounts of pagina’s die consequent verontrustende inhoud delen. Zorg ervoor dat uw sociale media-feed meer positieve of neutrale inhoud bevat, suggereert Dr. Kakar vooraan.

3. Identificeer nieuwsbronnen

Kies gerenommeerde nieuwsbronnen en als u wilt, kunt u zich abonneren op hun e-mailnieuwsbrieven of apps. Op deze manier kunt u samengestelde updates ontvangen in plaats van voortdurend te moeten scrollen.

Vrouw gebruikt telefoon voordat ze naar bed gaat
Blijf uit de buurt van schermen voordat u naar bed gaat. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

4. Schakel meldingen uit

Of het nu een nieuw bericht, een e-mail of een update op sociale media is, onze telefoon rinkelt voortdurend. Schakel eenvoudig niet-essentiële meldingen uit om de verleiding te verminderen om voortdurend uw telefoon te controleren.

5. Oefen mindfulness

Wees je hiervan bewust als je in een sombere stemming verkeert en neem een ​​bewuste beslissing om je aandacht te verleggen naar iets dat positiever of productiever is. Mindfulnessoefeningen kunnen daarbij een grote hulp zijn.

6. Creëer een bedtijdroutine

Zorg voor een kalmerende routine voordat u naar bed gaat, waarbij geen telefoon- of computerschermen betrokken zijn. Je kunt een boek lezen, mediteren of een warm bad nemen om beter te slapen.

7. Blijf met mate op de hoogte

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er om je heen gebeurt, maar balans is de sleutel. Reserveer elke dag een specifieke tijd om op de hoogte te blijven van het nieuws, zonder er te veel in verstrikt te raken.

8. Neem deel aan fysieke activiteiten

Regelmatige lichaamsbeweging helpt u in vorm te blijven. Het kan ook helpen stress en angst te verminderen en het gemakkelijker maken om de drang tot onheil te weerstaan, zegt de expert.

9. Maak contact met anderen

In plaats van passief nieuws online te consumeren, bespreek belangrijke gebeurtenissen met uw vrienden of familieleden om andere perspectieven en emotionele steun te krijgen als dat nodig is.

Als doomscrolling een ernstige verslaving wordt die een negatieve invloed heeft op uw leven, moet u de hulp inroepen van een professional in de geestelijke gezondheidszorg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *