Hoe

Hoe u kunt stoppen met alcohol: 8 door experts goedgekeurde tips

Alcoholverslaving kan uw geestelijke en lichamelijke gezondheid beïnvloeden. Hier zijn enkele door deskundigen goedgekeurde manieren om te stoppen met alcohol en een gezond leven te leiden.

We willen geen buzzkill zijn, maar alcohol is niet het beste voor je gezondheid. Als u elke dag veel alcoholische dranken consumeert, brengt u uw gezondheid in gevaar en stelt u zich bloot aan verschillende gezondheidsproblemen. Misschien geeft het je tijdelijk voldoening. Het is tijd om jezelf af te vragen of het het risico waard is. Als u uzelf of iemand die u kent als alcoholist herkent, moet u weten hoe u hem kunt helpen stoppen met drinken. Om te begrijpen hoe u kunt stoppen met alcohol, moet u begrijpen waarom alcohol slecht voor u is.

Wat is een alcoholgebruiksstoornis?

Alcoholgebruiksstoornis (AUD) is een problematisch patroon van oncontroleerbaar overmatig en dwangmatig alcoholgebruik (ethanol) dat gepaard gaat met angst of klinisch ernstige beperkingen. De belangrijkste kenmerken van AUD zijn het onvermogen om het alcoholgebruik onder controle te houden, het voortgezette alcoholgebruik ondanks kennis van de nadelige gevolgen, en het verwaarlozen van verantwoordelijkheden.

Alcoholverslaving kan uw gezondheid ruïneren. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Hoe beïnvloedt alcoholgebruiksstoornis de gezondheid van uw hersenen?

Alcohol beïnvloedt je hersenen op meer dan één manier. Hier zijn drie manieren waarop te veel alcohol je hersenen verandert:

1. Te veel alcohol beïnvloedt de frontale kwabben van de hersenen, die verantwoordelijk zijn voor het beheersen van uw emoties en driften. Het dwingt de persoon om zich irrationeel of agressief te gedragen. Als het onbeheerd wordt achtergelaten, kan dit permanente hersenbeschadiging veroorzaken.
2. De beloningscircuits (die ons vermogen om plezier te voelen controleren en reguleren) in de hersenen van deze mensen zijn opnieuw bedraad, zodat ze geen plezier ontlenen aan alledaagse ervaringen en een verhoogde drempel hebben waardoor ze de druk voelen om alcohol te drinken.
3. De derde verandering in de hersenen van deze mensen is dat er een overactieve amygdala is, het veiligheidscentrum in de hersenen. Dit leidt tot angst en autonome overactiviteit, die zich manifesteert in de vorm van zweten, trillen, misselijkheid, snelle hartslag, slaapstoornissen en verlies van eetlust of verminderde eetlust wanneer de persoon stopt met het drinken van alcohol, legt Dr. Sjah.

Lees ook: Katers zijn van korte duur! Alcohol heeft ernstigere langetermijneffecten

lees ook

Bezorgd over allergische reacties?  Weet hoe u een patchtest moet uitvoeren

Waarom is alcohol slecht voor je?

Afgezien van de vluchtige geluksmomenten doet alcohol niets goeds voor het lichaam. De psychiater dr. Ashutosh Shah legt de bijwerkingen van alcohol op de gezondheid uit:

1. Verhoogt het risico op kanker

Volgens een rapport van het National Cancer Institute bevat alcohol kankerverwekkende stoffen zoals ethanol, die het risico op kanker kunnen verhogen. Het kan u vatbaar maken voor kanker in het maag-darmkanaal, uw spijsverteringskanaal.

2. Deprimerend

Een moment lang kan alcohol je een goed gevoel geven, maar zodra je meer gaat drinken, begint het je hersenen te beïnvloeden. dr. Shah zegt dat hoe hoger het alcoholgehalte in het bloed is, hoe groter het risico is op het ontwikkelen van hersenproblemen die tot depressie kunnen leiden. Bij alcoholvergiftiging kan dit fataal zijn.

3. Ondervoeding

Heeft u een vol gevoel na het drinken van alcohol? Welnu, het bevat lege calorieën die je energie geven, maar geen voedingsstoffen aan je lichaam leveren. Als gevolg hiervan kan de persoon een vitaminetekort ontwikkelen, zoals vitamine D-tekort, wat het zenuwstelsel kan aantasten.

4. Beschadigt de lever

Geloof het of niet, te veel alcohol in je systeem beschadigt elke cel in je lichaam, en daarom wordt het als gevaarlijk beschouwd. In eerste instantie zijn er veranderingen in de leververvetting, maar dit kan leiden tot fibrose en levercirrose en zelfs tot leverziekte in het eindstadium, zegt de deskundige.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Heeft invloed op je hart

Alcohol kan ook de werking van het hart verstoren en tot verschillende hartritmestoornissen leiden. Uit een onderzoek gepubliceerd in Global Heart is gebleken dat te veel alcohol drinken kan leiden tot hartproblemen zoals atriumfibrilleren, hypertensieve hartziekten, beroertes en meer.

6. Vermindert de immuniteit

Een sterke immuniteit helpt je infecties te bestrijden, en alcohol drinken kan de immuunfunctie aantasten, zegt dr. Sjah.

Hoe stop je met het drinken van alcohol?

Hier zijn enkele stappen die u, volgens de psychiater, kunnen helpen stoppen met alcohol en het risico op verschillende gezondheidsziekten te vermijden.

1. Identificeer het probleem

De eerste stap om te stoppen met alcohol is erkennen dat u moeite heeft uw alcoholgebruik onder controle te houden. Het helpt u ook een oplossing te vinden voor een naast elkaar bestaande psychiatrische stoornis die nog niet is geïdentificeerd.

2. Vroege diagnose

Contact opnemen met een psychiater voor een grondige evaluatie, een klinisch interview en onderzoek zal helpen bij het stellen van de diagnose alcoholgebruiksstoornis. Afhankelijk van de intensiteit van zijn alcoholstoornis wordt de patiënt poliklinisch behandeld of, indien nodig, intramuraal behandeld.

3. Ontgifting

Het is belangrijk om de alcohol uit je lichaam te spoelen, dit wordt ontgifting genoemd. “Dit kan tot twee weken duren en de persoon kan ontwenningsverschijnselen krijgen. Dit wordt meestal bereikt door het toedienen van benzodiazepines als vervangingstherapie en het tegelijkertijd geleidelijk afbouwen en uiteindelijk elimineren van de benzodiazepinen”, legt Dr. Sjah.

4. Medicijnen om de hunkering onder controle te houden

Wanneer u stopt met het drinken van alcohol, kunt u trek krijgen in alcohol en kan uw arts medicijnen voorschrijven om de trek in alcohol onder controle te houden. U krijgt ook medicijnen om slapeloosheid onder controle te houden, dysforie te verminderen en voedingstekorten te corrigeren die kunnen optreden als gevolg van alcoholgebruiksstoornissen.

medicatie met een glas water
Bepaalde medicijnen kunnen u helpen omgaan met alcohol. Met dank aan afbeelding: Freepik

5. Familiesteun

Niet alleen de getroffen persoon, maar ook zijn omgeving moet over de aandoening worden geïnformeerd. dr. Shah legt uit dat het gezin moet worden voorgelicht over stoornissen in alcoholgebruik. Het is ook belangrijk dat de familie van de alcoholist ook wordt beoordeeld op een onderliggende psychiatrische stoornis. “Echtgenoten van de patiënt met een alcoholverslaving hebben na ontgifting een grotere kans op angst- of depressieve stoornissen.” Om deze reden is het belangrijk om ook de familie aan te spreken.

6. Therapie

Naast medicatie moeten de persoon en zijn gezin therapie zoeken om het probleem aan te pakken. De psycholoog helpt de persoon die aan een alcoholverslaving lijdt strategieën te ontwikkelen om met situaties om te gaan waarin hij of zij kwetsbaarder zou zijn voor het drinken van alcohol.

7. Rehabilitatie

Iemand met een ernstig alcoholprobleem die ook episoden van een ernstige psychiatrische stoornis ervaart, zoals schizofrenie of een bipolaire stoornis, moet een afkickkliniek zoeken. Een langer verblijf in een instelling die mensen in nood helpt, zal u niet alleen helpen stoppen met alcohol, maar ook helpen bij het omgaan met geestelijke gezondheidsproblemen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *