Hoe u kunt voorkomen dat conjunctivitis zich verspreidt: tips voor ouders

We kennen allemaal het gevoel als we ‘s ochtends onze ogen dicht hebben. We weten meteen dat het conjunctivitis is. Het korrelige, pijnlijke gevoel in je ogen is het ergste wat je ‘s morgens vroeg kunt ervaren. De aanhoudende roodheid en het tranende water maken het alleen maar erger naarmate de dag vordert. Hoe vaak conjunctivitis of conjunctivitis ook voorkomt, het is ook pijnlijk en, in de ware zin van het woord, vervelend. De aanblik van uw kind dat worstelt met conjunctivitis of conjunctivitis kan hartverscheurend zijn. En hoewel je ze misschien wilt knuffelen terwijl ze vechten om niet in hun ogen te wrijven, wacht dan! Dat is in deze situatie misschien niet het beste om te doen.

Health Shots nam contact op met kinderarts Dr. Neeraj Gupta om te leren wat conjunctivitis is en hoe u voor uw kinderen kunt zorgen zonder dat de infectie zich naar u verspreidt.

Wat is conjunctivitis?

Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention missen kinderen die in de VS naar een openbare school gaan elk jaar drie miljoen schooldagen vanwege roze ogen. Conjunctivitis is een ontsteking van het bindvlies, de buitenste transparante laag van het oog. Het is ook bekend als ooggriep of conjunctivitis. Rode ogen, zwelling van het bindvlies, jeuk, zwaarte, irritatie en tranen zijn veel voorkomende symptomen. Geelachtige etterende afscheiding en/of daarmee samenhangende koorts duiden vaak op een bacteriële infectie. “De meest voorkomende oorzaken van conjunctivitis zijn infecties (virussen en bacteriën), allergieën en vreemde voorwerpen. Soms kunnen auto-immuunziekten deze symptomen ook veroorzaken. De daarmee gepaard gaande neussymptomen (loopneus, jeukende of verstopte neus) duiden op allergische oorzaken”, zegt Dr. Gupta.

Bescherm uw ogen tegen conjunctivitis in de zomer. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Kan conjunctivitis zich verspreiden door te kijken?

De Centers for Disease Control and Prevention stellen dat de meeste soorten roze ogen kunnen worden verspreid via hand- en oogcontact. Het kan zich ook verspreiden via besmette voorwerpen. Virale conjunctivitis kan zich ook verspreiden via ademhalingsdruppeltjes. Er is echter geen bewijs dat conjunctivitis zich kan verspreiden door te kijken.

Huismiddeltjes voor conjunctivitis

Er zijn veel pijnstillende medicijnen die bij acute symptomen kunnen worden ingenomen, na overleg met een oogarts. Hoewel het een goed idee is om naar de dokter te gaan en de ogen van uw kind te laten onderzoeken, zijn er enkele stappen die u ook thuis kunt nemen om uw kind verlichting te bieden.

 • Gebruik een koel kompres, vooral als u allergieën of irritaties heeft die rode ogen veroorzaken.
 • Als er een bacteriële oorzaak wordt vermoed, plaats dan een warm, nat washandje gedurende een paar minuten over de ogen.
 • Vermijd het aanraken van de ogen.
 • Regelmatig handen wassen, vooral na het aanbrengen van medicijnen op de ogen.
 • Verminder de schermtijd en minimaliseer vermoeide ogen.
 • Gebruik weinig licht en een comfortabele thuisomgeving.
 • Voldoende rustperioden voor het zieke kind bevorderen het herstel.
 • Draag een veiligheidsbril of zonnebril als u naar buiten gaat.
 • Passend langdurig beheer van allergieën onder begeleiding van een deskundige.
 • Bijbehorende neus- of andere symptomen moeten op passende wijze worden behandeld.

Lees ook: Boorzuuroogspoeling voor conjunctivitis: is het een veilige en effectieve behandeling?

Wat moet u doen als uw kind conjunctivitis krijgt?

Als we aan conjunctivitis denken, maken we ons automatisch zorgen over hoe gemakkelijk het zich kan verspreiden! Ziek worden terwijl je voor een ziek kind zorgt, is misschien niet de beste aanpak, toch? Naast het vertellen aan kinderen dat ze niet in de ogen mogen wrijven, zijn er veel praktische maatregelen die u kunt nemen om ervoor te zorgen dat ze dit niet krijgen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

 1. Vervang kussenslopen en lakens dagelijks: Bacteriën verspreiden zich heel gemakkelijk via kussenslopen en lakens. Door deze dagelijks te verversen, zorg je ervoor dat je niet in contact komt met deze bacteriën.
 2. Gebruik elke dag een schone handdoek: Handdoeken, vooral gezichtshanddoeken, komen heel dicht bij onze ogen en het is het beste om ze dagelijks te vervangen om infecties te voorkomen.
  Was uw handen regelmatig, vooral nadat u de aangetaste ogen heeft aangeraakt: of u nu wilt voorkomen dat de handen van uw kinderen hun ogen aanraken of oogdruppels op uw kinderen aanbrengt, handen wassen is een must.
 3. Was uw handen nadat u persoonlijke spullen hebt aangeraakt: Zorg ervoor dat u bij het opruimen uw handen wast nadat u de persoonlijke spullen van uw kinderen hebt aangeraakt, zoals dekens en handdoeken. Een goede handhygiëne is een must. Jonge kinderen vegen vaak hun ogen of handen af ​​met deze voorwerpen, waardoor de infectie mogelijk wordt verspreid.
 4. Correcte verwijdering van weefsel: Het afvegen van oogafscheiding kan heel vaak voorkomen bij conjunctivitis. Ook als u hiervoor oogdoekjes gebruikt, is het belangrijk om deze zorgvuldig weg te gooien.
 5. Raak uw gezicht niet aan: Hoe graag u dat ook wilt, het is heel belangrijk dat u uw gezicht en vooral uw ogen niet aanraakt. Dit is de beste en gemakkelijkste manier om te voorkomen dat conjunctivitis van uw kind op u wordt overgedragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *