Hoe

Hoe u uw menstruatie op natuurlijke wijze kunt initiëren: 9 tips om te proberen

Een gezonde menstruatiecyclus heeft een gemiddelde pauze van 28 dagen. Maar als alle vrouwen maar een regelmatige menstruatie hadden! Sommige vrouwen ervaren vaak vroege menstruatiebloedingen of zelfs een vertraging in de menstruatiecyclus. De menstruatie van een vrouw wordt echter als onregelmatig beschouwd als het interval daartussen meer dan 35 dagen of minder dan 21 dagen bedraagt. Als je bang bent dat je menstruatie te laat komt, kun je natuurlijke manieren proberen om je menstruatie op te wekken als je niet verwacht zwanger te worden!

Wat veroorzaakt onregelmatige menstruaties?

Onregelmatige menstruaties, ook wel onregelmatige menstruatiecycli of onregelmatige menstruatie genoemd, kunnen om verschillende redenen voorkomen en zijn niet ongewoon, zegt dr. Swetha MP, consultant – verloskundige en gynaecoloog, kraamklinieken, HRBR Layout, Bengaluru.

Hier zijn enkele veelvoorkomende oorzaken:

1. Stress

Een hoge mate van stress is niet goed voor je lichaam. Als het om uw menstruatiecyclus gaat, kan dit de hormonale balans in het lichaam verstoren en tot onregelmatige menstruaties leiden. Het lichaam kan meer cortisol (een stresshormoon) produceren, wat de regelmaat van de menstruatiecyclus beïnvloedt.

Onregelmatige menstruatie kan vele redenen hebben. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

2. Gewichtsveranderingen

Aanzienlijk gewichtsverlies of gewichtstoename kan de hormoonproductie beïnvloeden en tot onregelmatige menstruaties leiden. Extreem laag lichaamsgewicht (ondergewicht) of overgewicht kan de menstruatiecyclus verstoren, zegt de deskundige.

3. Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS)

PCOS is een veel voorkomende hormonale aandoening die onder andere onregelmatige menstruaties kan veroorzaken. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van kleine cysten op de eierstokken en een onbalans van geslachtshormonen.

4. Schildklierziekten

Schildklierhormonen spelen een cruciale rol bij het reguleren van de menstruatiecyclus. Een te trage of overactieve schildklier kan uw menstruatiecyclus beïnvloeden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Overmatige lichaamsbeweging

Lichaamsbeweging heeft veel voordelen, maar intense of overmatige fysieke activiteit kan de hormoonbalans verstoren en tot onregelmatige menstruaties leiden.

6. Slecht dieet

Ondervoeding kan de hormoonproductie beïnvloeden, dus een dieet met een tekort aan essentiële voedingsstoffen kan tot onregelmatige menstruaties leiden.

7. Perimenopauze

Naarmate vrouwen de menopauze naderen, meestal rond de leeftijd van 40 jaar, fluctueren de hormoonspiegels op natuurlijke wijze, waardoor onregelmatige menstruaties ontstaan ​​voordat de menstruatie helemaal stopt.

Hoe kun je je menstruatie op een natuurlijke manier beginnen?

Als je bang bent dat je menstruatie te laat komt, probeer dan deze methoden om je menstruatie op te wekken of je menstruatiecyclus te reguleren.

1. Zorg voor een gezond gewicht

Als je te licht of te zwaar bent, is het tijd om aan je gewicht te werken. Het bereiken en behouden van een gezond gewicht door middel van een uitgebalanceerd dieet en regelmatige lichaamsbeweging kan helpen bij het reguleren van uw menstruatiecyclus.

2. Beheer stress

Oefen stressverminderende technieken zoals yoga, meditatie, diepe ademhaling of mindfulness om hormonen in balans te brengen, adviseert Dr. Swetha.

Vertraagde periodes
Je kunt een punt introduceren. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

3. Verandering in dieet

Voeg voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, vitamines en mineralen toe aan uw dieet. Denk aan gezond voedsel zoals bladgroenten, magere eiwitten en volle granen.

4. Kruidentheeën

Sommige kruidentheeën, zoals gember en kamille, die bekend staan ​​om hun gezondheidsvoordelen, kunnen ook de menstruatie helpen stimuleren.

5. Beweeg met mate

Probeer matige en regelmatige fysieke activiteit en vermijd overmatige lichaamsbeweging, omdat dit uw menstruatiecyclus kan verstoren. Daarom is het belangrijk om een ​​balans te vinden.

6. Vitamine C

Hoge doses vitamine C kunnen de oestrogeenproductie stimuleren en mogelijk uw menstruatiecyclus reguleren. Vitamine C kun je halen uit citrusvruchten en voedingssupplementen.

7. Gezonde vetten

Voeg gezonde vetten, zoals die in avocado’s, noten en vette vis, toe aan je dieet, omdat deze de hormoonproductie kunnen ondersteunen, zegt de expert.

8. Zorg voor voldoende slaap

Zorg ervoor dat u voldoende rustgevende slaap krijgt, omdat slaapstoornissen uw hormonale balans kunnen beïnvloeden. Blijf dus uit de buurt van je telefoon of schermen voordat je naar bed gaat.

9. Warm kompres

Het aanbrengen van een warm kompres op de onderbuik kan een maatregel zijn tegen menstruatiekrampen. Ja, het helpt menstruatiekrampen te verlichten en een regelmatige bloedstroom te bevorderen.

Het is echter belangrijk op te merken dat deze natuurlijke methoden mogelijk niet voor iedereen werken en dat hun effectiviteit kan variëren. Als er een kans op zwangerschap bestaat, is het belangrijk om uw menstruatie niet op te wekken, omdat dit de zwangerschap kan schaden. Vrouwen met onderliggende medische aandoeningen zoals endometriose, vleesbomen of bloedingsstoornissen moeten ook een arts raadplegen voordat ze natuurlijke methoden proberen om menstruatie op te wekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *