Hoe u veilig een blaar kunt doorprikken zonder deze erger te maken

Hoewel het verleidelijk kan zijn om een ​​zeepbel te laten barsten, is het belangrijk om te begrijpen hoe u dit op het juiste moment en op de juiste manier kunt doen.

Met vocht gevulde, verheven, blaarachtige structuren, blaren genoemd, verschijnen vaak op onze huid. Ze bevinden zich meestal onder de eerste huidlaag en kunnen gevuld zijn met etter, bloed of heldere vloeistof. Hoewel sommige pijnlijk zijn, zijn ze allemaal ongemakkelijk, waardoor het verleidelijk is om een ​​blaar te laten barsten. Voordat je echter gaat nadenken over hoe je een zeepbel kunt laten knappen, is het belangrijk om te begrijpen dat dit misschien niet de juiste handelwijze is.

Als u echt een blaar moet doorprikken, zijn er bepaalde manieren om dit te doen om infectie of verdere complicaties te voorkomen. Health Shots krijgt alle antwoorden van dermatoloog Dr. Prijanka Kuri.

Wat is een bubbel?

Een blaar is een klein, met vocht gevuld zakje in de huid. Het treedt op als gevolg van wrijving, brandwonden of infectie. “Hoewel iedereen blaren kan krijgen, kunnen baby’s en jonge kinderen gevoeliger zijn vanwege de gevoelige huid en het onvermogen om ongemak te communiceren wanneer ze worden gewreven, terwijl oudere volwassenen mogelijk een verhoogd risico lopen vanwege factoren zoals verminderde huidelasticiteit. Wrijving, hitte, kou, chemicaliën en infecties zijn veelvoorkomende oorzaken van blaren”, legt Dr. Kuri.

Blaren mogen niet barsten, omdat dit tot infectie kan leiden. Met dank aan afbeelding: Freepik

Moet een wrijvingsblaar barsten?

Wrijvingsblaren worden veroorzaakt door herhaaldelijk wrijven of druk, maar brandwonden, extreme kou, blootstelling aan chemicaliën en bepaalde infecties kunnen ook blaren veroorzaken. “Over het algemeen is het laten knappen van bubbels geen goed idee. Dit kan leiden tot infecties en de situatie verergeren. Blaren ontstaan ​​meestal wanneer uw huid te hard is ingewreven of is blootgesteld aan hitte, kou of chemicaliën. Barstende blaren vergroten ook het risico op infectie en vertragen de genezing”, zegt Dr. Kuri.

Lees ook: Huidlaesies: wat veroorzaakt deze huidaandoening en hoe kan deze worden behandeld?

lees ook

Beste handcrèmes voor de winter: 5 tips om je huid te verzorgen

In plaats van een blaar te laten barsten, kunt u het beste de blaar schoon en beschermd houden om verdere irritatie te voorkomen. “Als de blaar ongemak of pijn veroorzaakt, kun je deze bedekken met een verband of blaarkussentje om wrijving te verminderen en de blaar vanzelf te laten genezen. Als de blaar uit zichzelf barst, maak hem dan voorzichtig schoon met water en zeep, breng antiseptische zalf aan en bedek hem met een verband om hem tegen infectie te beschermen”, zegt Dr. Kuri.

Wat is een bloedblaar en moet je deze doorprikken?

Bloedblaasjes ontstaan ​​wanneer bloedvaten onder de huid scheuren. Je kunt ze het beste met rust laten. “Ze zijn als een natuurlijk verband en beschermen de huid eronder. Barstende bloedblaren kunnen het risico op infectie vergroten en de genezing verlengen”, zegt dr. Kuri. Als de buitenste huidlaag intact blijft, kan deze fungeren als een natuurlijke barrière tegen infecties.

Kun je een koortsblaasje doorprikken?

Koortsblaasjes of koortsblaasjes worden veroorzaakt door een virus. Als je ze kapot maakt, kan het virus zich verspreiden en de situatie verergeren. Laat ze vanzelf genezen en probeer misschien een paar vrij verkrijgbare crèmes om te helpen, stelt Dr. Kuri voorop. Het barsten van een koortslip kan het risico op verspreiding van het virus vergroten en tot verdere irritatie of infectie leiden. “De oorzaak van koortsblaasjes is het herpes simplex-virus, en deze verschijnen meestal rond de lippen of mond. Als een koortsblaasje openbarst, kan de virusbevattende vloeistof vrijkomen, waardoor het virus zich naar andere delen van de huid of naar andere mensen kan verspreiden”, voegt Dr. voegde Kuri eraan toe.

Een vrouw die koorts heeft
Hoge koorts kan ook blaren in het gezicht veroorzaken. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe kun je veilig een bubbel laten knappen?

Hoewel het openbarsten van een blaar ten koste van alles moet worden vermeden, als de blaar u veel pijn bezorgt en u absoluut:

  • Was je handen heel goed
  • Maak de blister en het gebied eromheen schoon
  • Prik met een gesteriliseerde naald voorzichtig een klein gaatje in de rand van de blister
  • Druk lichtjes om de vloeistof vrij te laten, maak het gebied opnieuw schoon,
  • Breng wat antisepticum aan en bedek het met een verband.

Hoe controleer je of een blaar geïnfecteerd is?

U kunt aan het uiterlijk, de kleur en de grootte van de blaar zien of de blaar geïnfecteerd is. Let op meer pijn, roodheid, zwelling of warmte rond de blaar, wat op een ontsteking kan duiden. Als de blaar gele of groenachtige vloeistof lekt, pus bevat, groter wordt of als u koorts krijgt, is er hoogstwaarschijnlijk sprake van een infectie.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Wanneer mag je een zeepbel absoluut niet laten barsten?

Het is het beste om barstende belletjes te vermijden, vooral als ze klein zijn en je er niet al te veel last van hebben. Bovendien kunnen blaren op uw handen of voeten gemakkelijk geïnfecteerd raken, dus laat ze met rust. “Als je diabetes of een verzwakt immuunsysteem hebt, is het nog belangrijker om te voorkomen dat blaren barsten zonder eerst met een arts te overleggen. Als u een grote of zeer diepe blaas heeft, kunt u deze het beste door een professional laten behandelen”, zegt dr. Kuri. Wanneer blaren ontstaan ​​als gevolg van brandwonden of blootstelling aan chemicaliën, dienen ze als een beschermende barrière. Als ze scheuren, kan dit de genezing vertragen en het risico op infectie vergroten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *