Hoe voorkom ik spierkrampen na het sporten?

Er is niets beter dan een uitdagende training voltooien! Het voelt als een prestatie omdat je jezelf tot het uiterste hebt gedreven en je hebt uitgezweet. En het bewijs is de glans na de training. Er is echter een ongewenste gast die zelfs nadat je bent afgekoeld naar boven kan kruipen: spierkrampen. Deze plotselinge, onwillekeurige weeën kunnen uw triomfantelijke moment in een pijnlijke ervaring veranderen. Maar geen angst! Het is mogelijk om spierkrampen na het sporten te voorkomen, maar laten we eerst eens kijken waarom en hoe ze optreden.

Waarom ontstaan ​​spierkrampen na inspanning?

Spierkrampen ontstaan ​​meestal door de ophoping van melkzuur tijdens de anaerobe afbraak van glucose. Wanneer de spieren zwaar worden belast, heeft het lichaam een ​​snelle toevoer van energie nodig, waardoor de spieren op zoek gaan naar zuurstof, wat tot spierkrampen kan leiden. Er zijn andere factoren die spierkrampen kunnen veroorzaken na het sporten, waaronder uitdroging, natrium-, kalium- en magnesiumtekorten en een slechte bloedcirculatie, zegt dr. Raju Raju Eswaran, orthopedie- en artroscopiespecialist, vertelde aan Health Shots.

Spierpijn komt vaak voor na de training. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Onvoldoende vochtinname tijdens het sporten, in combinatie met een tekort aan natrium, kalium of magnesium, draagt ​​bij aan krampen. Vermoeidheid verhoogt het risico omdat vermoeide spieren moeite hebben om optimaal te functioneren. Een slechte bloedcirculatie, vooral na het abrupt stoppen van de training, en een onvoldoende warming-up verhogen de gevoeligheid. Mensen die zich niet uitrekken voordat ze aan een training beginnen, kunnen ook last krijgen van spierkrampen omdat ze de bloedcirculatie in het lichaam beperken en daardoor de zenuwen samendrukken, wat tot spierpijn kan leiden.

Hoe voorkom ik spierkrampen na het sporten?

Als u na het sporten last heeft van spierkrampen, kunt u deze op de volgende manieren vermijden:

1. Rekken

Een van de beste manieren om spierkrampen vóór het sporten te voorkomen, is door voor en na het sporten rekoefeningen te doen. Om krampen te voorkomen, moet je een tijdje opwarmen en je lichaam goed strekken. Mensen die zich voor en na het sporten uitrekken, hebben volgens Harvard Medical minder kans op spierkrampen of tranen. Rekoefeningen maken de spieren flexibeler en minder vatbaar voor tranen. Je moet meer aandacht besteden aan de spieren van die delen van het lichaam waar je het meest aan hebt gewerkt. Het verlicht niet alleen krampen, maar verbetert ook de flexibiliteit en bevordert de bloedcirculatie.

Lees ook: Zeg op natuurlijke wijze vaarwel tegen spierkrampen met behulp van deze 7 voedingsmiddelen

2. Blijf gehydrateerd

Als je te weinig water drinkt, worden je spieren gevoeliger voor spierkrampen, blijkt uit onderzoek gepubliceerd in BMJ Open Sport and Exercise Medicine. Het is belangrijk om tijdens het sporten gehydrateerd te blijven door wat water te drinken. Een voldoende hoeveelheid water in het lichaam helpt de elektrolytenbalans in stand te houden. Voldoende hydratatie helpt ook om de balans van natrium, kalium, calcium en magnesium te behouden, wat spierkrampen helpt voorkomen.

3. Masseer met een schuimroller

Foamrollers zijn ontworpen om spierpijn te verlichten en krampen te voorkomen. Het enige dat u hoeft te doen, is de aangetaste spieren zachtjes masseren om spierspasmen te verlichten. U kunt uw handen en de schuimroller gebruiken om druk uit te oefenen op de aangetaste spier om de pijn te verlichten. Het verlicht de pijn omdat het de bloedcirculatie bevordert en de spieren ontspant, waardoor de intensiteit van de krampen wordt verminderd.

Beste foamrollers voor pijnlijke spieren
Foamrollers kunnen pijnlijke spieren verlichten. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

4. Eet gezond na het trainen

Om spierpijn te voorkomen is het belangrijk om na het sporten een combinatie van voldoende eiwitten, koolhydraten en gezonde vetten te consumeren. Een gezond en uitgebalanceerd dieet kan spierpijn na het sporten helpen verlichten. Een gezond dieet helpt bij spierherstel en verlicht krampen.

Volg deze tips om spierkrampen na het sporten te verminderen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *