Hypochloorhydrie: 5 symptomen van laag maagzuur

Hypochloorhydrie is een aandoening die een tekort aan maagzuur veroorzaakt, waardoor het moeilijk wordt om voedsel goed te verteren. Ken de symptomen van de ziekte en de behandeling ervan.

U bent waarschijnlijk bekend met maagproblemen zoals zure reflux en brandend maagzuur, die optreden als er te veel maagzuur is. Maar wist je dat een tekort aan maagzuur ook een probleem kan zijn? Hypochloorhydrie, of gebrek aan maagzuur, met name een tekort aan zoutzuur (HCl), is het sterkste zuur dat uw maag produceert. Het helpt bacteriën en andere schadelijke chemicaliën te doden die uw spijsverteringsstelsel en immuniteit kunnen beïnvloeden. Als uw lichaam echter niet voldoende maagzuur produceert, kan het moeilijk zijn om voedsel goed te verteren of voedingsstoffen op te nemen. Laat ons u informeren over de symptomen en hoe u hiermee om kunt gaan.

Wat is hypochloorhydrie (gebrek aan maagzuur)?

Hypochloorhydrie belemmert het spijsverteringsproces, wat tot tal van symptomen kan leiden. Als iemand met deze aandoening worstelt, kan hij last krijgen van een indigestie, een opgeblazen gevoel en ongemak na het eten van maaltijden, omdat het lichaam het voedsel niet kan afbreken. Bovendien kan het zelfs de opname van voedingsstoffen verminderen, wat mogelijk kan leiden tot tekorten aan essentiële vitamines en mineralen. Na verloop van tijd kan onbehandelde hypochloorhydrie leiden tot ernstiger gezondheidsproblemen, zoals ondervoeding en maag-darmproblemen, waardoor het algehele welzijn en de kwaliteit van leven worden aangetast.

Wat veroorzaakt hypochloorhydrie?

Een gebrek aan maagzuur kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. dr. Manjusha Agarwal, arts in de interne geneeskunde, legt uit: ‘Chronische stress kan de balans van maagafscheidingen verstoren en de maagzuurproductie verminderen. Een andere veel voorkomende oorzaak is het veelvuldig gebruik van maagzuurremmers en protonpompremmers (PPI’s) om zure reflux of brandend maagzuur te behandelen. Hoewel deze medicijnen tijdelijke verlichting van de symptomen bieden, kunnen ze in de loop van de tijd geleidelijk leiden tot een verminderde maagzuurproductie.”

Een lage maag kan verschillende darmgezondheidsproblemen veroorzaken. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Naarmate we ouder worden, maakt het lichaam van nature minder spijsverteringsenzymen en zuren aan, waardoor veroudering ook een van de oorzaken hiervan is. Daarnaast kunnen ook voedingsfouten zoals overmatig alcoholgebruik, tekorten aan voedingsstoffen en een eiwitarm dieet bijdragen.

Symptomen van hypochloorhydrie

Hoewel maagzuur van cruciaal belang is voor het afbreken van voedsel, het opnemen van voedingsstoffen en het beschermen tegen schadelijke bacteriën, kunnen onvoldoende hoeveelheden deze processen verstoren. Hier zijn 5 veelvoorkomende symptomen van laag maagzuur die u moet kennen:

lees ook

Beste exfoliërende handschoenen: 7 topkeuzes voor een gladde huid

1. Indigestie

Hypochloorhydrie kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken, zoals een opgeblazen gevoel, een opgeblazen gevoel en ongemak na het eten. Dit komt omdat het moeilijk wordt om voedsel af te breken zonder voldoende maagzuur, wat er op zijn beurt voor zorgt dat voedsel langer in de maag blijft, wat leidt tot indigestie.

2. Frequent boeren of oprispingen

Wanneer de maag moeite heeft met het verteren van voedsel, kan deze overmatig gas produceren, waardoor frequent boeren of boeren ontstaat.

3. Brandend maagzuur

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, kan hypochloorhydrie de onderste slokdarmsfincter verzwakken, wat leidt tot zure reflux en een branderig gevoel.

4. Verzwakking van het immuunsysteem

Te weinig maagzuur verhoogt het risico op bacteriële overgroei in het spijsverteringskanaal, wat uw immuunsysteem kan beïnvloeden. Dit verhoogt het risico op infecties en maag-darmproblemen zoals diarree of obstipatie.

zwakke immuniteit
Hypochloorhydrie kan uw immuniteit beïnvloeden. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

5. Slechte opname van voedingsstoffen

Maagzuur is belangrijk voor het afbreken van eiwitten en het activeren van enzymen die nodig zijn voor de opname van voedingsstoffen zoals ijzer, calcium en B-vitamines. Een tekort aan deze voedingsstoffen kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en broze botten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Behandeling voor lage maagzuurspiegels

In plaats van uitsluitend te vertrouwen op maagzuurremmers of medicijnen die de maagzuurproductie onderdrukken, is een holistische benadering van de behandeling van hypochloorhydrie cruciaal voor het welzijn op de lange termijn, zegt Dr. Agarwal. Hier zijn 6 tips om de aandoening te behandelen:

1. Verandering in dieet

Voeg voedingsmiddelen toe die de spijsvertering bevorderen, zoals gefermenteerd voedsel zoals zuurkool, kimchi en yoghurt. Deze voedingsmiddelen bevatten probiotica die de spijsvertering bevorderen. Consumeer bovendien vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volle granen om een ​​regelmatige stoelgang te bevorderen.

2. Kauw grondig

Goed kauwen op voedsel stimuleert de productie van maagsappen, inclusief maagzuur. Neem de tijd om elke hap grondig te kauwen voordat u deze doorslikt, om de spijsvertering te bevorderen.

3. Vermijd te veel eten

Het eten van grote maaltijden kan een verzwakt spijsverteringsstelsel overweldigen. Kies voor kleinere, frequentere maaltijden om uw maag te verlichten en de spijsvertering te bevorderen.

4. Beheer stress

Chronische stress kan de spijsvertering beïnvloeden en de zuurproductie in de maag verminderen. Oefen stressverminderende technieken zoals diep ademhalen, meditatie, yoga of tijd doorbrengen in de natuur om de algehele gezondheid van de spijsvertering te ondersteunen.

een bezorgde vrouw
Stress verhoogt het risico op spijsverteringsproblemen. Met dank aan afbeelding: Freepik

5. Appelazijn

Het consumeren van verdunde appelciderazijn vóór de maaltijd kan de maagzuurproductie stimuleren. Meng een eetlepel appelciderazijn met water en drink dit ongeveer 15-20 minuten voor de maaltijd.

6. Zoutzuurpreparaten

Uw arts kan supplementen zoals betaïnehydrochloride voorschrijven om de pH van uw maag te herstellen.

Afgezien van deze tips, moet u de consumptie van voedingsmiddelen die de zuurproductie kunnen onderdrukken, zoals cafeïne, alcohol en gekruid voedsel, vermijden of verminderen. Om het stressniveau te reguleren en de algehele darmgezondheid te verbeteren, moet u ook ontspanningsactiviteiten ondernemen, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen of leuke activiteiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *