Is bruine suiker gezond? 6 vervangers die gezonder zijn

Bruine suiker bevat slechts iets minder calorieën dan witte suiker en kan er ook voor zorgen dat uw bloedsuikerspiegel stijgt.

Het is tijd om de overtuiging te ontkrachten dat bruine suiker een gezonder alternatief is voor witte suiker. Bruine suiker bevat enkele mineralen en voedingsstoffen, maar deze zijn niet in hoeveelheden aanwezig om een ​​significante bijdrage aan uw dieet te leveren. Bovendien bevat bruine suiker net zo veel calorieën als geraffineerde suiker en kan het ook de bloedsuikerspiegel verhogen. Er zijn veel vervangers voor bruine suiker die gezonder en minder vetmestend zijn.

Health Shots nam contact op met voedingsdeskundige Veena V om erachter te komen wat de nadelen zijn van het consumeren van bruine suiker en hoe je deze kunt vervangen.

Wat is bruine suiker?

Bruine suiker is een sucrosesuikerproduct. Het krijgt zijn opvallende bruine kleur door de aanwezigheid van melasse. “Naast de kleur zorgt melasse ook voor de kenmerkende smaak en maakt het sappig. Tijdens de productie wordt aan de geraffineerde witte suiker melasse toegevoegd om deze zijn bijzondere eigenschappen te geven”, vertelt Veena.
Van de vele soorten en soorten bruine suiker zijn de twee belangrijkste:

• Kleverige bruine suiker: Het bevat een hogere concentratie melasse, waardoor het dichter en plakkeriger wordt
• Vrij vloeiende bruine suiker: Deze bestaat uit fijnkorrelige suiker die niet aan elkaar plakt en daardoor “vloeit” als witte suiker.

Bruine suiker bevat veel calorieën en kan gewichtstoename veroorzaken. Met dank aan afbeelding: Freepik

Welke voedingswaarde heeft bruine suiker?

De voedingswaarde van bruine suiker kan enigszins variëren, afhankelijk van het additief en het melassegehalte. “Bruine suiker levert echter ongeveer 15 calorieën per theelepel en bevat kleine hoeveelheden mineralen zoals calcium, kalium, ijzer en magnesium”, zegt Veena.
De voedingswaarde van bruine suiker per 100 g volgens de National Nutrient Database for Standard Reference Release 25 is:
• Energie – 377 kcal
• Koolhydraten – 97,33 g
• Suiker – 96,21 g
• Vezels – 0g
• Vet – 0 g
• Eiwit – 0g
• Water – 1,77 g
• Thiamine (Vit. B1) – 0,008 mg
• Riboflavine (Vit. B2) – 0,007 mg
• Niacine (Vit. B3) – 0,082 mg
• Vitamine B6 – 0,026 mg
• Foliumzuur (Vit. B9) – 1 microgram (μg)
• Calcium – 85 mg
• IJzer – 1,91 mg
• Magnesium – 29 mg
• Fosfor – 22 mg
• Kalium – 346 mg
• Natrium – 39 mg
• Zink – 0,18 mg

lees ook

7 bijwerkingen van het drinken van ochtendkoffie op een lege maag

Lees ook: Suikervrij dieet: wat te eten en wat te vermijden

Is bruine suiker ongezond?

Bruine suiker kan, net als elk ander type suiker, schadelijk zijn voor uw gezondheid als u er te veel van gebruikt. Hier zijn enkele redenen waarom het als ongezond kan worden beschouwd:

1. Bruine suiker bevat veel calorieën

Bruine suiker bevat veel calorieën en levert lege calorieën met weinig of geen voedingswaarde. Het caloriegehalte is slechts iets lager dan dat van witte suiker. Een theelepel witte suiker bevat 16,3 calorieën en die van bruine suiker 15 calorieën.

2. Kan de bloedsuikerspiegel verhogen

Bruine suiker is een bron van koolhydraten die, wanneer ze in grote hoeveelheden worden geconsumeerd, de bloedsuikerspiegel kunnen doen stijgen. Dit kan vooral problematisch zijn voor mensen met diabetes of voor mensen die het risico lopen diabetes te ontwikkelen.

3. Bruine suiker kan bijdragen aan tandbederf

Net als andere suikers kan bruine suiker bij veelvuldig gebruik tandbederf bevorderen. Bacteriën in de mond voeden zich met suiker en produceren zuren die het tandglazuur aantasten en tot tandbederf kunnen leiden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

4. Kan het risico op chronische ziekten vergroten

Overmatige consumptie van suiker, inclusief bruine suiker, is in verband gebracht met een verhoogd risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker.

Lees ook: Ik heb een maand lang de suiker in mijn thee vervangen door Khand en zo voelde het

Een druppel bloed om de suikerspiegel onder controle te houden.
Bruine suiker is een bron van koolhydraten en kan de bloedsuikerspiegel verhogen. Met dank aan afbeelding: Freepik

6 vervangers voor bruine suiker

Er zijn verschillende vervangingsmiddelen voor bruine suiker die als gezondere opties kunnen worden beschouwd:

1. Kokossuiker

Kokossuiker wordt gemaakt van het sap van kokospalmen. Het bevat kleine hoeveelheden voedingsstoffen zoals ijzer, zink, calcium en kalium, evenals antioxidanten. Het heeft een lagere glycemische index vergeleken met bruine suiker, wat betekent dat het mogelijk minder invloed heeft op de bloedsuikerspiegel.

2. Ahornsiroop

Ahornsiroop wordt gemaakt van het sap van esdoorns. Het bevat mineralen zoals calcium, kalium en mangaan, evenals antioxidanten. Hoewel het nog steeds een bron van suiker is, heeft het een lagere glycemische index dan bruine suiker en kan het met mate worden gebruikt als natuurlijke zoetstof.

3. Lieverd

Honing is een natuurlijke zoetstof die door bijen wordt gemaakt uit bloemennectar. Het bevat kleine hoeveelheden vitamines, antioxidanten en mineralen. Hoewel het nog steeds een vorm van suiker is en met mate moet worden geconsumeerd, kan het enkele gezondheidsvoordelen bieden in vergelijking met bruine suiker.

4. Stevia

Stevia is een calorievrije zoetstof verkregen uit de bladeren van de plant Stevia rebaudiana. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel niet en is geschikt voor mensen die hun suikerconsumptie willen verminderen of diabetes onder controle willen houden.

5. Monniksfruitzoetstof

De zoetstof “monniksfruit” is gemaakt van het extract van monniksfruit, een kleine groene kalebas afkomstig uit Zuid-China. Het bevat geen calorieën en verhoogt de bloedsuikerspiegel niet, waardoor het een geschikt alternatief is voor mensen die hun suikerconsumptie willen verminderen.

6. Dadelsuiker

Dadelsuiker wordt gemaakt van gedroogde, gemalen dadels en bevat enkele van de voedingsstoffen die in hele dadels voorkomen, waaronder vezels, kalium en antioxidanten. Het heeft een lagere glycemische index vergeleken met bruine suiker en kan worden gebruikt als natuurlijke zoetstof bij bakken en koken.

Elk van deze vervangers biedt zoetheid met verschillende effecten op de bloedsuikerspiegel en extra voedingsvoordelen, waardoor ze potentieel gezondere opties zijn vergeleken met bruine suiker als ze met mate worden gebruikt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *