Is een 80/20-dieet effectief om af te vallen? Weet er alles van

Laat het intermitterende vasten achterwege en volg het 80/20-dieet voor effectieve resultaten bij gewichtsverlies. Lees verder om er alles over te weten te komen!

We hebben allemaal gehoord van het keto-dieet en intermitterend vasten, maar heb je ook gehoord van het 80/20-dieet? Als u bezig bent met afvallen en geen van de dieetplannen voor u lijkt te werken, kan dit uw kans zijn om het 80/20-dieet te proberen. Het is gemakkelijker te volgen en kan om verschillende redenen langetermijnresultaten opleveren.

Wat is het 80/20-dieet?

Het 80/20-dieet, ook bekend als het Pareto-principe, is een voedingsproces gebaseerd op het Pareto-principe, dat stelt dat ongeveer 80 procent van de resultaten afkomstig is van 20 procent van de input. In de context van diëten wordt dit principe gebruikt om individuen aan te moedigen een evenwicht te bewaren tussen gezond eten en af ​​en toe wat lekkers.

Voedingsdeskundige Avni Kaul legt verder uit: “Het kernconcept van het 80/20-dieet is ervoor te zorgen dat je 80 procent van de tijd voedzaam voedsel eet en de resterende 20 procent van de tijd flexibiliteit biedt voor lekkernijen of minder voedzame opties. “Deze aanpak heeft tot doel duurzame en gezonde eetgewoonten op de lange termijn te bevorderen door strikte beperkingen te vermijden en een evenwichtige relatie met voedsel te bevorderen.”

Bij het 80/20 dieet draait het om het vinden van een gezonde balans in je eetgewoonten!

Wat zijn de voordelen van het 80/20-dieet om af te vallen?

Hier zijn enkele redenen waarom het 80/20-dieet zou kunnen helpen bij het behalen van gewichtsverlies op de lange termijn.

lees ook

Beste instant theepremix: top 5 tips voor theeliefhebbers!

1. Bevordert een uitgebalanceerd dieet

Het 80/20-dieet kan nuttig zijn bij het afvallen door een duurzaam en uitgebalanceerd dieet te bevorderen. “Door je 80 procent van de tijd te concentreren op het consumeren van voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen, kun je ervoor zorgen dat je aan de voedingsbehoeften voldoet en tegelijkertijd de inspanningen om af te vallen ondersteunt door middel van gecontroleerde calorie-inname en een algehele verbeterde voedingskwaliteit”, zegt de expert.

2. Verminderde behoefte aan ongezond voedsel

Door 20 procent van de tijd de flexibiliteit te hebben om te genieten van lekkernijen of minder voedzame opties, voorkom je gevoelens van ontbering en verklein je de kans op eetbuien, waardoor het gemakkelijker wordt om je op de lange termijn aan het dieet te houden. Gevoelens van terugtrekking gaan vaak gepaard met strikte diëten en vergroten de kans op eetaanvallen of het helemaal stoppen van het dieet

Healthshots wellnessgemeenschap voor vrouwen

Healthshots Inner Circle Een exclusieve wellnessgemeenschap voor vrouwen

WORD NU LID

3. Flexibiliteit helpt bij het opbouwen van een betere relatie met voedsel

Het 80/20-dieet zou een gunstige benadering van gewichtsverlies kunnen zijn vanwege de nadruk op gematigdheid en flexibiliteit. Door prioriteit te geven aan de consumptie van voedsel dat overwegend voedzaam is, kunnen mensen duurzame eetgewoonten ontwikkelen die zowel het fysieke als het mentale welzijn bevorderen. Deze aanpak zorgt voor een gezondere relatie met voedsel, moedigt mindfulness aan bij het maken van eetkeuzes en kan in de loop van de tijd bijdragen aan geleidelijk, gestaag gewichtsverlies.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

het 80/20-dieet
Het 80/20-dieet is effectiever in het helpen afvallen. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Verbeterde algehele voedingskwaliteit

Door zich tijdens de portie van 80 procent te concentreren op voedzaam, volledig voedsel, zouden mensen de algehele voedingskwaliteit kunnen verbeteren, de metabolische gezondheid kunnen ondersteunen en een stabiel energieniveau kunnen handhaven. Dit alles draagt ​​bij aan gewichtsverlies en gewichtsbehoud. Het 80/20-dieet bevordert een evenwichtige en realistische benadering van voeding en maakt het gemakkelijker te implementeren als een levensstijlverandering op de lange termijn in plaats van een beperkend dieet op de korte termijn, wat uiteindelijk leidt tot duurzame resultaten op het gebied van gewichtsverlies.

Lees ook: Blue Zone-dieet: probeer dit geheime dieet van mensen die het langst leven

Wat moet je eten in het 80 procent-gedeelte van het 80/20-dieet?

In het 80%-deel van het 80/20-dieet moet je voornamelijk voedzame voedingsmiddelen eten die belangrijke vitamines, mineralen en andere heilzame voedingsstoffen bevatten. Volgens de deskundige moet dit deel van je dieet bestaan ​​uit volwaardige voedingsmiddelen zoals:

1. Magere eiwitten: kip, kalkoen, vis, tofu, bonen, linzen en magere zuivelproducten.
2. Groenten en fruit: Een verscheidenheid aan kleurrijke groenten en fruit biedt een breed scala aan voedingsstoffen en antioxidanten.
3. Volle granen: quinoa, bruine rijst, haver, gerst, volkorenbrood.
4. Gezonde vetten: Avocado, noten, zaden, olijfolie en vette vis zoals zalm en makreel.
5. Zuivelproducten of melkalternatieven: Griekse yoghurt, amandelmelk of andere verrijkte plantaardige melk.

Deze voedingsmiddelen bevatten belangrijke voedingsstoffen en helpen tegelijkertijd gevoelens van volheid en tevredenheid te bevorderen, wat kan bijdragen aan gewichtsbeheersing en de algehele gezondheid.

het 80/20-dieet
Voeg gezonde voedingsmiddelen die rijk zijn aan belangrijke vitamines en mineralen toe aan uw portie van 80 procent.

Wat valt er te eten in de portie van 20 procent?

In het 20 procent-gedeelte van het 80/20-dieet heeft men de flexibiliteit om voedingsmiddelen op te nemen die als minder voedzaam of calorierijk worden beschouwd. Met deze portie kunt u af en toe een verwennerij of traktatie krijgen zonder uw algemene voedingsdoelen in gevaar te brengen.

Enkele voorbeelden van voedingsmiddelen die volgens de deskundige in het aandeel van 20 procent kunnen worden opgenomen, zijn:

1. Desserts: cakes, koekjes, ijs, chocolade en gebak
2. Bewerkte snacks: chips, pretzels, popcorn en crackers.
3. Suikerhoudende dranken: limonade, vruchtensappen, energiedrankjes, gezoete koffie, thee.
4. Fastfood of afhaalmaaltijden: hamburgers, pizza, friet, gebakken kip, enz.
5. Alcoholische dranken: bier, wijn of cocktails

Wie moet dit dieet vermijden?

Hoewel het 80/20-dieet geschikt kan zijn voor veel mensen die op zoek zijn naar een evenwichtige benadering van gezond eten en gewichtsbeheersing, is het misschien niet voor iedereen geschikt. Deze mensen moeten wegblijven van dit dieet.

1. Mensen met ziekten

Mensen met bepaalde dieetbeperkingen of medische aandoeningen die strikte dieetcontrole vereisen, zoals diabetes, coeliakie of voedselallergieën, zullen het waarschijnlijk moeilijk vinden om zich aan het 80/20-principe te houden en tegelijkertijd aan hun voedingsbehoeften te voldoen.

2. Mensen die lijden aan eetstoornissen

Mensen die in het verleden last hebben gehad van eetstoornissen of die problemen hebben met de zelfbeheersing rond bepaalde voedingsmiddelen, kunnen merken dat de flexibele eetstijl ongezond eetgedrag uitlokt en mogelijk verergert. Overleg met een gekwalificeerde diëtist wordt aanbevolen voordat u met een nieuw dieetplan begint, vooral voor mensen met onderliggende gezondheidsproblemen of speciale voedingsbehoeften.

Breng weg

Het is belangrijk op te merken dat hoewel je af en toe van deze voedingsmiddelen kunt genieten, gematigdheid belangrijk is. Overmatige consumptie kan nog steeds negatieve gevolgen hebben voor uw gezondheid en inspanningen om af te vallen. De focus moet blijven liggen op een uitgebalanceerd dieet, dat voor meer dan 80 procent voornamelijk uit voedingsrijke voedingsmiddelen bestaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *