Is ijs een huismiddeltje tegen keelpijn?

Als de keel van u of uw kind kriebelig is en pijn doet bij het slikken, kan het een zere keel zijn. Keeloperaties, virussen die verkoudheid of griep kunnen veroorzaken, allergieën of roken zijn enkele oorzaken van keelpijn. Ongeacht de oorzaak, er zijn enkele voedingsmiddelen die u kunt eten tegen keelpijn. Is ijs inbegrepen? Lees verder om erachter te komen of u uw kind een ijsje kunt geven als huismiddeltje tegen keelpijn.

Wat is keelpijn?

Keelpijn is een veel voorkomend symptoom van verschillende ziekten, vaak veroorzaakt door virale of bacteriële infecties. Het kan ook te wijten zijn aan omgevingsfactoren zoals droge lucht of irriterende stoffen zoals rook, zegt dr. Jayanta Thakuria, een expert in interne geneeskunde en reumatologie. De keel raakt ontstoken en geïrriteerd, wat ongemak, pijn en slikproblemen veroorzaakt.

Een zere keel kan vele oorzaken hebben. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Kan ijs goed zijn tegen keelpijn?

Volgens een onderzoek uit 2020, gepubliceerd in het Cureus-tijdschrift, kon ijs een deel van de pijn verlichten die gepaard gaat met een tonsillectomie. Hoewel het geen geneesmiddel is, kan ijs wel tijdelijke verlichting bieden, zeggen ze
dr. Thakuria. De koude temperatuur verdooft de keel en verlicht pijn en ontstekingen. Bovendien kan de gladde textuur zachter zijn voor keelpijn en schrammen in vergelijking met grof of gekruid voedsel.

IJssmaken zijn beter tegen keelpijn

Omdat er zoveel smaken en soorten ijs op de markt zijn, kan het kiezen van het juiste ijs een beetje verwarrend zijn. Kies voor romige, zachtere soorten die minder snel de keel irriteren. Vanille en andere milde smaken verdienen de voorkeur, omdat sterke en zure smaken zoals citrus of chocolade de irritatie kunnen vergroten. Vermijd ook ijs met ingrediënten zoals noten of knapperige stukjes, omdat deze uw gevoelige keel nog meer kunnen irriteren.

Meisje eet ijs
Is ijs goed tegen keelpijn? Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Tips om keelpijn te genezen

IJs kan een geweldige afwisseling zijn, maar het is geen remedie tegen keelpijn. Om de oorzaak echt aan te pakken, kun je deze zes effectieve methoden overwegen:

• Geef voldoende vocht, zoals warm water, kruidenthee of verzachtende bouillon, om de keel van uw kind vochtig te houden.
• Neem een ​​theelepel zout, doe dit in een glas warm water en laat uw kind meerdere keren per dag gorgelen.
• Het toevoegen van vocht aan de lucht met een luchtbevochtiger kan voorkomen dat de keel uitdroogt, vooral op plaatsen met een droog klimaat of verwarmde binnenruimtes.
• Geef uw kind een pauze voor de stembanden door het spreken, zingen of fluisteren te beperken. Rust is cruciaal voor het genezingsproces.
• Gebruik keelsprays of pijnstillers om de symptomen te verlichten, maar houd u altijd aan de aanbevolen doseringen.

Als de symptomen aanhouden of verergeren, neem dan contact op met een arts die kan bepalen of een onderliggende infectie een specifieke behandeling vereist.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Het is ook belangrijk om aandacht te besteden aan factoren die de aandoening kunnen verergeren. Zorg ervoor dat uw kind niet wordt blootgesteld aan passief roken, omdat dit de keel kan irriteren en het genezingsproces kan belemmeren. Het kan moeilijk zijn, maar u moet proberen uw kind minder te laten praten. Overmatig praten, schreeuwen of zingen met een zere keel kan de stembanden belasten en het herstel vertragen.

Hoewel ijs geen wondermiddel tegen keelpijn is, kan het zeker verlichting van de symptomen bieden. Gecombineerd met andere remedies en bewuste keuzes kun je het krabben en de pijn overwinnen, waardoor een soepeler pad naar herstel wordt verzekerd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *