Kan het luisteren naar droevige liedjes je gelukkig maken?

We hebben allemaal die ene grote breuk meegemaakt waarbij we onszelf wekenlang in slaap huilden en de meest tragische liedjes op onze koptelefoon of Airpods schreeuwden! We hebben allemaal het gevoel van kalmte ervaren dat het luisteren naar droevige liedjes ons geeft, het gevoel van afsluiting en verbondenheid. Dus als je je ook afvraagt ​​hoe zulke tragische teksten je blij kunnen maken, dan ben je niet de enige!

Health Shots nam contact op met Dr. Imran Noorani, een adviseur-psycholoog bij het Child Development Center Sir Ganga Ram Hospital in New Delhi, om erachter te komen of droevige liedjes ons echt gelukkig kunnen maken.

Hij zegt: ‘Ja, droevige liedjes kunnen iemand een gevoel van geluk of opluchting geven. Dit fenomeen staat bekend als de ‘paradox van het droevige lied’.

Kan het luisteren naar droevige liedjes ons een goed gevoel geven?

De wereld weet dat het luisteren naar muziek voordelen heeft. Maar hoe zit het met droevige liedjes?

Wetenschappers Liila Taruffi en Stefan Kölsch van de Vrije Universiteit van Berlijn hebben een onderzoek uitgevoerd om te begrijpen hoe verdrietig liedjes ons doen voelen. Ze vroegen de deelnemers om hun gevoelens op te schrijven als ze naar droevige muziek luisterden. Op de lijst stonden gevoelens als ‘nostalgie’, ‘vrede’ en ‘tederheid’, allemaal gevoelens van kalmte in plaats van ongemak. dr. Noorani zegt dat er veel manieren zijn waarop een droevig liedje je een beter gevoel kan geven.

1. Catharsis

Luisteren naar droevige muziek kan dienen als een vorm van emotionele ontlading of catharsis. Het stelt de luisteraar in staat zijn eigen verdriet in een gecontroleerde omgeving te verwerken en te uiten. Dit kan later leiden tot een gevoel van opluchting en zelfs een gevoel van lichtheid.

2. Empathie en begrip

Droevige liedjes bevatten vaak teksten en melodieën die de eigen ervaringen en emoties van de luisteraar weerspiegelen. Dit gevoel van begrip en verbondenheid kan leiden tot een gevoel van veiligheid en daardoor tot een verschuiving naar een positievere emotionele toestand.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

 • Esthetische waardering: Sommige mensen vinden schoonheid in droevige muziek en waarderen de artistieke en emotionele diepgang die in de creatie ervan zit. Deze esthetische waardering kan een gevoel van vreugde of voldoening teweegbrengen.
 • Transcendentie: Er bestaat een concept dat tragisch plezier wordt genoemd, waarbij mensen enige vreugde of schoonheid vinden in het ervaren van verdriet vanaf een veilige afstand, ook al weten ze dat het een tijdelijke en gecontroleerde emotionele ervaring is.
 • Verhoogde emotionele complexiteit: Het ervaren van verdriet door middel van muziek kan bijdragen aan een breder emotioneel bereik en een grotere diepgang van ervaringen. Deze toegenomen emotionele complexiteit kan leiden tot een algeheel gevoel van vervulling en welzijn.
Muziektherapie kan mensen helpen omgaan met trauma en rouw. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat zijn de voordelen van muziektherapie voor de geestelijke gezondheid?

Muziektherapie biedt een scala aan voordelen op fysiek, emotioneel en cognitief gebied. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen van muziek en waarom het luisteren naar droevige liedjes goed kan zijn.

 • Muziek helpt bij emotionele expressie en regulatie: Muziek biedt een non-verbale manier om emoties te uiten en te verwerken.
 • Stressverlichting en ontspanning: Het luisteren naar of het maken van muziek kan een ontspanningsreactie teweegbrengen, waardoor stress en angst worden verminderd.
 • Verbeterd humeur en emotioneel welzijn: Muziek kan de afgifte van neurotransmitters zoals dopamine en endorfine stimuleren, wat resulteert in een beter humeur en een gevoel van vreugde.
 • Verbeterde cognitieve functie: Door met muziek bezig te zijn, kunnen cognitieve vaardigheden zoals geheugen, aandacht en probleemoplossing worden verbeterd. Het kan ook gunstig zijn voor mensen met neurocognitieve stoornissen zoals de ziekte van Alzheimer.
 • Fysieke revalidatie: Muziektherapie kan worden gebruikt ter ondersteuning van fysieke revalidatie. Ritmische elementen in muziek kunnen de bewegingscoördinatie en motoriek bevorderen.
 • Sociale verbinding en communicatie: Groepsmuziekactiviteiten bevorderen de sociale interactie, samenwerking en communicatieve vaardigheden. Dit is vooral waardevol voor personen die mogelijk moeite hebben met sociale interacties.
 • Zelfwaardering en zelfvertrouwen opbouwen: Het succesvol creëren of uitvoeren van muziek kan iemands zelfwaardering en zelfvertrouwen vergroten.
 • Pijn therapie: Het is aangetoond dat muziektherapie bij sommige personen de pijnperceptie en de behoefte aan pijnmedicatie vermindert.
 • Creatieve expressie en artistiek werkterrein: Muziektherapie biedt een mogelijkheid voor creatieve expressie en stelt individuen in staat hun artistieke vaardigheden te verkennen en te ontwikkelen.
 • Omgaan met trauma en rouw: Muziektherapie kan een effectief hulpmiddel zijn om mensen te helpen traumatische ervaringen of rouw te verwerken en ermee om te gaan.
 • Verbeterde levenskwaliteit bij chronische ziekten: Muziektherapie heeft positieve effecten aangetoond bij mensen met chronische ziekten zoals kanker, hartaandoeningen en chronische pijn.
 • Culturele en spirituele verbinding: Muziek kan nauw verbonden zijn met culturele en spirituele praktijken en biedt individuen de mogelijkheid om verbinding te maken met hun erfgoed en overtuigingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *