Keelpijn tijdens de moesson: oorzaken en oplossingen

Het moessonseizoen brengt verlichting van de hitte, maar brengt ook vochtigheid met zich mee. Het plakkerige gevoel is niet het enige ongemak dat je voelt tijdens het moessonseizoen. Als het regent, komen vaak keelpijn en allergieën voor. Ernstige pijn en irritatie in de keel, slikproblemen, hoesten, lethargie en soms zelfs koorts kunnen voorkomen. Laten we eens kijken naar de oorzaken van keelpijn en de remedies daarvoor.

De wisselende weersomstandigheden en de prevalentie van virale en bacteriële infecties tijdens de moesson maken keelpijn tot een veel voorkomende aandoening, zegt dr. Manu S Babu, universitair docent en adviseur KNO, DPU Super Specialty Hospital, Pimpri, Pune.

Keelpijn komt vaak voor tijdens de moesson. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Veel voorkomende oorzaken van keelpijn

Er kunnen veel redenen zijn voor keelpijn tijdens de moesson.

1. Virale infecties

Dit is veruit de meest voorkomende oorzaak van keelpijn in het regenseizoen, zegt dr. Mala Kaneria, adviseur infectieziekten, Jaslok Hospital & Research Centre, Mumbai, vertelde aan Health Shots. Verkoudheid of griep, H1N1 en H3N2 zijn de verantwoordelijke virussen.

2. Bacteriële infecties

Strep-bacteriën, die verantwoordelijk zijn voor keelpijn, kunnen gedijen in de vochtige omgeving van het moessonseizoen en ernstige keelpijn veroorzaken.

3. Allergieën

Er zijn enkele ziekten die veel voorkomen tijdens de moesson. Een verhoogde luchtvochtigheid tijdens de moesson kan ook allergieën veroorzaken en tot keelirritatie en pijn leiden. Dit is erger bij mensen die in het verleden allergieën hebben gehad en bij mensen met bronchiale astma of chronische obstructieve longziekte, merkt dr. Kaneria.

Keelpijn
Allergieën kunnen keelpijn veroorzaken. Met dank aan afbeelding: Freepik

4. Irriterende stoffen in de lucht

Als het regent, komen verontreinigende stoffen en allergenen vaak op de grond terecht. Dit alles leidt tot ademhalingsproblemen die de keel kunnen aantasten.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Zure reflux

Gastro-oesofageale refluxziekte kan tijdens de moesson verergeren als gevolg van veranderingen in het voedingspatroon en een verhoogde inname van gekruid, olieachtig en gefrituurd voedsel. Dit kan ervoor zorgen dat zuur het slijmvlies van de keel irriteert, wat resulteert in keelpijn, zegt dr. Baboe.

Bij oudere mensen kunnen deze infecties verergeren. Mensen met onderliggende comorbiditeiten zoals diabetes, hoge bloeddruk, lever-, long- of nierziekten moeten ook voorzichtig zijn. Omdat de infecties een infectie van de lagere luchtwegen of longontsteking kunnen veroorzaken, zegt Dr. Kaneria.

Huismiddeltjes om keelpijn te behandelen

Als iemand in uw gezin keelpijn krijgt, kunnen verschillende huismiddeltjes het ongemak helpen verlichten. Hier zijn een paar tips:

1. Gorgelen met warm zout water

Dit is de gemakkelijkste manier om verlichting te bieden als een zere keel ongemak veroorzaakt. Los eenvoudigweg een theelepel zout op in warm water en laat uw geliefde meerdere keren per dag gorgelen om keelirritatie te verlichten.

2. Honing en warm water

Meng een eetlepel honing met warm water of kruidenthee en laat uw gezinslid dit drinken om de keel te verzachten. Honing heeft antimicrobiële eigenschappen die infecties kunnen helpen bestrijden, zegt dr. Baboe.

3. Blijf gehydrateerd

Zorg ervoor dat uw dierbare de hele dag warme vloeistoffen zoals kruidenthee, soep of warm water drinkt om de keel vochtig te houden en ongemak te verlichten.

4. Stoominhalatie

Het inademen van stoom uit warm water kan de keel verzachten en verstopping verlichten, waardoor de symptomen van keelpijn worden verlicht.

5. Laat je stem rusten

Vermijd het om uw stem te belasten of luid te spreken, omdat dit de keel verder kan irriteren. Een rustige stem helpt de keel sneller genezen.

Tips om keelpijn te voorkomen

Hoewel het niet altijd mogelijk is om een ​​zere keel volledig te voorkomen, kan het nemen van bepaalde preventieve maatregelen het risico helpen verminderen. Dit is wat u moet doen:

• Verhoog uw immuniteit door een voedzaam dieet te volgen, gehydrateerd te blijven en waar nodig supplementen te nemen.
• Zorg voor persoonlijke hygiëne, inclusief mondhygiëne.
• Zorg ervoor dat u niet nat wordt als het regent.
• Vermijd allergenen en verontreinigende stoffen.
• Draag een masker als je ziek bent of in de buurt van zieke mensen.
• Blijf op de hoogte van vaccinaties (pneumokokken en griep).
• Natuurlijke remedies zoals tulsi, gember en honing kunnen ook al vroeg worden gebruikt.

Als de symptomen echter niet snel verdwijnen of verergeren, is het beter om naar een arts te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *