Kip of eieren: welke eiwitbron is beter?

In de voedselstrijd tussen kip en eieren is er een winnaar als het om eiwitten gaat. Laten we op Nationale Eiwitdag eens kijken of kip beter is dan eieren.

Fitnessliefhebbers of gewichtskijkers zweten niet alleen, maar letten ook op hun dieet. Een van de belangrijkste veranderingen in het voedingspatroon voor gewichtsverlies is het consumeren van eiwitrijk voedsel. De gezondheidsvoordelen van eiwitten zijn onder meer de opbouw van droge spieren en een versneld herstel na inspanning. Hoewel er veel eiwitbronnen zijn, geven veel niet-vegetariërs de voorkeur aan kip en eieren. Maar je vraagt ​​je misschien af ​​of kip meer eiwitten bevat dan eieren. Op Nationale Eiwitdag, gevierd op 27 februari, vertellen we je welk eiwitrijk voedsel wint in de strijd tussen kip en ei.

Wat zijn eiwitten?

Eiwit, ook wel polypeptiden genoemd, is een van de belangrijke voedingsstoffen die verschillende cruciale rollen in het lichaam spelen. Het is noodzakelijk voor de vorming van alle delen van het lichaam, inclusief tanden en botten, zegt voedingsdeskundige Shruti Keluskar. Volgens een onderzoek uit 2016, gepubliceerd in Food & Function, bedraagt ​​de aanbevolen eiwitinname voor een gezonde volwassene met minimale fysieke activiteit 0,8 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag.

Eieren zijn rijk aan eiwitten. Met dank aan afbeelding: Freepik

Magere eiwitbronnen

Het is altijd beter om te vertrouwen op magere eiwitbronnen, omdat deze een lager vetgehalte hebben dan niet-magere eiwitbronnen, zegt de expert. Magere eiwitbronnen zijn onder meer kip, vis met wit vruchtvlees, eieren, gewone Griekse yoghurt, noten en zaden.

Niet-magere eiwitbronnen

Niet-magere eiwitbronnen bevatten doorgaans veel vet. Deze omvatten verwerkt vlees, rood vlees en vetrijke zuivelproducten.

Kip of eieren als eiwit?

Volgens het Amerikaanse ministerie van Landbouw bevat 100 gram witte eieren 10,9 gram eiwit. Als u echter waarde hecht aan eiwitten, kies dan voor bruine eieren. Bovendien bevat 100 gram bruine eieren 12 gram eiwit. Kip is een duidelijke winnaar. Als je 100 gram kipfilet eet, krijg je volgens de USDA 23,2 gram kip binnen.

lees ook

6 goede redenen om van de goedheid van aardbeien te genieten

Ja, zowel kip als eieren zijn uitstekende eiwitbronnen. De keuze tussen de twee hangt echter af van verschillende factoren, zoals persoonlijke voedingsvoorkeuren, voedingsbehoeften en gezondheidsoverwegingen, zegt Keluskar. Als u bijvoorbeeld gefocust bent op gewichtsverlies en een eiwitrijk dieet wilt volgen, is kipfilet uw eerste keuze.

Kipfilet
Kip is mager vlees. Met dank aan afbeelding: Freepik

Kip is een mager vlees dat bijzonder rijk is aan hoogwaardige eiwitten. Het bevat alle essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft voor spiergroei, herstel en onderhoud.

Eieren daarentegen zijn een complete bron van eiwitten, wat betekent dat ze alle essentiële aminozuren in de juiste verhoudingen bevatten. Ze zijn ook een goede bron van vitamines, mineralen en antioxidanten. Eieren zijn ook veelzijdiger bij het koken en kunnen in verschillende gerechten worden verwerkt.

Uiteindelijk komt de keuze tussen kip en eieren voor eiwitten neer op individuele voorkeuren en voedingsbehoeften.

Hoe kunt u kip en eieren in uw dieet opnemen?

Hier zijn zes manieren om kip en eieren in uw dieet op te nemen:

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

1. Kip- en groentespiesjes

 • Rijg de in blokjes gesneden kip en een verscheidenheid aan je favoriete groenten, zoals paprika, uien en courgette, aan spiesjes.
 • Bestrijk met olijfolie en gril tot de kip goed gaar is.
 • Serveer met een salade of bruine rijst.

2. Gebakken rijst met groenten en eieren

 • Kook bruine rijst en laat afkoelen.
 • Bak in een pan in blokjes gesneden groenten zoals broccoli, wortelen en uien met knoflook en gember.
 • Voeg gekookte rijst en roerei toe en vervolgens sesamolie voor de smaak.

3. Salade met kip en avocado

 • Meng de in blokjes gesneden kipfilet, avocado, kerstomaatjes en koriander in een kom.
 • Voeg limoen en olijfolie toe voor een verfrissende en bevredigende salade.

4. Ontbijtkom met eieren en groenten

 • Meng roerei, spinazie en champignons in een kom.
 • Beleg met gesneden kipfilet voor extra eiwitten.

5. Kippen- en groentesoep

 • In een grote pan bak je de in blokjes gesneden kip, uien en knoflook.
 • Voeg kippenbouillon, in blokjes gesneden groenten zoals wortels en selderij toe.
 • Laat sudderen tot de groenten gaar zijn en voeg dan gekookte pasta of bruine rijst toe.

6. Kip- en eierwrap

 • Grill de kip en combineer met roerei, gemengde groenten en kruiden naar keuze zoals kurkuma, chilipoeder en korianderpoeder.
 • Verpak het geheel in een volkoren roti voor een snelle en voedzame maaltijd voor onderweg.

Zowel kip als eieren zijn voedzame opties en het opnemen van verschillende eiwitbronnen in uw dieet is goed voor de algehele gezondheid en het welzijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *