Kombucha: 5 gezondheidsvoordelen voor de darmen, lever en meer

Kombucha is een probiotische drank omdat het fermentatieproces darmvriendelijke bacteriën toevoegt. Leer de geweldige gezondheidsvoordelen van Kombucha!

Kombucha is een zoete, koolzuurhoudende en gefermenteerde drank – een thee – die als goed voor de darmgezondheid wordt beschouwd en antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het bevat probiotica of vriendelijke bacteriën die het spijsverteringsstelsel en het hele systeem ten goede komen.

Wat is Kombucha?

Kombucha is een soort gefermenteerde thee gemaakt van bacteriën, gist, suiker en thee. Het heeft een geeloranje kleur en smaakt licht zuur. Na het fermentatieproces wordt het koolzuurhoudend en dus koolzuurhoudend.

Prominente voedingsdeskundige Nupuur Patil legt uit: “Kombucha is een gefermenteerde theedrank met een pittige smaak, gecreëerd door het fermenteren van gezoete thee met een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten (SCOBY). De populariteit komt voort uit vermeende gezondheidsvoordelen, waaronder probiotica voor de darmgezondheid, antioxidanten en mogelijke ondersteuning van het immuunsysteem. Het is bekend dat het de spijsvertering bevordert, de energie verhoogt en het lichaam ontgift.

Kombucha is het op een na beste superdrankje in de stad. Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha?

Omdat kombucha een hoog gehalte aan probiotische bacteriën bevat, is het bekend dat het verschillende gezondheidsvoordelen bevordert, waaronder:

1. Kombucha is rijk aan probiotica

Er wordt aangenomen dat kombucha uit China of Japan komt. Speciale bacteriestammen, gist en suiker worden aan zwarte of groene thee toegevoegd en vervolgens een week of langer laten fermenteren. Tijdens dit fermentatieproces groeien er ook talloze bacteriën in het mengsel. Kombucha bevat verschillende soorten melkzuur die een probiotisch effect op de darmen kunnen hebben. Probiotica creëren ruimte voor gezonde bacteriën in uw darmen die verschillende aspecten van de gezondheid kunnen verbeteren, waaronder de spijsvertering, ontstekingen of gewichtsverlies.

lees ook

Ginseng-thee: 5 voordelen van deze gezonde drank

2. Kan de effecten van groene thee versterken

Er zijn verschillende bioactieve stoffen zoals polyfenolen in groene thee die als krachtige antioxidanten in het lichaam werken. Kombucha, gemaakt van groene thee, bevat een aantal van dezelfde plantaardige ingrediënten en heeft verschillende voordelen als groene thee. Volgens een onderzoek kan regelmatige consumptie van groene thee het aantal verbrande calorieën verhogen, buikvet verminderen, het cholesterolgehalte verbeteren en tegelijkertijd helpen de bloedsuikerspiegel onder controle te houden.

Lees ook: Gewichtsverlies: 5 drankjes om het langzame metabolisme te stimuleren

3. Kombucha kan de leverfunctie ondersteunen

Ons lichaam maakt door verschillende factoren vrije radicalen vrij. Deze zijn schadelijk voor het lichaam en kunnen zelfs leiden tot de ontwikkeling van chronische problemen in het lichaam. Antioxidanten zijn stoffen die deze vrije radicalen bestrijden die uw cellen kunnen beschadigen. Groene thee kombucha kan een antioxiderende werking hebben op uw lever.

Komboecha
Probiotische theedranken zoals kombucha ondersteunen de gezondheid van de lever. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

4. Kombucha kan schadelijke bacteriën doden

Door het fermentatieproces ontstaat azijnzuur als hoofdingrediënt in kombucha, dat ook overvloedig aanwezig is in azijn. Net als de polyfenolen in thee heeft het azijnzuur in kombucha het potentieel om veel schadelijke micro-organismen te doden. Kombucha, gemaakt van zwarte of groene thee, heeft krachtige antibacteriële eigenschappen die de groei van ongewenste bacteriën in het lichaam kunnen onderdrukken zonder de nuttige probiotische bacteriën of gisten die bij het fermentatieproces betrokken zijn, aan te tasten.

5. Kan diabetes type 2 helpen behandelen

Miljoenen mensen leven met de chronische ziekte diabetes, die leidt tot een hoge bloedsuikerspiegel en insulineresistentie. In een pilotstudie uit 2023 werden 12 deelnemers geanalyseerd die de opdracht kregen om gedurende 4 weken 240 ml kombuchaproduct te consumeren. Kombucha hielp de gemiddelde nuchtere bloedsuikerspiegel van de deelnemers te verlagen ten opzichte van de uitgangswaarde, terwijl de placebogroep dat niet deed.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Bijwerkingen van het drinken van kombucha

Voorzichtigheid is geboden omdat kombucha bijwerkingen kan veroorzaken, vooral bij mensen met een verzwakt immuunsysteem of bepaalde gezondheidsproblemen. Deze kunnen bestaan ​​uit allergische reacties, maagklachten en, in zeldzame gevallen, zelfs ernstige vergiftiging door schadelijke bacteriën of een overmatig alcoholgehalte als de drank niet op de juiste manier wordt gezet of bewaard.

Je moet ook op je hoede zijn voor overmatig gebruik van kombucha. Let bij het kopen van verpakte kombuchathee op het aantal calorieën.

Hoe wordt kombucha gemaakt?

Bij het maken van kombucha wordt gezoete thee gezet, de SCOBY toegevoegd en deze ongeveer 7 tot 14 dagen gefermenteerd. Het is een eenvoudig proces, maar hygiëne en zorgvuldige controle van de fermentatietijd en -omstandigheden zijn essentieel om besmetting te voorkomen en een veilig, smakelijk drankje te garanderen, legt voedingsdeskundige Nupuur Patil uit.

Veel Gestelde Vragen

Is het goed om elke dag kombucha te drinken?

Als mensen kombucha met mate consumeren, is het nog steeds veilig om te consumeren. Uw keuze voor kombucha – gekocht of zelfgemaakt – bepaalt uiteindelijk hoeveel u kunt drinken zonder ernstige bijwerkingen te ervaren. Kombucha is een koolzuurhoudende drank die bij overmatig gebruik een opgeblazen gevoel kan veroorzaken.

Bovendien hebben sommige kombuchaproducten een hoog suikergehalte, wat ontstekingsziekten in de darmen kan verergeren en tot aandoeningen van het spijsverteringskanaal kan leiden.

Wie mag geen kombucha drinken?

Hoewel kombucha rijk is aan probiotica, moeten mensen ook een arts raadplegen voordat ze de drank consumeren als ze medische aandoeningen hebben zoals het prikkelbaredarmsyndroom, een verzwakt immuunsysteem, zwanger zijn of borstvoeding geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *