Leer alles over ptosis, de oogziekte waaraan Zeenat Aman leed

Op het hoogtepunt van haar filmcarrière in de jaren zeventig en tachtig betoverde actrice Zeenat Aman het publiek met haar glamoureuze charme, immense gratie en talent. Zelfs vandaag de dag is ze niet alleen erg populair vanwege haar werk, maar ook vanwege haar ongefilterde persoonlijkheid op Instagram. In een recent bericht richtte ze zich tot een ‘olifant in de kamer’: haar hangende ooglid, dat een onderwerp van gesprek is sinds ze onthulde dat ze het slachtoffer was van fysieke mishandeling. Een blessure enkele jaren geleden zorgde ervoor dat Zeenat Aman de spieren rond haar rechteroog beschadigde, een aandoening die ptosis wordt genoemd.

Zeenat Aman vertelt over ptosis

De 71-jarige, die een aantal onvergetelijke rollen op het scherm heeft gespeeld, deelt vaak persoonlijke anekdotes die haar fans inspireren om nooit hun innerlijke vonk te verliezen. Net zoals niemand immuun is voor de ups en downs van het leven, is Zeenat Aman geen uitzondering. Haar hartverwarmende bericht op Instagram geeft ons een kijkje in haar strijd tegen ptosis, die haar zicht beïnvloedde en haar reis moeilijker maakte in een branche waar uiterlijk belangrijk is.

Ze schreef: “Er is al veertig jaar een olifant bij mij in de kamer. Het is tijd om deze olifant de deur te wijzen. Ik lijd aan een aandoening die bekend staat als ptosis – het resultaat van een blessure die ik tientallen jaren geleden heb opgelopen en die de spieren rond mijn rechteroog beschadigde. Naarmate de jaren verstreken, bleven mijn oogleden hangen. En een paar jaar geleden werd het zo erg dat het mijn zicht aantastte.”

Het was moeilijk voor Zeenat Aman om in het reine te komen met haar hachelijke situatie en de dramatische verandering in de omstandigheden. Omdat ze in de publieke belangstelling stond, was het moeilijk voor haar om haar toestand lang te verbergen. De nee-zeggers en sceptici lieten zich echter niet afschrikken door haar geest.

“Als je carrière zo sterk van je uiterlijk afhangt, is het moeilijk om met een dramatische verandering om te gaan. Ik weet zeker dat deze ptosis mijn mogelijkheden beperkte en mij het onderwerp van ongewenste aandacht maakte. Maar ondanks de roddels, de opmerkingen en de vragen heb ik me er nooit door gekleineerd gevoeld. Natuurlijk hielp het dat er altijd een paar trouwe mensen waren die mij steunden en besloten met mij verder te werken”, aldus Zeenat.

Zeenat Aman tijdens de gouden jaren van haar carrière. Afbeelding met dank aan: Instagram | Zeenat Aman

Zeenat Aman ondergaat een operatie vanwege ptosis

Decennia lang waren de behandelmogelijkheden die haar ter beschikking stonden niet succesvol. Ze verborg de aandoening achter een zonnebril of haar. Dit jaar bracht haar goed nieuws en een sprankje hoop toen een vooraanstaand oogarts haar vertelde dat de zaken vooruit waren gegaan en dat een operatie om het ooglid op te tillen en haar gezichtsvermogen te herstellen mogelijk was.

Zelfs het geringste idee om een ​​operatie te ondergaan veroorzaakte haar angst en shock. Maar nadat ze een reeks tests had ondergaan, besloot ze uiteindelijk de procedure te ondergaan, waarbij haar dierbaren haar door moeilijke tijden heen steunden. Na een operatie van een uur verliet ze de operatiekamer. In haar woorden kwam ze naar buiten: “Levend en wel en ziet eruit als een piraat met een ooglapje.”

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

“Het herstel verliep langzaam, gestaag en zette zich voort. Maar ik ben blij om te kunnen melden dat mijn visie nu veel duidelijker is”, voegt Zeenat Aman toe, die zelfs een foto deelde waarop haar zoon Zahaan haar op het voorhoofd kuste en haar geruststelde voordat ze haar naar de OK bracht.

Bekijk de Ptosis-post van Zeenat Aman op Instagram!

Wat is Ptosis?

Ptosis, algemeen bekend als hangend ooglid, is een medische term die het hangen of verslappen van het bovenste ooglid beschrijft, legt senior oogarts Dr. Y Jayapal Reddy vertelde Health Shots. Deze aandoening kan één of beide ogen aantasten en kan in ernst variëren, van licht hangend tot meer oogbedekking. Ptosis kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, van baby’s tot ouderen. Het kan door verschillende factoren worden veroorzaakt en kan tot zowel cosmetische als functionele problemen leiden.

Congenitale ptosis wordt doorgaans opgemerkt tijdens de kindertijd, terwijl leeftijdsgebonden ptosis vaker voorkomt bij volwassenen ouder dan 40 jaar. Neurologische en traumatische oorzaken van ptosis kunnen ook mensen van verschillende leeftijden treffen.

Wat veroorzaakt ooglidptosis?

De meest voorkomende oorzaken van ptosis zijn:

1. De meest voorkomende aandoening is leeftijdsgebonden ptosis, die wordt veroorzaakt door verzwakking van de ooglidspieren tijdens het verouderingsproces
2. Congenitale ptosis treedt op vanaf de geboorte en vereist vaak behandeling als het gezichtsvermogen wordt aangetast
3. Neurologische ziekten zoals myasthenia gravis of het syndroom van Horner kunnen de controle over de ooglidspieren beïnvloeden en tot ptosis leiden
4. Een trauma aan de ogen kan de spieren of zenuwen beschadigen en ptosis veroorzaken
5. Hoewel zeldzaam, kunnen tumoren in of rond het ooglidgebied een andere oorzaak van ptosis zijn

Wat is de behandeling voor ptosis?

Behandelingsopties omvatten observatie van milde leeftijdsgebonden ptosis, chirurgie in matige tot ernstige gevallen met ooglidspieraanpassing, behandeling van onderliggende medische of neurologische aandoeningen, indien aanwezig, tijdelijke oplossingen zoals ooglidkrukken of ptosiskrukken om ooglidondersteuning te bieden en ook het gezichtsvermogen te verbeteren. In bepaalde gevallen kan het gebruik van Botox-injecties tijdelijke verlichting bieden, zegt dr. Roodje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *