Mama Brain: wat is het en hoe kun je het overwinnen?

Manisha Singh, een nieuwe moeder van een schattige babyjongen, herinnert zich dat ze zes maanden na de bevalling extreem vergeetachtig was. “Ik kon me de woorden niet herinneren, ik bleef namen door elkaar halen. Ik weet nog dat ik de telefoon pakte en me afvroeg wat ik wilde controleren!” Ze zegt en voegt eraan toe: “Ik ben een leraar en mijn geheugen is altijd zo sterk geweest. Maar ja, ik kon zien dat er iets was veranderd.” Nou, dat zijn moederbrein voor jou! De zorg voor dit bundeltje vreugde brengt groot geluk voor een nieuwe moeder, maar het brengt ook uitputting met zich mee, zowel mentaal als fysiek. Dit heeft vaak invloed op de fysieke en cognitieve vaardigheden en staat bekend als het moederbrein.

Wat is moederbrein?

Volgens dr. Volgens Dr. Imran Noorani, consulent-psycholoog bij het Sir Ganga Ram Hospital, Child Development Centre, New Delhi: “De hersenen van de moeder worden vaak toegeschreven aan de combinatie van fysieke en emotionele veranderingen die gepaard gaan met zwangerschap, geboorte en de eisen die de zorg voor een pasgeborene met zich meebrengt. “.”

Zijn mama’s hersenen echt?

Een studie gepubliceerd in JAMA Neurol legt uit dat hoewel er een lichte achteruitgang in sommige cognitieve functies bij nieuwe moeders en zwangere vrouwen kan optreden, deze mogelijk niet erg significant is.

De omvang en duur van deze veranderingen kunnen van persoon tot persoon sterk variëren.
dr. Noorani zegt: “‘Mamabrein’ is een term die wordt gebruikt, maar niet als een formele medische diagnose mag worden beschouwd. Het weerspiegelt de subjectieve ervaringen die sommige moeders in de vroege stadia van het moederschap melden.”

Veel voorkomende symptomen van ‘moederbrein’

 • Vergeetachtigheid: Moeite met het onthouden van dingen, zoals afspraken, taken of waar dingen zijn opgeslagen.
 • Mist: Sommige moeders geven aan dat ze het gevoel hebben dat hun denken wat wazig of minder scherp is.
 • Moeilijkheden bij multitasken: Het beheren van meerdere taken tegelijk kan moeilijker worden.
 • Verlies van focus of concentratie: Moeilijkheden om zich gedurende langere tijd op één taak te concentreren.
 • Langzamere informatieverwerking: Het verwerken van informatie of het nemen van beslissingen kan iets langer duren.

Deze symptomen kunnen door verschillende factoren worden veroorzaakt, legt Dr. Noorani. Tijdens de zwangerschap en na de geboorte zijn er aanzienlijke hormonale schommelingen die de cognitieve functies kunnen beïnvloeden. Pasgeborenen hebben vaak een onregelmatig slaappatroon, wat leidt tot slaapgebrek voor de ouders. “De eisen en verantwoordelijkheden die de zorg voor een pasgeborene met zich meebrengt, kunnen emotioneel en mentaal veeleisend zijn en een impact hebben op de cognitieve functies.

Vergeetachtigheid en verwarring komen vaak voor na de geboorte van een kind. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Kun jij Mom Brain overwinnen?

Om het ‘moederbrein’ te overwinnen of de effecten ervan te beheersen, zijn strategieën nodig om de cognitieve functies te ondersteunen, stress te verminderen en prioriteit te geven aan zelfzorg, zegt dr. Noorani.

 • Krijg genoeg slaap: Het is erg belangrijk om, indien mogelijk, voldoende rust te nemen. Een kort middagdutje kan ook nuttig zijn.
 • Oefen mindfulness en stressvermindering: Diepe ademhalings-, meditatie- of yogatechnieken kunnen een grote bijdrage leveren aan het kalmeren van de geest en het verbeteren van de concentratie.
 • Blijf georganiseerd: Gebruik tools zoals agenda’s, takenlijsten en herinneringen op uw telefoon om afspraken, taken en belangrijke informatie bij te houden.
 • Verdeel taken in beheersbare brokken: In plaats van te proberen alles in één keer te doen, kunt u taken opsplitsen in kleinere, beter beheersbare stappen. Gun uzelf ook korte pauzes gedurende de dag om uw batterijen op te laden.
 • Blijf actief: Lichamelijke activiteit doet wonderen en verbetert uw humeur, energieniveau en cognitieve functies.
 • Gezond eten: Een uitgebalanceerd dieet rijk aan fruit, groenten, magere eiwitten en volle granen kan de algehele gezondheid van de hersenen ondersteunen.
 • Blijf sociaal verbonden: Vrienden en familie kunnen emotionele steun bieden en helpen het mentale welzijn te behouden.
 • Neem deel aan cognitieve activiteiten: Lezen, puzzelen of hersenoefeningen kunnen u helpen uw geest scherp te houden.
 • Vraag om hulp: Steun zoeken bij vrienden, familie of professionals wanneer dat nodig is, is de beste keuze.
 • Oefen zelfcompassie: Wees aardig voor jezelf. Een nieuwe moeder worden is een belangrijke levensverandering en het is normaal om momenten van vergeetachtigheid of mentale mist te ervaren.

Kunnen moeders hersenen tot andere problemen leiden?

Ja, dit kan mogelijk tot andere problemen leiden, zoals een laag zelfbeeld en angst. “Gevoelens van ontoereikendheid of twijfel aan zichzelf zijn normaal tijdens deze periode van moeite met herinneren en concentreren. “Moeders kunnen beginnen te twijfelen aan hun capaciteiten of gefrustreerd raken over zichzelf. De extra stress die gepaard gaat met de zorg voor een pasgeboren baby, gecombineerd met cognitieve veranderingen, kan leiden tot meer angst”, zegt dr. Noorani.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

De stressniveaus zijn op dit moment extreem hoog en dit kan leiden tot spanning, vermoeidheid of hoofdpijn. “Het kan ook leiden tot isolement. Wanneer een moeder worstelt met cognitieve veranderingen, kan ze aarzelen om deel te nemen aan sociale activiteiten of om steun te zoeken. Dit kan leiden tot gevoelens van isolatie en eenzaamheid”, aldus de deskundige.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *