Maternale poortbewaking: wat is het, symptomen en preventie

Maternale poortwachter is een situatie waarin een moeder het gevoel heeft dat alleen zij in staat is voor haar baby te zorgen.

Heeft u voortdurend ruzie gemaakt met uw partner of de verzorger van uw baby over hoe u de luier moet omdoen, hoe u de babykleding moet verschonen en hoe u de baby moet laten boeren? Hoewel dit gedrag voor u volkomen normaal lijkt, omdat u tenslotte de ‘moeder’ bent, is het misschien niet zo natuurlijk als u denkt. Het kan zijn dat u last heeft van moederlijke poortwachters.

Moederlijk poortwachten is een situatie waarin een moeder het gevoel heeft dat alleen zij in staat is voor haar kleintje te zorgen. Health Shots nam contact op met verloskundige en gynaecoloog Dr.

Wat is moederlijk poortwachten?

In eenvoudige bewoordingen houdt een moeder zich bezig met moederlijke poortwachters wanneer zij de betrokkenheid van haar partner bij taken die verband houden met haar baby beperkt. “Ze wil beslissen hoe het kind verzorgd moet worden, hoe de vader zijn tijd moet besteden, hoeveel tijd de vader besteedt, of hij niemand anders met het kind kan vertrouwen, enz.”, legt Mitra uit.

Symptomen van maternale poortwachters

Hoewel veel dingen voor een nieuwe moeder misschien normaal lijken, zijn er bepaalde gedragskenmerken die u kunnen helpen de poortwachterfunctie van de moeder te herkennen.

  • Het gevoel dat je je werk beter kunt doen
  • Sta erop de kleding van het kind te kiezen
  • Het gevoel hebben dat uw kind u nodig heeft, terwijl u uw behoeften vermijdt
  • Geef gedetailleerde instructies en laat anderen die voor uw kind zorgen de dingen niet op hun manier doen.
  • Je accepteert geen enkele andere vorm van zorg en schaamt zelfs anderen die voor je kleintje zorgen.
  • Neem het uw partner of partner kwalijk omdat hij taken niet zo goed uitvoert als u.

Lees ook: Shaan, ook bekend als Shreya Mitra, opvoeden: van de strijd tegen een postpartumdepressie tot een pleitbezorger voor de geestelijke gezondheid van moeders

lees ook

Een echtpaar maakt ruzie om hun baby.
Moederlijke poortwachters kunnen een breuk tussen een paar veroorzaken. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn de psychologische effecten van moederlijke poortwachters?

Deze symptomen lijken misschien onschuldig, maar ze hebben een grote impact op nieuwe moeders. dr. Palshetkar deelt de bijwerkingen van deze opvoedingsstijl:

1. Verhoogde stress

De onzekerheid en het conflict over de rol van de ouder zorgen ook voor een gespannen omgeving, wat een negatief effect heeft op het algehele welzijn van de moeder.

2. Isolatie

Dit soort isolatie kan leiden tot een hechte sociale omgeving en een verminderd ondersteunend netwerk, wat een negatieve invloed heeft op de geestelijke gezondheid van de moeder.

Een echtpaar in therapie
Therapie en het zoeken naar professionele hulp kunnen de poortwachter van de moeder helpen voorkomen. Met dank aan afbeelding: Freepik

3. Relatiestress

Overmatig poortwachten kan de relatie tussen moeder en vader extra onder druk zetten, waardoor angst en wrok ontstaan.

4. Burn-out

De fysieke en emotionele belasting die gepaard gaat met het alleen uitvoeren van ouderschapstaken kan leiden tot extra uitputting en een verslechtering van het welzijn.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Verminderd gevoel van eigenwaarde

Het voortdurend op zich nemen van verantwoordelijkheden voor de kinderopvang kan ook het zelfvertrouwen van een moeder verzwakken en het gevoel creëren dat zij als enige verantwoordelijk is voor de verantwoordelijkheden van het kind. Dit afnemende gevoel van eigenwaarde kan van invloed zijn op tal van aspecten van de levensstijl van een moeder.

6. Impact op de ouderlijke binding

De poortwachter van de moeder kan ook onbedoeld het vermogen van de vader belemmeren om een ​​sterke band met het kind op te bouwen. Dit heeft een verdere impact op de persoonlijke ervaring van de moeder met co-ouderschap en op de hele gezinssituatie.

7. Grotere gevolgen

Aanhoudend poortwachtersgedrag kan een blijvende invloed hebben op de intellectuele capaciteiten van de moeder en kan in de loop der jaren bijdragen aan situaties die tot spanning of angst leiden. Het aanpakken en oplossen van poortwachtersproblemen is belangrijk voor het welzijn van zowel de ouders als het kind op de lange termijn. Dit kan ook leiden tot depressie en angst.

Lees ook: Actrice Ishita Dutta: Ik had nooit een postpartumdepressie verwacht, maar het raakte me hard

Manieren om moederlijke poortwachters op afstand te houden

Hier zijn enkele tips om poortwachterschap door de moeder te voorkomen:

1. Open communicatie

Creëer een basis voor een open uitwisseling van ideeën met uw partner. Creëer een veilige ruimte om de verwachtingen, problemen en verlangens van ouders te bespreken ter wille van wederzijds begrip.

2. Spreek waardering uit

Bedank uw partner regelmatig voor zijn of haar bijdrage door een vrolijke sfeer te bevorderen en de gezamenlijke inspanningen bij het opvoeden van uw baby te versterken.

3. Deel verantwoordelijkheden

Betrek uw partner actief bij tal van kinderopvangtaken en verdeel de verantwoordelijkheden gelijkmatig om de binding en betrokkenheid bij co-ouderschap te bevorderen.

4. Stimuleer de hechtingstijd

Ondersteun en stimuleer toegewijde tijd tussen uw partner en het kind en begrijp het belang van hun tijd samen bij het verbeteren van de gezinsbanden.

5. Respecteer verschillen

Herken en respecteer verschillen in opvoedingsstijlen zonder te oordelen of te manipuleren. Omarm de diverse perspectieven die het onderwijs van uw kind kunnen verbeteren.

6. Zoek naar invoer

Dit demonstreert een gezamenlijke aanpak die een gevoel van partnerschap bij de opvoeding van uw kind bevordert.

7. Stel grenzen

Stel duidelijke grenzen om ervoor te zorgen dat zowel vader als moeder de ruimte en mogelijkheid hebben om deel te nemen aan de ouderschapstaken.

8. Zelfreflectie

Denk regelmatig na over uw eigen opvoedingsovertuigingen en -gedragingen en zorg ervoor dat deze consistent zijn met een gezonde en coöperatieve opvoedingsstijl waar zowel u als uw partner baat bij hebben.

9. Professioneel advies

Professionele begeleiding kan waardevolle inzichten en technieken bieden om obstakels te overwinnen en uw co-ouderschapsrelatie te versterken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *