MCH-waarden in de bloedtest: wat betekent dat?

De MCH-waarde geeft het hemoglobinegehalte in ons lichaam aan en is essentieel voor ons welzijn. Lees verder om er meer over te weten te komen.

We hebben allemaal gehoord over hemoglobine en hoe we ervoor moeten zorgen dat het hemoglobinegehalte niet te laag wordt. Dat is wat MCH in essentie betekent. MCH staat voor Mean Corpuscular Hemoglobine, wat ook het gewicht van de rode bloedcellen in ons lichaam betekent. De MCH verwijst naar de hoeveelheid hemoglobine in een enkele rode bloedcel. En wat is hemoglobine? Het is het eiwit dat in de rode bloedcellen wordt aangetroffen en verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof door het lichaam.

Naast de MCH-waarden tonen bloedtesten ook MCV (gemiddeld corpusculair volume), dat de grootte van de rode bloedcellen controleert. Er bestaat ook zoiets als MCHC (gemiddelde corpusculaire hemoglobineconcentratie), dat de hemoglobineconcentratie in cellen beoordeelt. Al deze drie niveaus worden RBC-indices genoemd.

Wat zijn MCH-waarden?

MCH of gemiddelde corpusculaire hemoglobine (Hb) is het Hb-gehalte of het gewicht van rode bloedcellen (RBC). “De waarde wordt uitgedrukt in picogrammen (pg). De normale referentiebereiken van deze parameter zijn gebaseerd op demografische gegevens van de bevolking. Normaal gesproken is het 27 tot 33 pg”, legt hematopatholoog Dr. Vidisha Mahajan.

De MCH-waarden worden bepaald door een CBC-panel. Met dank aan afbeelding: Freepik

Hoe worden MCH-waarden bepaald?

Normaal gesproken bestellen alle artsen een volledig bloedbeeld (CBC), waarbij u wordt gecontroleerd op verschillende ziekten, zoals bloedarmoede en andere infecties. MCH-waarden zijn een berekende parameter en worden niet rechtstreeks door de machine geregistreerd. “Het hangt af van de Hb-concentratie en het aantal erytrocyten. “MCH wordt berekend door de hoeveelheid Hb in een bepaald bloedvolume te delen door het aantal aanwezige rode bloedcellen”, zegt Dr. Mahajan.

Oorzaken van lage MCH-niveaus

Bloedarmoede, of ijzertekort, is de meest voorkomende oorzaak van lage MCH-waarden. Afwijking van het normale referentiebereik van MCH wordt waargenomen bij verschillende soorten bloedarmoede, omdat ijzer erg belangrijk is voor hemoglobine. “Om het bloedarmoede-subtype te definiëren, moet het gecorreleerd worden met andere parameters van het volledige bloedbeeld. Als het Hb-gehalte laag is, worden de rode bloedcellen onder de microscoop onderzocht om vast te stellen om welke vorm van bloedarmoede het gaat. Bij bloedarmoede door ijzertekort worden ze kleiner en hebben ze een uitgesproken centrale bleekheid. Dit heet hypochromie. Bij B12- en foliumzuurgebreksanemie zijn de rode bloedcellen groter en bleker en worden ze macrocytische rode bloedcellen genoemd. Beide vertegenwoordigen voedingsbloedarmoede”, legt Dr. Mahajan. De meest voorkomende oorzaken van verminderde MCH zijn:
• Bloedarmoede door ijzertekort
• Bloedarmoede door bloedverlies
• Bloedarmoede bij chronische ziekten die verband houden met infecties, kanker en auto-immuunziekten.
• Hemoglobinopathieën zoals bèta-thalassemie

lees ook

Beste handwasbeurten om ziektekiemen te verwijderen: 6 slimme keuzes

Wat zijn de symptomen van een lage MCH?

Symptomen van lage MCH zijn onder meer:

 • kortademigheid
 • vermoeidheid
 • Duizeligheid en bleekheid
 • Verhoogde polsslag
 • Pijn op de borst
 • Hartfalen
Een vrouw die moe en duizelig is
Duizeligheid en vermoeidheid zijn veel voorkomende symptomen van bloedarmoede. Met dank aan afbeelding: Freepik

Oorzaken van hoge MCH-niveaus

Hoge MCH wordt gezien bij mensen met macrocytische anemie of grote rode bloedcellen. Deze worden in verband gebracht met een tekort aan vitamine B12 en foliumzuur.

Symptomen van hoge MCH-niveaus

Symptomen van hoge MCH (>33 pg) zijn onder meer:

 • Bleekheid of een bleek uiterlijk
 • vermoeidheid
 • duizeligheid
 • kortademigheid
 • Tachycardie

In latere stadia veroorzaakt een tekort aan vitamine B12 gevoelloosheid en tintelingen in de voeten en handen, evenals tekenen van mentale verwarring. “De tong kan er rood en vlezig uitzien. Foliumzuurtekort kan in verband worden gebracht met diarree en stomatitis”, zegt dr. Mahajan.

Wat betekent het om te leven met een lage of hoge MCH?

Als MCH laag of hoog is, is de eerste stap het veranderen van het dieet naar voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur. “Voedingssupplementen in de vorm van orale of injecteerbare medicijnen zijn beschikbaar voor behandeling wanneer de symptomen ernstig zijn en onmiddellijke correctie vereisen”, legt Dr. Mahajan.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *