Melkthee versus zwarte thee: wat is beter om te drinken?

Sommigen van ons kunnen de dag toch niet beginnen zonder een dampende kop thee? Het voelt nodig om onze geest op te frissen en de dag een vliegende start te geven. Een kopje thee in de ochtend verhoogt ook de energie. Maar is de een beter dan de ander als het gaat om zwarte thee of melkthee?

Om het antwoord simpel te houden: beide soorten thee hebben hun eigen voor- en nadelen. Om erachter te komen welke het beste voor u is, wendde Health Shots zich tot Eshanka Wahi, een welzijnsadvocaat en voedingscoach. Scroll naar beneden voor meer informatie!

Waar is zwarte thee goed voor?

Zwarte thee wordt gemaakt van de bladeren van de Camellia sinensis plant en staat bekend om zijn sterke smaak en donkere kleur. Het bevat cafeïne, antioxidanten en verschillende nuttige stoffen, waardoor het wereldwijd een populaire keuze is. Hier zijn de gezondheidsvoordelen van zwart:

1. Boordevol antioxidanten

Zwarte thee is rijk aan antioxidanten, vooral polyfenolen zoals flavonoïden en catechines. Deze verbindingen bestrijden oxidatieve stress, helpen vrije radicalen te neutraliseren en verminderen mogelijk het risico op chronische ziekten.

Zwarte thee biedt tal van gezondheidsvoordelen. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

2. Bevordert de gezondheid van het hart

Regelmatige consumptie van zwarte thee wordt in verband gebracht met een betere cardiovasculaire gezondheid. De flavonoïden in zwarte thee kunnen de bloedvatfunctie verbeteren, de bloeddruk reguleren, het cholesterolgehalte verlagen en zo bijdragen aan een gezonder hart.

3. Goed voor de cognitieve functie

De aanwezigheid van cafeïne in zwarte thee kan de alertheid verhogen en de cognitieve functies verbeteren. Bovendien kan het aminozuur L-theanine in zwarte thee een kalmerend effect hebben en ontspanning bevorderen zonder slaperigheid te veroorzaken.

4. Ondersteunt het immuunsysteem

Zwarte thee bevat verbindingen die het immuunsysteem kunnen versterken. De polyfenolen in thee hebben antimicrobiële eigenschappen en de drank zelf kan bijdragen aan de algehele hydratatie, wat cruciaal is voor het behouden van een robuuste immuunrespons.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Bevordert een gezonde spijsvertering

Tannines in zwarte thee kunnen een positief effect hebben op de spijsvertering. Ze worden in verband gebracht met het verminderen van darmontstekingen en kunnen mogelijk spijsverteringsongemakken verlichten.

6. Helpt bij het afvallen

Sommige onderzoeken suggereren dat de verbindingen in zwarte thee, met name polyfenolen, kunnen helpen bij gewichtsbeheersing door de stofwisseling te stimuleren en de vetopname te verminderen. Het is echter belangrijk op te merken dat zwarte thee alleen geen wondermiddel is voor gewichtsverlies en deel moet uitmaken van een evenwichtige levensstijl.

Is melkthee of melkchai goed voor de gezondheid?

Melkthee is wijdverbreid in India. Het combineert zwarte thee met melk, suiker of andere zoetstoffen om een ​​romige en heerlijke drank te creëren. Hun voedingsvoordelen zijn echter afhankelijk van de toegevoegde ingrediënten, die het calorie-, suiker- en verzadigd vetgehalte van de melk bepalen. Daarom zijn er zowel voor- als nadelen van melkthee.

Voordelen van melkthee:

1. Goed voor botten: Omdat melkthee door de toevoeging van melk belangrijke voedingsstoffen zoals calcium, vitamine D en eiwitten levert, is het goed voor de gezondheid van de botten, het immuunsysteem en het algemeen welzijn.

Chai
Denk twee keer na voordat je ‘s ochtends als eerste thee drinkt! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

2. Antioxidanten: Melkthee bevat antioxidanten die oxidatieve stress helpen bestrijden en het risico op chronische ziekten kunnen verminderen.

3. Cafeïne: Melkthee bevat vaak cafeïne, wat de aandacht en cognitieve functie kan verbeteren.

Lees ook: Ik heb mijn Doodh Wali Chai een maand lang vervangen door groene thee en de resultaten zijn meer dan verbluffend

Nadelen van melkthee:

1. Hoog calorie- en suikergehalte: Melkthee kan veel calorieën bevatten, vooral als het volle melk en toegevoegde suikers bevat, en kan bijdragen aan gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

2. Spijsverteringsproblemen: Bij sommige mensen kunnen de tannines in thee spijsverteringsproblemen of irritatie veroorzaken.

3. Slecht voor de mondgezondheid: Het suikergehalte in gezoete melkthee kan leiden tot gebitsproblemen, waaronder tandbederf.

4. Cafeïnegevoeligheid: Overmatige cafeïneconsumptie kan leiden tot negatieve effecten zoals slapeloosheid, verhoogde hartslag en nervositeit, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne.

5. Uitdroging: Omdat cafeïne een diuretisch effect heeft, kan overmatige consumptie van melkthee het aantal keren dat u naar het toilet gaat verhogen, wat tot uitdroging kan leiden.

Wat is beter: zwarte thee of melkthee?

Zwarte thee biedt een rijke bron aan antioxidanten zoals flavonoïden en potentiële voordelen voor het cardiovasculaire systeem. Het is niet alleen een ongezoete en caloriearme drank; Het biedt eigenlijk een aantal gezondheidsvoordelen, waaronder gewichtsverlies. Uit een studie gepubliceerd in het National Cancer Institute bleek zelfs dat het dagelijks consumeren van minstens twee kopjes zwarte thee het risico om door welke oorzaak dan ook te overlijden met bijna 9 tot 13 procent verminderde.

zwarte thee
Zwarte thee is beter dan melkthee. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

Melkthee daarentegen combineert zwarte thee met melk, waardoor extra voedingsstoffen zoals calcium en vitamine D worden geleverd. Het caloriegehalte neemt echter toe, vooral door de toevoeging van suiker, wat zelfs tot spijsverteringsproblemen kan leiden. Volgens een studie gepubliceerd in de Journal of Affective Disorders kan afhankelijkheid van melkthee schadelijke gevolgen hebben voor de geestelijke gezondheid, zoals: B. Angst, depressie en zelfmoordgedachten. Bovendien kan het slaapproblemen, acne, puistjes en zelfs obstipatie veroorzaken.

De keuze tussen zwarte thee en melkthee is dus vrij duidelijk. Voor een gezondere keuze kies je voor zwarte thee!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *