Mentale vermoeidheid: symptomen, tekenen en oorzaken

Je merkt dat je je moe en uitgeput voelt na intensieve fysieke activiteit, toch? Welnu, dezelfde vermoeidheidsregel is van toepassing als we langere perioden van intense mentale activiteit doormaken. Langdurige mentale activiteit zonder rust kan u beroven van uw mentale rust en gezond verstand. Mentale uitputting, ook wel burn-out of mentale uitputting genoemd, is een toestand van chronische fysieke en emotionele uitputting die wordt veroorzaakt door langdurige stress, overwerk of een onbalans tussen verantwoordelijkheden en middelen. Het herkennen van de tekenen van mentale vermoeidheid, het begrijpen van de onderliggende oorzaken en het leren van effectieve strategieën om deze te voorkomen zijn cruciale stappen bij het behouden van een goede geestelijke gezondheid en algeheel welzijn.

Health Shots nam contact op met Jaisleen Kaur, Image Consultant, Soft Skills Trainer en Life Coach in Dehradun om de tekenen en symptomen van mentale vermoeidheid en de redenen erachter te begrijpen.

Pas op voor deze tekenen van mentale vermoeidheid. Afbeelding met dank aan: Adobe Stock

Wat zijn de tekenen en symptomen van mentale vermoeidheid?

Je lichaam kan je vertellen wanneer je mentaal uitgeput bent, en volgens de expert staan ​​hieronder enkele van de meest voorkomende symptomen vermeld.

1. Aanhoudende vermoeidheid

“Vermoeidheid ondanks voldoende rust leidt tot een voortdurend gebrek aan energie en motivatie”, zegt de deskundige. Je voelt je bijna voortdurend moe en weinig energie, en op sommige dagen voelt het als een taak om uit bed te komen om dagelijkse taken uit te voeren.

2. Verminderde prestaties

Een afname van de productiviteit, creativiteit en efficiëntie bij taken, zowel op het werk als in het persoonlijke leven, zijn tekenen van mentale vermoeidheid. Psychische vermoeidheid heeft geleidelijk invloed op alle aspecten van je leven, van persoonlijke relaties tot het achterop raken op professioneel vlak. De motivatie en creativiteit om topprestaties te leveren op het werk of in het leven zijn beperkt.

3. Emotionele afstand

“Een mentaal uitgeput persoon voelt zich teruggetrokken uit sociale interacties, voelt zich emotioneel verdoofd, voelt zich los van dierbaren en verliest interesse in activiteiten waar hij ooit van genoot”, zegt Jasleen Kaur.

4. Negatieve perceptie

Er is een drastische verandering in de houding van een mentaal uitgeputte persoon. Deze persoon neemt een pessimistische houding aan, beschouwt uitdagingen als onoverkomelijke obstakels en blijft stilstaan ​​bij mislukkingen.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

5. Communicatie vermijden

“Iemand die zich mentaal moe voelt, ziet moeilijke gesprekken als een uitdaging en vermijdt gesprekken. Tegelijkertijd reageert hij/zij niet meer en isoleert hij/zij zich van vrienden, familie en collega’s.”

6. Cognitieve problemen

Een mentaal uitgeput persoon heeft moeite met concentreren, het nemen van beslissingen en het onthouden van dingen.

7. Lichamelijke symptomen

“Fysieke klachten zoals hoofdpijn, spierspanning, maag-darmklachten en frequente ziektes zijn een gevolg van een verzwakt immuunsysteem en verstoorde slaapgewoonten door burn-out”, zegt de deskundige.

Tekenen van mentale uitputting
Herken burn-out en los het op! Afbeelding met dank aan: Shutterstock

Wat veroorzaakt mentale vermoeidheid?

Enkele van de meest voorkomende oorzaken van mentale vermoeidheid zijn:

1. Overmatige werkdruk

Jongleren tussen meerdere taken en verantwoordelijkheden zonder voldoende tijd om te ontspannen leidt tot mentale uitputting.

Lees ook: Voel jij de burn-out van een werkende moeder? Ken de waarschuwingssignalen en hoe u deze kunt oplossen

2. Gebrek aan controle

Iemand die zich machteloos voelt en niet in staat is om beslissingen of uitkomsten in zijn persoonlijke of professionele leven te beïnvloeden, voelt zich mentaal opgebrand.

3. Gebrek aan erkenning

Gebrek aan erkenning of waardering voor iemands inspanningen en bijdragen leidt tot een gebrek aan motivatie bij het individu.

4. Onrealistische verwachtingen

Het stellen van onvoorstelbaar hoge eisen aan jezelf en het niet kunnen bereiken ervan leidt tot voortdurende gevoelens van mislukking. Het streven naar vrijheid van fouten bij alle taken leidt tot overmatige zelfkritiek en ontevredenheid, zelfs bij kleine fouten.

5. Slechte communicatie

Het niet uiten van gevoelens, behoeften of zorgen, wat leidt tot misverstanden en onopgeloste conflicten, kan tot emotionele uitputting leiden.

6. Gebrek aan sociale steun

Iemand die zich geïsoleerd en niet gesteund voelt en geen netwerk van vrienden, familie of collega’s heeft waarop hij kan vertrouwen, loopt een groter risico mentaal opgebrand te raken.

7. Ontevredenheid over het werk

Actief deel uitmaken van een giftige werkomgeving, pesten of intimidatie ervaren en zich ondergewaardeerd voelen op het werk leidt tot psychologische burn-out.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *