Minerale zonnebrandcrème versus chemische zonnebrandcrème: het verschil

Minerale zonnebrandcrème versus chemische zonnebrandcrème is een debat dat vaak verwarrend kan zijn. Lees verder om te zien hoe de twee werken en welke u moet gebruiken.

Bescherming tegen de zon is een van de meest fundamentele onderdelen van een huidverzorgingsroutine. Of u nu naar buiten gaat of binnen blijft, er moet een laag zonnebrandcrème worden aangebracht om uw huid te beschermen tegen schadelijke ultraviolette stralen. Dankzij de technologie is de markt voor zonnebrandmiddelen enorm geëvolueerd en zijn er zonnebrandmiddelen ontstaan ​​voor verschillende huidtypes en met verschillende zonbeschermingsfactoren. Maar één onderwerp van discussie dat in deze wereld van huidverzorging voortduurt, is minerale zonnebrandcrème versus chemische zonnebrandcrème.

Waarom zijn zonnebrandmiddelen belangrijk?

Zonnebrandcrème is erg belangrijk om uw huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen, die zonnebrand en vroegtijdige veroudering kunnen veroorzaken en het risico op huidkanker kunnen vergroten. “Zowel minerale als chemische zonnebrandmiddelen bieden bescherming, maar ze werken op verschillende manieren om de huid tegen UV-straling te beschermen”, legt Dr. Meera Adhikari, schoonheidsspecialiste en tricholoog.

Minerale zonnebrandmiddelen en chemische zonnebrandmiddelen werken op verschillende manieren. om uw huid te beschermen tegen schadelijke stralen. Met dank aan afbeelding: Freepik

Wat zijn minerale zonnebrandmiddelen?

Minerale zonnebrandmiddelen, ook wel fysieke zonnebrandmiddelen genoemd, vormen een dunne fysieke barrière op het huidoppervlak die UV-stralen van de huid af reflecteert. “Ze bevatten actieve mineralen zoals zinkoxide of titaniumdioxide”, zegt Dr. Adhikari. Volgens de American Academy of Dermatology is het gebruik van een minerale zonnebrandcrème beter als je huid gevoelig is voor acne.

Lees ook: Beste gelzonnebrandmiddelen voor de vette huid: 6 topkeuzes voor UV-bescherming

Wat zijn chemische zonnebrandmiddelen?

Chemische zonnebrandmiddelen zijn gemaakt van organische verbindingen die UV-stralen absorberen voordat ze de huid kunnen binnendringen. “Deze verbindingen, zoals oxybenzone of avobenzone, werken door UV-straling om te zetten in warmte, die vervolgens door de huid wordt afgegeven”, zegt Dr. Adhikari. De American Academy of Dermatology stelt het effect van chemische zonnebrandmiddelen gelijk aan dat van een spons die de zonnestralen absorbeert.

lees ook

Beste nachtcrèmes voor de droge huid: 6 opties voor huidverzorging gedurende de nacht

Minerale zonnebrandcrème versus chemische zonnebrandcrème: hoe verschillen de twee?

Minerale zonnebrandcrème

  • Creëert een fysieke barrière op de huid.
  • Biedt onmiddellijke bescherming.
  • Kan aanvankelijk een lichte witte zweem op de huid achterlaten.
  • Het is bewezen dat het bij dagelijks gebruik het risico op melanoom tot 50% vermindert.

Chemische zonnebrandcrème:

  • Trekt in de huid en zet UV-stralen om in warmte.
  • Het duurt ongeveer 20 minuten voordat het volledig effect heeft.
  • Meestal onzichtbaar na absorptie.
  • Het is bewezen dat het bij dagelijks gebruik het risico op melanoom met wel 50 procent vermindert.

Lees ook: Beste zonnebrandcrème voor een gecombineerde huid: 6 toptips voor jou!

Wat zijn de voor- en nadelen van minerale zonnebrandcrème?

De voordelen van minerale zonnebrandcrème zijn onder meer dat het veiliger is voor de huid en het milieu, bijzonder geschikt is voor de reactieve huid en gemakkelijker te formuleren is. “Ze kunnen echter een witte waas op de huid achterlaten, en van sommige formuleringen is aangetoond dat ze koraalverbleking veroorzaken”, zegt Dr. Adhikari.

Wat zijn de voor- en nadelen van chemische zonnebrandcrème?

Chemische zonnebrandmiddelen zijn water- en zweetbestendig, hebben een lichtere formule en zijn snel en gemakkelijk aan te brengen. “Ze kunnen echter de huid irriteren, een witte waas achterlaten en aandoeningen zoals melasma en rosacea verergeren”, zegt Dr. Adhikari.

Een vrouw brengt serum aan op een voor acne gevoelige huid
Minerale zonnebrandcrème is beter voor een huid die gevoelig is voor acne. Met dank aan afbeelding: Freepik

Minerale zonnebrandcrème versus chemische zonnebrandcrème: wat is veiliger en waarom?

Minerale zonnebrandmiddelen worden vaak als veiliger beschouwd voor de huid en het milieu, legt Dr. Adhikari. “Ze bieden een breed spectrum bescherming zonder het gebruik van potentieel schadelijke chemische ingrediënten, waardoor ze voor veel mensen de voorkeur hebben”, zegt ze.

Over het algemeen worden minerale zonnebrandmiddelen over het algemeen als beter beschouwd dan chemische zonnebrandmiddelen vanwege hun veiligheidsprofiel en effectiviteit bij het bieden van breedspectrumbescherming. De keuze tussen de twee hangt echter uiteindelijk af van individuele voorkeuren en huidgevoeligheden.

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *