Moet je roti op een gasvlam koken?

Houd jij meer van luchtige chapati’s? Nou, als je roti rechtstreeks op gasvlam kookt, weet je wat je verkeerd doet en welke bijwerkingen het kan hebben!

Houd jij van een zachte en luchtige roti? Nou ja, wie niet? Vroeger gebruikte men houtskool of houtvuur om roti te maken, maar tegenwoordig zijn we overgestapt op het maken van roti op gas of een fornuis. Hoewel het ervoor kan zorgen dat uw rotis opzwelt, verhoogt het ook verschillende gezondheidsrisico’s. Studies hebben aangetoond dat het koken van rotis direct op een gasvlam als ongezond wordt beschouwd, omdat voedsel gemakkelijk verbrandt bij hoge temperaturen. Het kan u zelfs blootstellen aan schadelijke stoffen zoals kankerverwekkende stoffen die uit gas komen. Deze gifstoffen zijn verantwoordelijk voor het verhogen van het risico op verschillende gezondheidsproblemen, waaronder kanker. Denk hier dus over na voordat je de volgende keer je roti op direct vuur kookt!

Wat zijn de bijwerkingen van het koken van roti op een gasvlam?

Het koken van roti direct op het vuur na het half koken op een tawa is een traditionele methode, vooral in India. Helaas brengt het bepaalde risico’s en bijwerkingen met zich mee waarvan u op de hoogte moet zijn.

1. Bevat giftige stoffen

Hoewel deze techniek snel koken mogelijk maakt, wordt de roti blootgesteld aan mogelijk schadelijke stoffen. Volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Environmental Science and Technology stoten aardgaskachels luchtverontreinigende stoffen uit, zoals koolmonoxide, stikstofdioxide en fijnstof. Wanneer deze verontreinigende stoffen in aanzienlijke hoeveelheden vrijkomen, kunnen ze een gezondheidsrisico vormen.

Vermijd het koken van roti rechtstreeks op gas. Afbeelding met dank aan Adobe Stock

2. Kan het risico op chronische ziekten vergroten

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de concentratie van deze verontreinigende stoffen als onveilig en heeft deze in verband gebracht met aandoeningen van de luchtwegen en zelfs hart- en vaatziekten. Daarom kan het direct op een vuur koken van roti ertoe leiden dat mensen worden blootgesteld aan deze gevaarlijke verontreinigende stoffen, vooral in slecht geventileerde keukens.

3. Verhoogt het risico op kanker

Bovendien kunnen bij kookmethodes bij hoge temperaturen, zoals het direct koken van roti op een vlam, kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Cancer Prevention benadrukte de potentiële gezondheidsrisico’s die gepaard gaan met koken op hoge temperaturen, omdat dit kan leiden tot de vorming van kankerverwekkende stoffen in voedingsmiddelen. Deze verbindingen kunnen uw risico op het ontwikkelen van darmkanker in de loop van de tijd vergroten.

lees ook

Drankjes voor artritis: 7 drankjes om gewrichtspijn en ontstekingen te verlichten

Hoewel er meer onderzoek nodig is om te bevestigen of het koken van roti op een gasvlam kanker veroorzaakt of niet, moet je deze kookpraktijk vermijden om het risico daarop te verkleinen.

Waarom zou je roti op een tawa koken?

Het koken van roti op een tawa is een betere optie dan het direct boven een gasvlam koken. Het vlakke oppervlak verdeelt de warmte gelijkmatig en zorgt ervoor dat je chapati goed gaar wordt. Dit voorkomt kook- of verbrande plekken op de roti. Dit maakt de rotis nog zachter en helpt ons ze gelijkmatig te koken. Bovendien, zegt Nupuur Patil, een gecertificeerde voedingsdeskundige, “vereist koken op een tawa minder direct contact met vlammen, waardoor het risico op verkoling of verbranding van de roti wordt verkleind.” Overmatig verkolen kan leiden tot de vorming van potentieel schadelijke verbindingen zoals acrylamide, dat geassocieerd met een verhoogd risico op kanker.”

Koken op een tawa minimaliseert ook de kans op overmatige blootstelling aan hoge temperaturen, waardoor gezondere kookpraktijken worden bevorderd. Bovendien zorgt het gebruik van een tawa voor meer controle over de kooktemperaturen, wat kan helpen de voedingswaarde van de ingrediënten die in rotideeg worden gebruikt, te behouden.

Wat is de juiste manier om roti te bereiden?

Om roti goed te maken, bereidt u eerst een zacht deeg. Laat 30 minuten rusten. Verdeel het deeg in kleine balletjes en rol elke bal vervolgens uit tot een dunne cirkel. Verhit een tawa- of koekenpan op middelhoog vuur. Plaats de opgerolde roti op het hete oppervlak en kook ongeveer 1 minuut aan elke kant of tot er belletjes ontstaan. Draai het vervolgens met een tang om en kook tot er bruine vlekken verschijnen. Verdeel tenslotte met ghee of boter en serveer warm.

Zorg er dus voor dat je je roti op de tawa kookt en gebruik geen directe gasvlam om je eten te koken!

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *