Morning after pil: wanneer in te nemen en bijwerkingen

Een onverwachte nacht vol passie kan vaak leiden tot een stressvolle dag als je nadenkt over je ovulatiedata en hoopt dat er geen ongewenste zwangerschap optreedt. De Morning After Pil is op dit moment een grote verlichting. Als u echter ook hysterisch nadenkt over de bijwerkingen van deze pil en zich vervolgens zorgen maakt over welk effect het op uw lichaam zal hebben, dan bent u bij ons aan het juiste adres! Hier is alles wat je moet weten over deze morning-afterpillen!

Hoe werkt de Morning After Pil?

Of je nu onbeschermde seks hebt gehad of een condoom kapot hebt gemaakt, de morning-afterpil kan je redder in nood zijn. Gynaecoloog dr. Srividhya Guddeti zegt: “De morning-afterpil werkt voornamelijk door de ovulatie te voorkomen of uit te stellen, waardoor het vrijkomen van een eicel uit de eierstok wordt voorkomen.” Het kan ook het baarmoederhalsslijm dikker maken, waardoor het voor sperma moeilijk kan worden om de eicel te bereiken.”

Kunnen anticonceptiepillen ook als morning-afterpil werken?

Vraagt ​​u zich af of uw gewone anticonceptiepil ook als morning-afterpil kan werken? Dit is mogelijk, zegt dr. Guddeti, maar er zijn een paar dingen waarmee u rekening moet houden. “Niet alle anticonceptiepillen kunnen als morning-afterpil dienen. Daarom is overleg met een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg van cruciaal belang. Momenteel zijn anticonceptiepillen niet goedgekeurd voor noodanticonceptie.”

Na het innemen van de morning-afterpil moet u zeker een arts raadplegen.

Wat is de meest effectieve morning-afterpil?

De meest gebruikte orale anticonceptiva voor noodgevallen zijn de pil met alleen progestageen (levonorgestrel) en de selectieve progesteronreceptormodulator (ulipristalacetaat). “Beide zijn effectief wanneer ze binnen het aanbevolen tijdsbestek worden ingenomen, waarbij ulipristalacetaat effectiever is dan levonorgestrel, vooral wanneer het vlak voor de eisprong wordt ingenomen”, zegt Dr. Guddetti.

Hoe neem ik de morning-afterpil?

Wees zo snel mogelijk! “De morning-afterpil moet zo snel mogelijk na onbeschermde seks worden ingenomen, idealiter binnen 72 uur, afhankelijk van het type. Het is niet bedoeld voor regelmatig gebruik en mag alleen worden gereserveerd voor noodgevallen, omdat het bij veelvuldig gebruik de menstruatiecyclus kan verstoren. Ze werken door de ovulatie uit te stellen of te stoppen”, legt Dr. Guddetti.

Als je je afvraagt ​​wat je na 120 uur moet doen: de effectiviteit van de morning-afterpil neemt na 72 uur aanzienlijk af en wordt over het algemeen niet aanbevolen na 120 uur. “Levonorgestrel is effectief wanneer het binnen 72 uur na onbeschermde seks wordt ingenomen en is verkrijgbaar als vrij verkrijgbare medicatie”, zegt Dr. Guddetti.

Ze voegt eraan toe: “Ulipristalacetaat is effectief binnen 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap en het is aangetoond dat het effectiever is dan levonorgestrel bij het voorkomen van zwangerschap na onbeschermde geslachtsgemeenschap.” Het is echter niet zonder recept verkrijgbaar. Vergeleken met levonorgestrel is het zeer effectief bij patiënten met obesitas. De veiligheid bij moeders die borstvoeding geven moet nog worden onderzocht.”

Selecteer onderwerpen die u interesseren en laat ons uw feed aanpassen.

PERSONALISEER NU

Wat zijn de bijwerkingen van de ‘morning after pil’?

Noodanticonceptiepillen hebben geen ernstige gevolgen op de lange termijn. “Ze kunnen misselijkheid en braken veroorzaken en de timing van de menstruatie veranderen, door ze te vervroegen of uit te stellen, en pijnlijke menstruaties te veroorzaken”, zegt Dr. Guddetti. Als er echter binnen 2 uur na inname braken optreedt, wordt aanbevolen de dosering te herhalen.

Maar dit is wat u moet doen nadat u de pil heeft ingenomen. “Aangezien geen van de noodanticonceptiemethoden 100% effectief is, is het belangrijk om uw gynaecoloog te raadplegen als u uw menstruatie in deze cyclus overslaat, omdat de uitsluiting van een intra-uteriene zwangerschap of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap altijd verplicht is”, zegt Dr. Guddetti.

Wat is beter: een spiraaltje nemen of de morning-afterpil nemen?

Beide opties hebben verschillende voordelen en overwegingen. Hoewel een spiraaltje kan dienen als anticonceptiemethode op de lange termijn en ook als noodanticonceptie, moet het door een arts worden ingebracht. De morning-afterpil is daarentegen gemakkelijk verkrijgbaar en vereist geen medische tussenkomst. Ze zijn echter niet bedoeld voor langdurig gebruik en kunnen mogelijk bijwerkingen veroorzaken.

“Concreet kan het spiraaltje worden gebruikt als niet-hormonale noodanticonceptie binnen 120 uur na onbeschermde geslachtsgemeenschap. Het kopergehalte ervan verandert de ascensie van sperma en creëert een vijandige omgeving voor embryo-implantatie. “Bovendien is het effectiever en dient het, eenmaal ingebracht, het tweeledige doel van reguliere anticonceptie, waardoor het superieur is aan noodpillen”, legt Dr. Guddetti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *